"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

9.5 C
Trikala

Ιδιώτης θα πει ηλίθιος – Γράφει η Άντζελα Ζιούτη

lafarm

Σχετικά άρθρα

Είναι αλήθεια ότι η σύγχρονη μαζική κουλτούρα υπαγορεύει το μοντέλο του πολίτη που επαναπαύεται καθισμένος στον καναπέ.

Του πολίτη που απολαμβάνει την ασφάλεια του ιδιωτικού του χώρου, ενοχοποιώντας απλά το οικονομικό σύστημα για τους άκρατους φόρους και την αφαίμαξη του εισοδήματος του.

Ο όρος ιδιώτης σήμερα χρησιμοποιείται για να δηλώσει τη διαφοροποίηση από οτιδήποτε δημόσιο. Ο ιδιώτης, όμως, στην Αρχαία Ελλάδα εμπεριείχε την έννοια της απαξίωσης, της ύβρεως, της υποτίμησης. Ήταν αυτός που ιδιώτευε, που δεν αναμιγνυόταν στα δημόσια πράγματα, που δεν είχε πολιτική υπόσταση δηλαδή.

Ο Θουκυδίδης στον Επιτάφιο επισημαίνει την υποχρεωτική συμμετοχή του πολίτη στα κοινά. «Μόνοι γάρ τον τε μηδέν των δε (πολιτικών) μετέχοντα, ούκ απράγμονα, αλλ’ αχρείον νομίζομεν». Η πρόκριση δηλαδή της ατομικής «ησυχίας» αντί των κοινών ανησυχιών ήταν ανεπίτρεπτη και επέσυρε το χαρακτηρισμό του άχρηστου.

Ο Σόλων μάλιστα είχε εκδώσει νόμο που έλεγε: «Άτιμον είναι τον εν στάσει μηδετέρας μερίδας γενόμενον». Δηλαδή έχανε τα πολιτικά του δικαιώματα όποιος έμενε ουδέτερος σε περίπτωση που θα ξεσπούσε εμφύλια διαμάχη στην πόλη.

Στην Αρχαία Ελλάδα Iδιώτης καλούνταν ο πολίτης που έμενε αδιάφορος για τα δημόσια πράγματα, μεριμνώντας μόνο για την εξασφάλιση των δικών του συμφερόντων. Τον όρο «ιδιώτης» τον συναντάμε σε διάφορες γλώσσες. Στα Αγγλικά η λέξη Idiot σημαίνει ηλίθιος, βλάκας, ανόητος. Στην Κλινική Ψυχολογία, μάλιστα, ο όρος χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει αυτόν που πάσχει από ιδιωτεία, δηλαδή βαριάς μορφής νοητική υστέρηση. Στην αρχαία Αθήνα λοιπόν ήταν σημαντική η μετατροπή των ιδιωτών – των ατόμων δηλαδή που ασχολούνταν μόνο με τις προσωπικές τους υποθέσεις- σε πολίτες. Σε άτομα που ασχολούνται και συμμετέχουν στα κοινά. Η ιδιότητα του ιδιώτη άλλωστε είναι μια ιδιότητα την οποία διαθέτουν όλοι οι άνθρωποι από τη φύση τους, ενώ η ιδιότητα του πολίτη είναι επίκτητο χαρακτηριστικό που διαμορφώνεται μέσω της παιδείας που παρέχει η πολιτεία.

Συνεπώς το άτομο που παρέμενε ιδιώτης” ήταν άτομο απαίδευτο και αμόρφωτο, αφού δεν εμπλέκεται επαρκώς στην ενασχόληση με τα κοινά. Ο ιδιώτης προασπίζει από τα ανθρώπινα δικαιώματα του, και κυρίως εκείνο της ιδιοκτησίας.

Τρέμει στην ιδέα της καταστροφής της περιουσίας του ενώ δηλώνει αμέτοχος στην ποιότητα ζωής και την υποβάθμιση της ποιότητας της.

Συμμετέχει στον κοινό βίο μόνο διά της ψήφου του. Για τον ιδιώτη, ιδιαίτερη σημασία έχει η διατήρηση και αύξηση των περιουσιακών του στοιχείων.

Ένα πολιτικό σύστημα που στηρίζεται σε ένα άθροισμα ιδιωτών, δεν μπορεί παρά να είναι η διαίρεση των υψηλών αξιών και φρονημάτων που διέπουν μία πραγματικά ευημερούσα κοινωνία

Άντζελα Ζιούτη

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πως γίνεται και βγάζουμε ηλιθιο τον έλληνα ιδιώτη μέσω αγγλικης γλώσσας δεν το κατάλαβα. Πράγματι, ηλίθιος σήμαινει στα αγγλικά και σε πολλες άλλες γλωσσς, το idiot. Στα ελληνικά είναι ηλιθιος σκέτος ή ηλιθιος που κολλάει σε κάποιο επάγγελμα. Π.χ. ηλίθιος οδηγός, ηλίθιος δεξιός ή αριστερός, ηλίθιος πολιτικός, ηλιθιος δημοσιογράφος και πάει λέγοντας. Το idiot το έδεσε και με την ψυχιατρική η αρθρογράφος, έτσι ως ακράδαντα επιστημονικό επιχείρημα. Οι λέξεις έχουν βάρος και αξία. Ας μη τις σπαταλάμε ασκόπως

  2. Πράγματι πολύ σωστή η συγκριτική ανάλυση της ιδιωτικότητας, στην αρχαία Ελλάδα1 με το σήμερα. Αλλά σήμερα θα πρέπει να προστεθεί και το χαρακτηριστικό της κουτοπονηριάς, ως βασικό στοιχείο του ιδιώτη.
    Βέβαια η ιδιωτικότητα δεν είναι απλή περίπτωση, καθότι ολόκληρες θεωρίες έχουν κατά καιρούς αναπτυχθεί και ολόκληρα πανεπιστήμια έχουν ασχοληθεί με αυτή και το ποιο ουσιαστικό οι θεωρίες γύρο από αυτήν έχουν εφαρμοστεί επί των κοινωνιών με άσχημα αποτελέσματα. Ειδικότερα αναφέρω θεωρεία αοράτου χειρός Άνταμ Σμίτθ, σχολή Σικάγου κλπ.
    Στην χώρα μας σήμερα, ο όρος ιδιωτικοποίηση, δηλαδή το ξεπούλημα στον κουτοπόνηρο ιδιώτη, των δημοσίων επιχειρήσεων και των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας μας, ισοδυναμεί με ανάπτυξη. Που φτάσαμε τελικά και που θα πάμε όταν κουτοπόνηροι ιδιώτες, μεθυσμένοι όχι από κρασί, αλλά από το χρήμα, οδηγούν το καράβι του όμορφου πλανήτη μας ενώ δεν βλέπουν τα σύννεφα της περιβαλλοντικής καταστροφής που σκεπάζουν τον ουρανό της.
    Δικαιόπολης
    1 Στην αρχαία Σπάρτη η ιδιωτικότητα και ο τρόπος ζωής της ήταν έννοιες ανύπαρκτες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης