"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Θύελλα για τον Τρικαλινό πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Nίκο Παπαϊωάννου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Πυρ ομαδόν από την πανεπιστημιακή κοινότητα στον καταδότη πρύτανη! «Θλίψη ότι δεν πέρασε από το μυαλό του ο διάλογος και χωρίς άλλη κίνηση κάλεσε την αστυνομία», ανέφεραν χθες μέλη του ΕΣΔΕΠ, ανάμεσά τους πρώην πρυτάνεις και υπουργοί! Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η ψευδής και προβοκατόρικη ανακοίνωση του ΑΠΘ ότι από τους 31 συλληφθέντες μόνο οι 12 ήταν φοιτητές.

Τι ρόλο επιχειρεί να παίξει ο «γαλάζιος» πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, στα σχέδια της κυβέρνησης για αστυνομία εντός των Πανεπιστημίων; Αυτό μάλλον θα το απαντήσει η Ιστορία, όπως έχει γίνει στο παρελθόν… Αυτό που είναι σήμερα βέβαιο είναι ότι πρόκειται για τον μόνο πρύτανη ελληνικού Πανεπιστημίου, ανεξαρτήτως πολιτικού προσανατολισμού, που όχι μόνο θέλει την αστυνομία μέσα στα Πανεπιστήμια, αλλά την έβαλε κιόλας!

Τον κ. Παπαϊωάννου κατακεραύνωσαν χθες, με… ακαδημαϊκό τρόπο, κορυφαίοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι του ΑΠΘ, μέλη της πανεπιστημιακής Συσπείρωσης του ΕΣΔΕΠ, μεταξύ των οποίων πρώην υπουργοί, γενικοί γραμματείς και πρυτάνεις, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

«Διάλογος ακόμη και με κουκουλοφόρους, πόσο μάλλον με φοιτητές, αν πρόκειται να αποφύγουμε τη βία. Αυτή είναι η λύση. Δυστυχώς, του πρύτανη φαίνεται ότι ο διάλογος δεν του πέρασε ποτέ από το μυαλό… Με τέτοιου είδους επιλογές σαν τη δική του, το μόνο που γίνεται τελικά είναι να τραυματίζεται η ακαδημαϊκή ζωή», ανέφερε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Τη θλίψη του για όσα συνέβησαν μπροστά στα μάτια του εξέφρασε ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, καθηγητής Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Γιώργος Αγγελόπουλος. «Οσα συνέβησαν αμαυρώνουν την πανεπιστημιακή κοινότητα», είπε και κατήγγειλε τον πρύτανη για την «αδικαιολόγητη βία στο Πανεπιστήμιο και τη βαρβαρότητα των αστυνομικών απέναντι στους φοιτητές». Για «πρόβα τζενεράλε μιας νέας τάξης πραγμάτων που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα Πανεπιστήμια» έκανε λόγο ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, κατηγορώντας τον νυν πρύτανη ότι «έσπειρε όργιο καταστολής και βίας». «Με κατέκλυσαν αισθήματα ντροπής και θλίψης βλέποντας τον ημίγυμνο φοιτητή που έσερναν οι αστυνομικοί», ανέφερε.

«Η πρόληψη και η καταστολή εντός των Πανεπιστημίων, που έχουν το αυτοδιοίκητο, ανήκουν στο ίδιο το Πανεπιστήμιο και όχι στην αστυνομία που είναι ξένο σώμα. Είναι αδικαιολόγητη η παρουσία πάνοπλων αστυνομικών μέσα στα ιδρύματα. Ο πρύτανης παρέδωσε το Πανεπιστήμιο στην αστυνομία χωρίς καμιά προσπάθεια συνδιαλλαγής», επισήμανε η καθηγήτρια Νομικής του ΑΠΘ Ιφιγένεια Καμτσίδου.

Θύελλα για τον Τρικαλινό πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Nίκο Παπαϊωάννου

«Ανάμεσα στους 31 συλληφθέντες αναγνώρισα τρεις φοιτήτριές μου που αδυνατώ να πιστέψω ότι μπορεί να είχαν οποιαδήποτε πρόθεση βίας ή προέβαλαν και την παραμικρή αντίσταση σε αστυνομικούς, αν και κατηγορούνται. Νιώθω ντροπή, θλίψη και οργή. Πρόκειται για ξεκάθαρο σχέδιο της κυβέρνησης να κάμψει τις αντιστάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και δυστυχώς ο πρύτανης ήταν αυτός που τηλεφώνησε στον εισαγγελέα. Ηταν όμως απών όταν η αστυνομία εκκένωσε το κτίριο, δεν το παρέλαβε και ακολούθησε άλλη κατάληψη», είπε ο καθηγητής Οικονομίας και Πολιτικών Επιστημών, Αρης Στυλιανού.

Και μπορεί τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου να έδωσαν καθηγητές της Πανεπιστημιακής Συσπείρωσης, όπως όμως τόνισε η επίσης καθηγήτρια του ιδρύματος, Αγγελική Ζιάκα, «και οι πέντε παρατάξεις του ΕΣΔΕΠ αποδοκιμάζουν την ενέργεια των πρυτανικών αρχών να παραδώσουν άνευ όρων το Πανεπιστήμιο και τους φοιτητές στην αστυνομία. Είναι τεράστιες οι ευθύνες τους…».

Ανακοίνωση με ψέματα

Στο μεταξύ, μηνύσεις εναντίον των πρυτανικών αρχών και προσωπικά του πρύτανη του ΑΠΘ Νίκου Παπαϊωάννου ετοιμάζουν οι συνήγοροι υπεράσπισης των 31 συλληφθέντων φοιτητών! Μεταξύ άλλων, εξαιτίας μιας επίσημης όσο και «ψευδούς», όμως, ανακοίνωσης που εξέδωσε το ΑΠΘ την περασμένη Τρίτη, μετά τα θλιβερά συμβάντα… Σύμφωνα με δικηγόρους των νεαρών, πρόκειται για μια ξεκάθαρα προβοκατόρικη και συκοφαντική ανακοίνωση, αφού ψευδώς αναφέρει ότι μόλις 12 εκ των συλληφθέντων ήταν φοιτητές ενώ οι υπόλοιποι 19 ήταν εξωπανεπιστημιακοί! Στην πραγματικότητα, λένε, όπως προκύπτει από τα στοιχεία και τις ιδιότητές τους, «ήταν όλοι φοιτητές»!

Κείμενο καταγγελίας με 83 υπογραφές μεταδιδακτορικών φοιτητών που στάλθηκε χθες στην «Εφ.Συν.», μεταξύ άλλων αναφέρει: «Γι’ ακόμη μία φορά γινόμαστε μάρτυρες της ωμής και απρόκλητης βίας των αστυνομικών δυνάμεων κατά φοιτητών/τριών, και μάλιστα έπειτα από παραγγελία του ίδιου του πρύτανη του ΑΠΘ. Τέτοια γεγονότα δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης, αλλά και τους ευρύτερους στόχους και επιδιώξεις του αντιδραστικού νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει «σιωπητήριο», εντείνοντας την κρατική καταστολή ενάντια σε όσους και όσες αγωνίζονται, αντιστέκονται και αντιδρούν στις πολιτικές που υποβαθμίζουν περαιτέρω το δημόσιο Πανεπιστήμιο».

efsyn.gr

Νίκος Φωτόπουλος

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης