"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Καρδίτσα: Φρενίτιδα για τον θησαυρό του Αλή Πασά

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ο θησαυρός του Αλή Πασά έχει γίνει κεντρικό θέμα συζήτησης στην Καρδίτσα και όχι μόνο. Οι εικόνες πυροδοτούν αντιδράσεις…

Φρενίτιδα στους απανταχού χρυσοθήρες προκαλεί ο μύθος του θησαυρού του Αλή Πασά με τους επίδοξους Ιντιάνα Τζόουνς να “χτενίζουν’ τα γεφύρια στην Καρδίτσα, αναζητώντας τις λίρες του μπέη των Ιωαννίνων.

Ταυτόχρονα όμως προκαλούν μεγάλες καταστροφές στα μνημεία της περιοχής. “Κυκλοφορούν διάφορες ιστορίες. Όπου υπάρχει γεφύρι υπάρχει και αντίστοιχος θρύλος ότι υπάρχουν κρυμμένα λεφτά εκεί γύρω, σαν ορόσημο όμως είναι τα γεφύρια. Σε όλα τα γεφύρια κοντά βρίσκουμε ανασκαφές”, εξηγεί στο Newsit.gr ο αντιδήμαρχος Αργιθέας, κ. Θανάσης Καραγιώργος, ο οποίος έχει εντοπίσει φθορές από ανασκαφές στο γεφύρι του Πετρωτού αλλά και στα περισσότερα γεφύρια της περιοχής.

Όπως λέει, οι χρυσοθήρες καταφθάνουν στα χωριά της Καρδίτσας από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ωστόσο, οι περισσότεροι είναι ντόπιοι που γνωρίζουν καλά τα μονοπάτια του Λιάσκοβου και του Τυρολόγου. Παράλληλα, ο κ. Καραγιώργος επισημαίνει τον κίνδυνο για την πολιτιστική μας κληρονομιά από τη δράση των κυνηγών του θησαυρού καθώς τα γεφύρια και τα περάσματα απειλούνται με κατάρρευση σε περίπτωση που συνεχιστούν οι παράνομες ανασκαφές. “Οι περισσότεροι είναι ντόπιοι. Έχουν σκάψει ακόμη και στο κατάστρωμα του γεφυριού. Με κίνδυνο κατάρρευσης δηλαδή, όχι μόνο να βρουν τις λίρες”, τονίζει.

Ο θρύλος για τον θησαυρό του Αλή Πασά

Κατά τον θρύλο κανείς δεν έχει εντοπίσει την προσωπική περιουσία σε χρυσό και πολύτιμα αντικείμενα του Αλή. Λέγεται ότι ήταν σεντούκια γεμάτα με λίρες. Άλλα περιελάμβαναν πολύτιμους λίθους και άλλα βυζαντινά κειμήλια απ’ τις επιδρομές του.

Αμύθητης αξίας ο θησαυρός και… όλο και κάποιοι λένε ότι κάτι έχουν ακούσει. Για κάποιον που ήξερε, για κάποιον που ήξερε έναν άλλο που ήξερε και πάει λέγοντας…

Όπως και να ‘χει οι χρυσοθήρες όλα αυτά τα ακούνε και ψάχνουν στα πιο απίθανα σημεία. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύε το Έθνος είναι ενδεικτικές των καταστροφών που προκαλούν οι χρυσοθήρες…
Οι καταστροφές από τις ανασκαφές
Είναι χαρακτηριστικά δυο περιστατικά στην περιοχή της Καρδίτσας όπου στο γεφύρι του Πετρωτού ή Λιάσκοβου οι χρυσοθήρες έσκαψαν μια τρύπα έσκαψαν στο “κατάστρωμα”. Έβγαλα πέτρες και χώμα δημιουργώντας μια τρύπα στην οποία χωράει άνθρωπος. Η τρύπα αυτή μπορεί να προκαλέσει ακόμη και την πτώση του γεφυριού.

Ανάλογο περιστατικό έχει συμβεί και στο γεφύρι του Τυρολόγου. Σε αυτή την περίπτωση η τρύπα ανοίχτηκε κοντά στη βάση του τόξου. Οι άγνωστοι μάλλον αναγκάστηκαν να φύγουν βιαστικά χωρίς να ολοκληρώσουν το έργο τους. Ήταν τέτοια η βιασύνη τους που άφησαν ακόμη και μια τσάπα μέσα στην τρύπα.

ΦΩΤΟ από Έθνος

Πηγή newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης