"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.7 C
Trikala

«Καίει» τους κτηνοτρόφους η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σκληροί διαπραγματευτές αποδεικνύονται φέτος οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας γενικότερα με τις γαλακτοβιομηχανίες σχετικά με τη διαμόρφωση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος, καθώς άρχισαν οι συζητήσεις για το κλείσιμο συμφωνιών. Οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν πως δεν θα υπογράψουν συμβάσεις με τιμή μικρότερη από 95 λεπτά το κιλό, ενώ από την πλευρά τους οι γαλακτοβιομηχανίες προσπαθούν να κλείσουν συμβόλαια για τη νέα χρονιά με τιμές γύρω στα 80 έως 90 λεπτά το κιλό. Να αναφερθεί ότι αυτή την εποχή η ζήτηση για την αγορά αιγοπρόβειου ποιοτικού γάλακτος είναι μεγάλη, καθώς είναι απαραίτητο για την τυροκόμιση και οι γαλακτοβιομηχανίες θέλουν να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες ποσότητες με την υπογραφή συμβολαίων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, Γ. Γκουρομπίνος τονίζει πως «εμείς δεν πρόκειται να υπογράψουμε τιμή κάτω από 95 λεπτά το κιλό. Οι περισσότεροι είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε σκληρή στάση. Κάποιοι μας ανακοίνωσαν ότι δίνουν τιμή σε αυτά τα επίπεδα αλλά βάζουν όρια για λιποπρωτεΐνες που είναι «εξωπραγματικά» για να τα πιάσει ένας απλός κτηνοτρόφος αλλά αφορούν βελτιωμένες ξένες φυλές. Εμείς μέχρι τέλος του μήνα θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις».

Ο ίδιος εκτιμά ότι ένα μικρό ποσοστό 10% των κτηνοτρόφων στη Θεσσαλία έχει προχωρήσει σε συμφωνία με ανοιχτή τιμή λόγω οικονομικών προβλημάτων. Να αναφερθεί ότι οι εξαγγελίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για πάταξη από την πολιτεία των ελληνοποιήσεων του γάλακτος, κατάφεραν να δημιουργήσουν έντονη δυναμική στην αγορά του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Καμία προκαταβολή Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας προτρέπει τους κτηνοτρόφους να μην παίρνουν προκαταβολές αν δεν συμφωνούν στην τιμή, ενόψει της νέας γαλακτικής περιόδου. «Ξέρουμε ότι τα τελευταία τρία χρόνια περνάμε μια δύσκολη περίοδο, μια περίοδο όπου παλεύουμε για να επιβιώσουμε ως κλάδος. Για να μπορέσουμε όμως να τα καταφέρουμε πρέπει να προχωρήσουμε στη σύναψη συμφωνητικών που θα μας διασφαλίζουν την τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος για όλη την επόμενη γαλακτική περίοδο. Τέλος ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν στα ψιλά γράμματα όσοι συνάψουν συμφωνητικά και να μην υπογράφουν ότι τους δίνουν οι γαλακτοβιομηχανίες και οι τυροκόμοι γιατί στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος» επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Πηγή: e-thessalia.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης