"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

Ιατρείο Μαστού στο Νοσοκομείο Τρικάλων – 70 γυναίκες εξετάζονται κάθε εβδομάδα – Από 20 ετών οι γυναίκες θα πρέπει να επισκέπτονται μαστολόγο

lafarm

Σχετικά άρθρα

Τις τελευταίες ημέρες, μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης, γίνεται μία ανεπίσημη καμπάνια μεταξύ των χρηστών του διαδικτύου για την ευαισθητοποίηση ώστε οι γυναίκες να πραγματοποιούν την σημαντική εξέταση της μαστογραφίας. Όλα καλά μέχρι εδώ. Όμως δεν αρκούν, δυστυχώς.

Η μαστογραφία είναι πραγματικά απαραίτητη όπως επίσης απαραίτητη είναι η επίσκεψη σε Ιατρείο Μαστού και η εξέταση από ειδικευμένο γιατρό από την ηλικία των 20 ετών κιόλας. Γιατί σε αυτό βασίζεται η σωστή πρόληψη σε κάθε περίπτωση. Και η σωστή πρόληψη βέβαια, σε μια κοινωνία που βάλλεται οικονομικά, γίνεται μέσα από τη δημόσια υγεία. Κάθε γυναίκα πρέπει να έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσια δομή υγείας. Η αρχή βέβαια γίνεται με την σωστή ενημέρωση. Καλό θα είναι λοιπόν, κάθε γιατρός να παροτρύνει τη γυναίκα σε εξέταση μαστού.

Σε ότι αφορά στη δημόσια υγεία, στο Νοσοκομείο Τρικάλων, λειτουργεί ένας από τους πιο σύγχρονους ψηφιακούς μαστογράφους της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι εξυπηρετεί εκατοντάδες γυναίκες κάθε μήνα από όλη την υγειονομική περιφέρεια και όχι μόνο. Η αναμονή βέβαια αυτή τη στιγμή, για τη ρύθμιση ενός ραντεβού για ψηφιακή μαστογραφία, φτάνει μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2018! Ωστόσο όπως μας αναφέρει η χειρουργός με εξειδίκευση στον μαστό και υπεύθυνη του Ιατρείου Μαστού κα Μαρία Καναρά, μέσα από την εξέταση στο ιατρείο, σε περίπτωση που κριθεί κάτι κατ’επείγον εννοείται ότι η λίστα αναμονής παρακάμπτεται όσο πιο άμεσα γίνεται. Γιατί σε αυτή τη περίπτωση ο χρόνος είναι ζωή και πρέπει να κερδηθεί!

«Αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε πάνω από 70 περιπτώσεις την εβδομάδα και το μήνα κοντά στις 250 γυναίκες. Μιλάμε για το διπλάσιο αριθμό σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Αυτό είναι καλό βέβαια σε ότι αφορά στην ευαισθητοποίηση των γυναικών, ότι απευθύνονται στο Ιατρείο Μαστού. Προσπαθούμε λοιπόν να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε», αναφέρει η γιατρός. Και η αλήθεια είναι ότι το προσωπικό του τμήματος, πραγματικά εξαντλεί κάθε δυνατότητα που έχει. Ας αναλογιστούμε μόνο ότι η κα Καναρά είναι η μοναδική μέχρι στιγμής ειδικευμένη γιατρός στο μαστό στο Νοσοκομείο Τρικάλων. Καλό θα είναι επίσης να γνωρίζουμε ότι, για κάθε ασθενή, προγραμματίζονται και εκτιμώνται οι απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις (μαστογραφίες και υπερηχογραφήματα μαστού). Υπάρχει η δυνατότητα εκτέλεσης όλων των διαγνωστικών εξετάσεων και παρεμβατικών πράξεων που αφορούν το μαστό.

Το θέμα λοιπόν της πρόληψης, θα κερδηθεί σίγουρα εφόσον τα νοσοκομεία αποκτήσουν Ιατρεία Μαστού. Δεν αρκεί μόνο η μαστογραφία, χρειάζονται γιατροί που έχουν την ειδικότητα αυτή, ώστε από νωρίς να γίνεται όλη η προληπτική εξέταση από νωρίς και ανάλογα με τις προδιαθέσεις που μπορεί να έχει μια γυναίκα.

«Μην ξεχνάμε ότι ο καρκίνος έχει πέσει κατά μία δεκαετία στο μέσο όρο των ηλικιών που προσβάλει. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε την ηλικία στην οποία ξεκινά η πρόληψη» τονίζει η γιατρός.

Μπορούμε λοιπόν να θωρακίσουμε την υγεία του μαστού και της γυναίκας, ενισχύοντας με Μαστολόγους τα νοσοκομεία και με υποδομές ανάλογες του Νοσοκομείου Τρικάλων ώστε κάθε γυναίκα να μπορεί να έχει πρόσβαση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης