"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Κάθειρξη 13 ετών σε Τρικαλινό για πλαστό απολυτήριο Λυκείου – Μετέτρεψε το «11» ΣΕ «18» και εργαζόταν στα ΕΛΤΑ για 14 χρόνια

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ακριβά πλήρωσε την έμπνευσή του να «πειράξει» το απολυτήριο Λυκείου ένας 44χρονος από τα Τρίκαλα και με αυτόν τον τρόπο να προσληφθεί από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία όπου και εργαζόταν για 14 συνεχόμενα χρόνια.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας τον τιμώρησε με 13 χρόνια κάθειρξης, ποινές που πλέον συνηθίζονται σε τέτοιες περιπτώσεις με πλαστά πτυχία στο Δημόσιο.

Η ιστορία του ξεκινάει το 2002. Τότε δημοσιεύεται προκήρυξη από τον ΑΣΕΠ για θέσεις στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.). Ο κατηγορούμενος καταθέτει τα δικαιολογητικά και μεταξύ αυτών και το απολυτήριο Λυκείου. Με το οποίο εμφανιζόταν πως ο βαθμός του ήταν «18 και 6/11» και έτσι κατάφερε να προσληφθεί. Όμως ο πραγματικός του βαθμός ήταν μόλις «11 και 9/11».

Από το 2002 μέχρι το 2015 που αποκαλύφθηκε το τέχνασμα ο εν λόγω δημόσιος υπάλληλος εισέπραξε το ποσό των 202.791 ευρώ, που θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Οι αλλαγές του στο απολυτήριο είχαν ως εξής. Στα Θρησκευτικά το «12» το έκανε άριστα «20». Στην Ιστορία το «9» το έκανε «18», στα Στοιχεία Δημοκρατικού Πολιτεύματος το «12» έγινε «19», στα Φιλοσοφικά το «11» έγινε «19», στα Αγγλικά το «12» έγινε «20», στη Νεοελληνική Γλώσσα Δέσμης το «10» έγινε «16», στα μαθηματικά δέσμης το «10» έγινε «19» και πάει λέγοντας…

Κρίθηκε ένοχος για την πράξη της απάτης κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου κατά πλειοψηφία και γι’ αυτήν της πλαστογραφίας. Του επιβλήθηκε η συνολική ποινή κάθειρξης 13 ετών.

Ο ίδιος βέβαια ισχυρίστηκε πως δεν γνώριζε την εγκυρότητα του απολυτηρίου. «Η άγνοιά μου αυτή οφείλεται στο γεγονός πως εκείνο το χρονικό διάστημα έλειπα από τα Τρίκαλα και μάζεψε τα δικαιολογητικά ο θείος μου, αδερφός του πατέρα μου. Εγώ παρέλαβα έναν φάκελο και απλά πήγα να τον καταθέσω στην αρμόδια υπηρεσία. Ο θείος μου προσπάθησε να με διορίσει γιατί δεχόταν πιέσεις από τον πατέρα μου».

Δεν έπεισε το δικαστήριο, που όμως έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση. Αυτό σημαίνει πως θα είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Του Κώστα Γκιάστα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης