"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.5 C
Trikala

Θετική η προϊστορία του Α.Ο.Τ. με τον Απόλλωνα

lafarm

Σχετικά άρθρα

aot  aa

 

Σωτήρης Κύρμπας : Εννέα (9) φορές έχει υποδεχθεί ο Α.Ο. Τρίκαλα τον Απόλλωνα Αθηνών (ή Σμύρνης) στα πλαίσια των αγώνων πρωταθλήματος. Από αυτούς τους αγώνες οι έξι (6) ήταν για το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής και οι τρεις (3) για την Β’ κατηγορία.

Στους αγώνες αυτούς τα Τρίκαλα πέτυχαν πέντε (5) νίκες, τρεις (3) αναμετρήσεις έληξαν χωρίς νικητή, ενώ μία (1) φορά τη νίκη πήραν οι Απολλωνιστές. Τα τέρματα σ’αυτούς τους αγώνες ήταν δέκα (10) υπέρ του Α.Ο.Τ. και έξι (6) υπέρ της “ελαφράς ταξιαρχίας”.
Πάντως οι δύο ομάδες έχουν τεθεί αντιμέτωπες στα Τρίκαλα ακόμη μία φορά στα πλαίσια του Κυπέλλου Ελλάδας στην οποία ο Απόλλων επικράτησε και είχε προκριθεί τότε στον επόμενο γύρο του θεσμού.
Ας θυμηθούμε αυτές τις αναμετρήσεις:

18 Οκτωβρίου 1964:
(Α’ Εθνική)
Α.Ο. Τρίκαλα – Απόλλων Αθηνών 2-1
Α.Ο. Τρίκαλα (Καραμφίλοβιτς): Λύμπος, Πανταζής, Μακρής, Κόκκαλης, Κλαπανάρας, Μπρουζούκης Δ., Ζάχος, Χαριτίδης, Πουλιάνας, Καλαντζής, Κακαβίτσας.
Απόλλων Αθηνών: Πασχάλης, Μπιτσικέας, Βασιλείου, Γιανίμπας, Παπάζογλου, Γιαννουδάκος, Φράγκου, Γερούκαλης, Παπαδόπουλος, Τακτικός, Πορίχης.
Σκόρερ: 80′ Χαριτίδης, 84′ Χαριτίδης – 77′ Φράγκου.
Ήταν η πρώτη νίκη στην ιστορία του Α.Ο.Τ. στην Α’ Εθνική στα πλαίσια της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Παρόλο που βρέθηκε πίσω στο σκορ και μάλιστα στο 77′, δύο τέρματα του Χαριτίδη στο τελευταίο δεκάλεπτο έγειραν την πλάστιγγα υπέρ των Τρικάλων. “Έσπασε επιτέλους η γκίνια!” γράφηκε στο ρεπορτάζ του αγώνα στην εφημερίδα “Έρευνα” την επόμενη ημέρα.

13 Μαρτίου 1966:
(Α’ Εθνική)
Α.Ο. Τρίκαλα – Απόλλων Αθηνών 2-2
Α.Ο. Τρίκαλα (Πέτροβιτς): Μιχαηλίδης, Πανταζής, Μπρουζούκης, Τόσκας, Κόκκαλης, Ζάχος, Κλαπανάρας, Ζυγολίκας, Ζαφειρόπουλος, Πουλιάνας, Χαριτίδης.
Απόλλων Αθηνών: Δούκας, Γιαννίμπας, Στασινόπουλος, Μπεθάνης, Βερτσώνης, Γερούκαλης, Σκόδρας, Παπαδόπουλος, Κυριακού, Πορίχης, Φράγκου.
Σκόρερ: 10′ Χαριτίδης, 16′ Χαριτίδης – 40′ Παπαδόπουλος, 70′ Σκόδρας.
Η αδιαφορία των περισσότερων παικτών του Α.Ο. Τρίκαλα στοίχισε την απώλεια ενός ακόμη βαθμού στην έδρα του. Οι παίκτες επαναπαύθηκαν από το γρήγορο 2-0 και ο Απόλλων Αθηνών βρήκε σταδιακά το σθένος να ισοφαρίσει.

28 Μαΐου 1967:
(Α’ Εθνική)
Α.Ο. Τρίκαλα – Απόλλων Αθηνών 0-2
Α.Ο. Τρίκαλα (Πέτροβιτς): Ζαρίδας, Πανταζής, Τόσκας, Κλαπανάρας, Νίκας, Μαυρίκος Κ., Καλαντζής, Χαριτίδης, Ραχαβέλιας, Ζαφειρόπουλος, Κοκοτούλης.
Απόλλων Αθηνών: Πασχάλης, Γκότσης, Πλούμπης, Βερτσώνης, Στασινόπουλος, Ασημακόπουλος, Γερούκαλης, Κυριακού, Ράμμος, Σιμιγδαλάς, Πορίχης.
Σκόρερ: 31′ Γερούκαλης, 64′ Κυριακού.
Σε έναν αγώνα που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί τελικός για τον Α.Ο. Τρίκαλα και απέναντι σε μια ομάδα που κάθε άλλο παρά μεγαθήριο ήταν, η ομάδα παρουσιάστηκε “χωρίς ψυχή, χωρίς δυνάμεις και με πλήρη έλλειψη συναισθήματος ευθύνης έναντι των φιλάθλων της πόλεώς μας και του εαυτού της” σημειώνεται σε ρεπορτάζ της εποχής.

30 Μαρτίου 1969:
(Α’ Εθνική)
Α.Ο. Τρίκαλα – Απόλλων Αθηνών 1-0
Α.Ο. Τρίκαλα (Καραμφίλοβιτς): Ψωμιάδης, Πανταζής, Κόκκαλης, Μαυρίκος, Τόσκας, Νίκας, Χαριτίδης, Συνάτκας (75′ Γρηγορίου), Μπεβενίου, Ζάχος, Μυλωνάς.
Απόλλων Αθηνών: Μουσελεμίδης, Γκότσης, Σκληρός, Βερτσώνης (75′ Νικήτας), Ασημακόπουλος, Τακτικός, Σιμιγδαλάς, Ράμφος, Κυριακού, Γερούκαλης (75′ Φράγκου), Πορίχης.
Σκόρερ: 33′ Μπεβενίου.
Το μοναδικό γκολ που έκρινε την αναμέτρηση σημείωσε με κεφαλιά ο Μπεβενίου. Τα Τρίκαλα παίζοντας πρακτικά κατόρθωσαν να διατηρήσουν το υπέρ τους σκορ. Ο διαιτητής της συνάντησης δεν παραχώρησε πέναλτι υπέρ του Α.Ο.Τ. στο 32′ όταν αμυνόμενος απέκρουσε με το χέρι μέσα στην περιοχή.

14 Μαΐου 1972:
(Α’ Εθνική)
Α.Ο. Τρίκαλα – Απόλλων Αθηνών 2-0
Α.Ο. Τρίκαλα (Πετρίτσης): Σιδηρόπουλος, Θεοδοσόπουλος (52′ Φωτόπουλος), Μυλωνάς, Παπασίμος, Νίκας (30′ Γεωργίτσης), Μπεβενίου, Συνάτκας, Κοτόβας, Χονδρός,
Καλαντζής, Κοντάκης.
Απόλλων Αθηνών: Πασχάλης, Γιαννίμπας, Τσιριμιάγκος, Νέγρης, Ασημακόπουλος, Γερούκαλης, Αρδίζογλου (65′ Ράμφος), Σιμιγδαλάς (52′ Παθιακάκης), Κυριακού, Τακτικός, Υφαντής.
Σκόρερ: 37′ Θεοδοσόπουλος (πέναλτι), 80′ Φωτόπουλος.
Μία ακόμη νίκη που έπρεπε να κατακτηθεί πάσει θυσία. Ο Α.Ο. Τρίκαλα την πέτυχε αποδίδοντας και κατά διαστήματα καλό ποδόσφαιρο. Με το αποτέλεσμα αυτό τα Τρίκαλα διέφυγαν τότε τον κίνδυνο, ενώ αντίθετα ο Απόλλων Αθηνών πήρε τον δρόμο προς τη Β’ Εθνική.

16 Μαρτίου 1975:
(Β’ Εθνική)
Α.Ο. Τρίκαλα – Απόλλων Αθηνών 0-0
Α.Ο. Τρίκαλα (Πιτυχούτης): Χατζηγιάννης, Βουνοτρυπίδης, Μυλωνάς, Μπακάλης, Νίκας, Μουλιώτας (70′ Κολώνας), Χονδρός, Μαρδάνης, Καραγεωργίου, Παραπραστανίτης, Συνάτκας.
Απόλλων Αθηνών: Παντελής, Ζιάκος, Θεοδωρόπουλος, Σταθόπουλος, Ξασσάνης, Κυρμιζάς, Ροκάς, Νικολαΐδης, Τριανταφυλλίδης, Παθιακάκης (55′ Συγγελάκης), Υφαντής.
Μέτριο ποιοτικά το παιχνίδι και από τις δύο ομάδες. Τα Τρίκαλα είχαν ελαφρά υπεροχή που όσο περνούσε ο χρόνος εντείνονταν, αλλά δεν είχαν σπουδαίες ευκαιρίες. Γενικά το αποτέλεσμα ήταν δίκαιο και βόλευε και τους δύο αντιπάλους.

13 Μαρτίου 1988:
(Β’ Εθνική)
Α.Ο. Τρίκαλα – Απόλλων Αθηνών 1-1
Α.Ο. Τρίκαλα (Σαββίδης): Λαφαζάνης, Αναστασίου (64′ Παπάζογλου), Λαζάρου, Γκαραγκούνης, Στάμος, Πάτρας, Ζαβλανός (46′ Ιακωβάκης), Τσιρογιάννης, Καλαϊτζίδης, Μαλλιώρας, Τσιρώνης.
Απόλλων Αθηνών: Συρίγος, Ποζαπαλίδης, Παπαδάκης (46′ Πενταλιός), Κωνσταντόπουλος, Βλάχος Μ., Μαγγιώρος, Εμμανουήλ, Ράμμος, Καραβέλης, Σβορώνος (46′ Παντελίδης), Βλαχοκώστας.
Σκόρερ: 62′ Τσιρογιάννης – 52′ Παντελίδης.
Πέμπτη σερί ισοπαλία για τον Α.Ο.Τ. Ο Απόλλων προηγήθηκε στο σκορ στο 52′ με σουτ του Παντελίδη (νυν προπονητή που πέρασε και από τον πάγκο των Τρικάλων) μετά από μεταβίβαση του Βλαχωκώστα. Στο 62′ ισοφάρισαν τα Τρίκαλα όταν μετά από ωραίο συνδυασμό του Ιακωβάκη με τον Πάτρα, ο Τσιρογιάννης έγινε τελικός αποδέκτης της μπάλας και με σουτ την έστειλε στα δίχτυα. Στο 83′ οι γηπεδούχοι είχαν ευκαιρία για ολική ανατροπή όταν ο Ιακωβάκης με μπροστινή μπαλιά βρήκε τον Καλαϊτζίδη το σουτ του οποίου μπλόκαρε σωτήρια ο Συρίγος.

29 Δεκεμβρίου 1999:
(Α’ Εθνική)
Α.Ο. Τρίκαλα – Απόλλων Αθηνών 1-0
Α.Ο. Τρίκαλα (Γκουλής): Κοτταράς, Κώτσιος (80′ Θεοδοσιάδης), Μανίκας, Ζαχόπουλος, Αγγελόπουλος Α., Μπαντάς, Μπουγάς, Ουμπιράτσι (90′ Καραπέτσας), Γιοβάνοβιτς (60′ Χλωρός), Καπρίλε, Ντίατς.
Απόλλων Αθηνών: Βάντσικ (46′ Τεοντόροφ), Μπελάι (62′ Φορτούζι), Ιωάννου, Νικολαΐδης, Λάιος, Αναστασάκος (40′ Παπαδημητρίου), Χατζής Σ., Λαμπριάκος, Καρανικόλας, Ρούσσος, Χατζής Μ.
Σκόρερ: 46′ Γιοβάνοβιτς.
Δύσκολη αλλά πολύτιμη νίκη του Α.Ο. Τρίκαλα. Οι γηπεδούχοι απέκτησαν από νωρίς την πρωτοβουλία των κινήσεων, δημιούργησαν ευκαιρίες και χάρη σε τέρμα που σημείωσαν στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, πήραν το προβάδισμα στο σκορ, το οποίο διατήρησαν μέχρι το τέλος του αγώνα. Οι Απολλωνιστές ζήτησαν πέναλτι στο 44′ σε ανατροπή του Λαμπριάκου από τον Αγγελόπουλο. Την εστία του Απόλλωνα υπερασπίστηκε ο σημερινός προπονητής τερματοφυλάκων του Α.Ο.Τ. Γιόζεφ Βάντσικ που αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο.

3 Μαρτίου 2001:
(Β’ Εθνική)
Α.Ο. Τρίκαλα – Απόλλων Αθηνών 1-0
Α.Ο. Τρίκαλα (Φιλίππου): Μαρδάνης, Μανίκας (81′ Σπυράκος), Νασιάκος, Μπαντάς (67′ Μοσχής), Εφεντόπουλος Γ., Τόνκοβιτς, Σόουζα (90′ Σαββίδης), Κονάτε, Μάνγκαν, Αντωνίου Π., Θεοδοσιάδης.
Απόλλων Αθηνών: Θεοφάνους, Φρόντζος, Χατζηζήσης, Λάιος, Διαμαντής (86′ Χατζής Μ.), Βουρεξάκης, Ιωάννου, Λαμπριάκος, Σκαρμούτσος (55′ Πέτκοβιτς), Παπαδημητρίου, Δήμας (46′ Χατζής Σ.).
Σκόρερ: 44′ Τόνκοβιτς.
Βαθιά βαθμολογική ανάσα πήρε ο Α.Ο. Τρίκαλα στην προσπάθεια του να παραμείνει στην κατηγορία, με την δύσκολη και αγχωτική νίκη επί του Απόλλωνα Αθηνών. Το παιχνίδι ήταν αμφίρροπο με τα Τρίκαλα να είναι εμφανώς καλύτερα στο πρώτο ημίχρονο και τους φιλοξενούμενους να ανεβάζουν σταδιακά την απόδοσή τους στην επανάληψη. Στο 52′ τα Τρίκαλα θα μπορούσαν να είχαν διπλασιάσει τα τέρματα τους όμως η μπάλα μετά το σουτ του Μάγκαν προσέκρουσε στο δοκάρι των φιλοξενούμενων. Δοκάρι στην συνέχεια είχε και ο Απόλλων στο 60′ με τον Λαμπριάκο να σημαδεύσει την δεξιά κάθετη δοκό του Μαρδάνη.

Να θυμηθούμε και την αναμέτρηση των δύο ομάδων στα πλαίσια του Κυπέλλου Ελλάδας:

14 Ιουνίου 1967:
Α.Ο. Τρίκαλα – Απόλλων Αθηνών 1-3
Α.Ο. Τρίκαλα (Πέτροβιτς): Καραϊσαρίδης, Γεωργίτσης, Νίκας, Συνάτκας, Μπρουζούκης Χ., Ζάχος, Ζαφειρόπουλος, Χαριτίδης, Ραχαβέλιας, Μπεβενίου, Κοκοτούλης.
Απόλλων Αθηνών: Πασχάλης, Γιαννίμπας, Γκότσης, Στασινόπουλος, Ασημακόπουλος, Βερτσώνης, Σιμιγδαλάς, Τακτικός, Ράμφος, Κυριακού, Πλούμπης.
Σκόρερ: 47′ Μπεβενίου – 13′ Στασινόπουλος (πέναλτι), 79′ Τακτικός, 80′ Ράμφος.

 

aot  aa

Στην φωτογραφία η ομάδα του Α.Ο. Τρίκαλα στο πρώτο εντός έδρας αγώνα της ιστορίας του για το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής στις 4 Οκτωβρίου 1964, όταν υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκό. Με την ίδια ακριβώς σύνθεση υποδέχθηκε δύο εβδομάδες αργότερα τον Απόλλωνα Αθηνών (στις 18 Οκτωβρίου 1964), τον οποίο και νίκησε με 2-1.
Όρθιοι από αριστερά: Κλαπανάρας, Πανταζής, Λύμπος, Κόκκαλης, Μπρουζούκης, Μακρής.
Καθιστοί: Χαριτίδης, Πουλιάνας, Ζάχος, Καλαντζής, Κακαβίτσας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης