"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

Καρδίτσα – Παιδιατρική ώρα μηδέν

lafarm

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Λία Ρογγανάκη, Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός

Όλα τα θαύματα κρατάνε τρεις μέρες έλεγε η γιαγιά μου. Κάπως έτσι γίνεται και με τις ειδήσεις που μας εντυπωσιάζουν. Τις ακούμε, πέφτουμε από τα σύννεφα, μας δημιουργούν συναισθήματα, άλλοτε θλίψης άλλοτε θυμού και μετά με εκείνο το γνωστό ύφος του ειδήμονα, του « έχω άποψη και γνώση επί παντός επιστητού» επιδιδόμαστε στις αναλύσεις ,τις κρίσεις και τις επικρίσεις. Μέχρι να πιούμε το καφεδάκι μας, έχουμε καταλήξει για το ποιος φταίει και νοιώθουμε περήφανοι με τον εαυτό μας για την δουλειά που κάναμε. Όλα αυτά για τρεις μέρες, μετά ξαναγυρνάμε στην κανονικότητα μας, μέχρι την επόμενη είδηση που θα μας εντυπωσιάσει. Σκοπός όμως της σωστής κρίσης δεν είναι τα επιφανειακά σχόλια ,αλλά η κατάληξη σε αποφάσεις και τελικά οι δράσεις. «Η πιο ιερή μορφή της θεωρίας είναι η πράξη».
Η 13χρονη Ιωάννα ήταν μια από αυτές τις τραγικές ιστορίες. Ένα παιδάκι χάθηκε, δυο γονείς θρηνούν και όλοι οι υπόλοιποι βγάζουμε συμπεράσματα με ένα φραπέ στο χέρι .Δεν θα το παίξω ειδήμονας,δεν γνωρίζω που οφείλεται το τραγικό αποτέλεσμα της νοσηλείας, ακούω όμως το καμπανάκι που χτυπάει και με προειδοποιεί.
Ο σημερινός πολίτης δεν αντιδρά παρά μόνο αν ένα πρόβλημα τον αγγίζει προσωπικά, αδιαφορώντας όταν αυτό επηρεάζει τον διπλανό του.Ο ενεργός πολίτης που ξέρει πως για να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του πρέπει να αναλάβει δράση, δεν μένει μόνο σε σχόλια αλλά ευαισθητοποιείται όταν ακούει το κώδωνα του κινδύνου!
Το νοσοκομείο της Καρδίτσας είναι ένα γερασμένο νοσοκομείο, που δόθηκε σε λειτουργία πριν από 30 και πλέον χρόνια ,το οποίο προσπαθεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που δημιούργησε η κρίση!Σαν να μην φτάνει αυτό οι ιατροί του ηρωικά προσπαθούν να το κρατήσουν ανοιχτό ,δίνοντας καθημερινά μάχες με τον θάνατο , επουλώνοντας στο τέλος των εξουθενωτικών ωραρίων (24ωρα) τα δικά τους τραύματα! Τέτοιες δύσκολες καταστάσεις που κάποιοι τις κάνουν ταινία ,οι ιατροί τις ζουν καθημερινά. Φανταστείτε λοιπόν σε έναν τέτοιο πόλεμο με αντίπαλο τον θάνατο, να μην έχεις στρατό. Ολιγάριθμοι εκπαιδευόμενοι και ακόμα λιγότεροι ειδικοί ,δίνουν έναν άνισο αγώνα με την ασθένεια από την μια και την υποστελέχωση από την άλλη! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παιδιατρική του νοσοκομείου, ενός νομού 115000 κατοίκων ,που αργοσβήνει παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ιατρών εδώ και χρόνια !Πριν γίνει είδηση στα κανάλια που θα σε συγκλονίσει , πριν περάσουν οι τρεις μέρες που θα ξεχάσεις, δράσε ,αντίδρασε, διεκδίκησε! Το δικό σου παιδί ,το δικό σου εγγόνι προστατεύεις !
Στην μνήμη της Ιωάννας ας προφυλάξουμε τα παιδιά της Καρδίτσας, ας δραστηριοποιηθούμε όλοι και ας απαιτήσουμε την στελέχωση μιας παιδιατρικής κλινικής που θα μας κάνει να νιώσουμε ασφάλεια.Μιας κλινικής που οι ιατροί, που δουλεύουν με απαράμιλλο ζήλο και φιλοτιμία τόσα χρόνια τώρα, θα βοηθηθούν να αποκτήσουν το κατάλληλο περιβάλλον και ωράριο(όχι τα εξουθενωτικά συνεχόμενα εικοσιτετράωρα που δεν αντέχει κανείς) για να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους λιλιπούτειους πολίτες της Καρδίτσας, όπως ακριβώς τους αξίζει. Τώρα που ενημερώθηκες ,έχεις ευθύνη.

Λία Ρογγανάκη, Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός

Περ.Ιατρείο Μητρόπολης
Επιμελήτρια ΚΥ Μουζακίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης