"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

7 C
Trikala

Ιωάννα Τσιλιλή: Τα ελληνικά κρασιά άρχισαν να θεωρούνται trend

lafarm

Σχετικά άρθρα

Μετρημένη στα λόγια της, βαδίζει σταθερά στο οικογενειακό μονοπάτι της ποιοτικής οινοποίησης. Η Ιωάννα Τσιλιλή μας αποκάλυψε μερικές από τις σκέψεις της.

 Ιωάννα κατ’ αρχήν θα ήθελα να μας πεις, πώς είναι να κληρονομείς εντός ή εκτός εισαγωγικών μια τόσο μεγάλη ιστορία και στα αποστάγματα και στο κρασί;

Η αλήθεια είναι πως όταν ήμουν μικρότερη μου φαινόταν αρκετά βαρύ το φορτίο γιατί το όνομα Τσιλιλή έχει γράψει ιστορία στο τσίπουρο και  στα αποστάγματα σταφυλιού και έθεσε τις βάσεις  για την ανάδειξη του αμπελώνα των Μετεώρων και των σπάνιων ποικιλιών του, όπως είναι η Λημνιώνα. Πλέον, θεωρώ ότι ήταν μια πολύ καλή βάση αλλά και ώθηση για να μπορέσω να εμπνευστώ και να δημιουργήσω.

Το ελληνικό κρασί πώς το βλέπεις; Υπάρχει μέλλον και ποιο είναι αυτό;

Θεωρώ ότι η οινοποιία  είναι το πιο ανθηρό  και το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Όλοι οι Έλληνες οινοπαραγωγοί έχουμε κάνει τρομερά βήματα τα τελευταία 10 χρόνια, δίνοντας βάρος κυρίως στις ελληνικές, τοπικές και σπάνιες ποικιλίες σταφυλιού. Παγκοσμίως, λοιπόν, τα ελληνικά κρασιά έχουν αρχίσει να θεωρούνται trend καθώς είναι «εξωτικά», εκκεντρικά, διαφορετικά από ιδιαίτερες ποικιλίες που προκαλούν το ενδιαφέρον στον ξένο καταναλωτή. Ως Κτήμα Θεόπετρα, πιστεύουμε ότι το μέλλον έγκειται στα κρασιά boutique  οινοποίησης, πολύ υψηλής ποιότητας από τη σπάνια και πολυδύναμη  ποικιλία Λημνιώνα και από τις ποιοτικές ελληνικές ποικιλίες Ασύρτικο και Μαλαγουζιά, που αναδεικνύουν το μοναδικό terroir των Μετεώρων.

Αν σε βάζαμε να διαλέξεις απόσταγμα ή κρασί τι θα επέλεγες;

Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει επιλογή γιατί ουσιαστικά είναι δύο κόσμοι που δένονται άρρηκτα μεταξύ τους καθώς μιλάμε για αποστάγματα με πρώτη ύλη το σταφύλι.  Για μένα, η δημιουργία ενός αποστάγματος σταφυλιού υψηλής ποιότητας ξεκινάει από την καλή πρώτη ύλη, το σταφύλι που φανερώνει  το terroir  της περιοχής  και την αγάπη με την οποία δουλεύτηκε το αμπέλι. Όπως συμβαίνει και με το ποιοτικό κρασί. Από τον τρύγο, την οινοποίηση, την υπομονετική παλαίωση ως και το τελικό  blending, το κρασί και το απόσταγμα χρειάζονται αγάπη και κατάθεση ψυχής για τη δημιουργία τους και αυτή η ψυχή είναι έκδηλη από την πρώτη ως και την τελευταία γουλιά.

Από το Κτήμα Θεόπετρα τι περιμένουμε το επόμενο διάστημα;

Από τους ανθρώπους του Κτήματος Θεόπετρα, νομίζω ότι θα δείτε και θα γευτείτε ακόμα πιο καλά δείγματα του τι μπορεί να δώσει η Ελλάδα σε μικρής παραγωγής και boutique οινοποίησης κρασιά υψηλού επιπέδου, αφρώδη, ήρεμα και ενισχυμένα, τα οποία θα αναδεικνύουν το μοναδικό terroir της ΠΓΕ Μετέωρα αλλά και που θα επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον των «Νέων Κρασιών της Ελλάδας» σε Ελλάδα και εξωτερικό.

www.greekcellar.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης