"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Καρδίτσα : STOP στην αιμοδοσία!

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σε καταστροφική «καραντίνα» έβαλε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, από οποιαδήποτε αιμοδοσία κατοίκους, εργαζόμενους, αλλά και επισκέπτες της πόλης της Καρδίτσας, αλλά και όλων των οικισμών του δήμου που βρίσκονται στις Δημοτικές ενότητες Καρδίτσας, Μητρόπολης και Κάμπου.

Αυτό, διότι πριν δύο μήνες βρέθηκε ένας Αλβανός υπήκοος φορέας της ελονοσίας, με αποτέλεσμα πλέον ο νομός μας να στερηθεί το 60% των φιαλών αίματος που συγκέντρωνε κάθε χρόνο.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου αναφέρει ότι το έλλειμμα θα καλυφθεί από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, αλλά πρώτα να το δούμε αυτό.

Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που για ένα κρούσμα αποκλείεται ο πληθυσμός έδρας νομού και αυτό έχει ανυπολόγιστες συνέπειες…

Σε προσωρινό αποκλεισμό από οποιαδήποτε αιμοδοσία βρίσκονται οι κάτοικοι, εργαζόμενοι αλλά και επισκέπτες της πόλης της Καρδίτσας, αλλά και όλων των οικισμών του δήμου που βρίσκονται στις Δημοτικές ενότητες Καρδίτσας, Μητρόπολης και Κάμπου.

Ο λόγος για τον οποίο οι περιοχές αυτές τέθηκαν σε «συναγερμό» από τους υπευθύνους του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είναι ο εντοπισμός ενός κρούσματος ελονοσίας, μιας νόσου που από το 2009 και μετά απασχολεί όλο και πιο συχνά τις υγειονομικές αρχές, καθώς σε ετήσια βάση καταγράφονται περιστατικά εγχώριας μετάδοσής της.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου

Σας κάνουμε γνωστό ότι από την 21-12-2017 με απόφασή του, το ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ (Ε.ΚΕ.Α) – για την ασφάλεια του αίματος έναντι του πλασμώδιου της ελονοσίας – προχώρησε σε ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ από την ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ των κατοίκων της πόλης της Καρδίτσας και των όμορων περιοχών.

Όπως μας διαβεβαίωσαν η αναπλήρωση των αναγκαίων μονάδων αίματος θα γίνεται από το Ε.ΚΕ.Α.

Η αιμοδοσία στις υπόλοιπες Δημοτικές ενότητες του Ν. Καρδίτσας θα διεξάγεται κανονικά.

Ο Διοικητής του Γ.Ν. Καρδίτσας

Βάιος Χ. Βαρελάς

Απόφαση κόλαφος για ένα και μόνο κρούσμα…

Η απόφαση αυτή, αποτελεί στην κυριολεξία καταστροφή για την αιμοδοσία του νομού μας μιας και οι περιοχές που μπαίνουν σε καραντίνα, παραμένουν τουλάχιστον ενάμιση χρόνο σε αυτήν.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το 60% των φιαλών αίματος που συγκέντρωνε μέχρι σήμερα το νοσοκομείο μας, πλέον θα λήψη από το νομό μας.

Η ανακοίνωση ότι η αναπλήρωση των αναγκαίων μονάδων αίματος θα γίνεται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, είναι εντελώς αόριστη και μέσα σε λίγε μέρες που θα τελειώσουν τα αποθέματα, θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε.

Η απαγόρευση έγινε διότι πριν από δύο μήνες βρέθηκε ένας κάτοικος Καρδίτσας, Αλβανός υπήκοος να είναι φορέας της νόσου. Επειδή διέμενε μόνιμα στο κέντρο της Καρδίτσας, το ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ απέκλεισε στον μισό νομό Καρδίτσας που έχει και τον μεγάλο όγκο των κατοίκων.

Συγκεκριμένα, δεν μπορεί πλέον να γίνει αιμοληψία από όσους διαμένουν στην πόλη της Καρδίτσας, αλλά και τα παρακάτω Δ.Δ. Άγιοι Απόστολοι, Αγιοπηγή, Αρτεσιανό, Καρδιτσομαγούλα Παλαιοκκλήσι, Ρούσσο, Σταυρός, Μέλισσα, Πρόδρομος, Πτελοπούλα, Μητρόπολη, Γεωργικό, Κρύα Βρύση, Ξινονέρι και Φράγκο.

Μέσα και το στρατόπεδο Ρούσσου;

Μεγάλη ζημιά γίνεται διότι μέσα στην απαγόρευση μπήκε και το Ρούσσο στο οποίο εδρεύει το στρατόπεδο της στρατονομίας που αποτελεί τον βασικό αιμοδότη του νομού μας. Οι στρατιώτες με το αντίτιμο της άδειας, πήγαιναν ανά ομάδες στο νοσοκομείο και έδινα αίμα. Τώρα έκλεισε και αυτή η πόρτα.

Να αναθεωρηθεί η απόφαση…

Κύκλοι της υγείας στο νομό μας μιλάνε για μια πολύ αυστηρή απόφαση, μιας και για ένα κρούσμα στο κέντρο της πόλης και σε έναν άνθρωπο που μπορεί να κόλλησε σε άλλο μέρος τον ιό της ελονοσίας, αποκλείστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρωτεύουσα νομού.

Οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες και καλά θα κάνουν οι φορείς να ζητήσουν από το ΚΕΛΠΝΟ να επανεξετάσει στην απόφαση του.

Τηρούνται τα πρωτόκολλα των ψεκασμών;

Ένα πολύ βασικό ζήτημα, είναι αν οι δήμοι και η Περιφέρεια τηρούν τα πρωτόκολλα των ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών, μιας και πριν ενάμιση χρόνο είχε μπει σε καραντίνα και άλλη μια μικρή όμως περιοχή του νομού μας και συγκεκριμένα μερικά Δ.Δ. του Παλαμά, που όμως δεν επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την αιμοδοσία του νομού μας.

Τι έκαναν οι δήμοι του νομού μας και η περιφέρεια προς αυτή την κατεύθυνση;

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε ότι αφορά την ελονοσία, διαπιστώνεται ότι «όπως καταδεικνύουν τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, παρά την εξάλειψη της ελονοσίας από τη χώρα μας το 1974, το ενδεχόμενο επανεγκατάστασης της νόσου είναι υπαρκτό σε ορισμένες περιοχές, όπου συνδυάζεται η παρουσία των κατάλληλων διαβιβαστών (ανωφελών κουνουπιών) με την παρουσία ασθενών που προέρχονται από ενδημικές για την ελονοσία χώρες». Σχετικά πρόσφατα επίσης είναι και τα δημοσιεύματα που κάνουν αναφορά για τον ιό Zhika, ενώ τελευταίες έρευνες «προειδοποιούν ότι ο κίτρινος πυρετός – που επίσης μεταδίδεται με τα κουνούπια – θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε άλλες χώρες».

Διατείνεται η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, μέσα από τα συναρμόδια Υπουργεία ότι παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και προσπαθούν να καθησυχάσουν το λαό ότι μπορούν να διαχειριστούν το πρόβλημα με απαγορεύσεις (αιμοδοσίας) και εκκλήσεις για λήψη μέτρων ατομικής προστασίας.

Οι Περιφερειακές Αρχές από την μεριά τους, έχοντας την ευθύνη εκτέλεσης προγραμμάτων προστασίας της Δημόσιας Υγείας και εφαρμόζοντας την πολιτική που τους αναθέτει το αστικό κράτος, «προσποιούνται» πως αντιμετωπίζουν τους κινδύνους από τα κουνούπια (ελονοσία κλπ), οργανώνοντας προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών, που όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων απέχουν κατά πολύ από τις ανάγκες που υπάρχουν, «μοιράζοντας» ταυτόχρονα χρήμα σε μεγάλες και μικρές ιδιωτικές εταιρείες…

Το γεγονός ότι δεν έχουν συγκροτημένες υπηρεσίες, στελεχωμένες με μόνιμο προσωπικό, που θα σχεδιάζει, θα οργανώνει και θα υλοποιεί με μόνιμα συνεργεία ψεκασμούς, έγκαιρα, όπου και όποτε χρειάζεται, οδηγεί στη σημερινή κατάσταση, να «αναθέτουν» την υλοποίηση των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών σε ιδιωτικές εταιρείες.

Το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει επιβάλλει να προχωρούν σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς, που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι «διεθνείς». Αυτή η διαδικασία κάθε χρόνο ξεκινάει αφού πρώτα εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις, οι οποίες κυρίως προέρχονται από τους πενιχρούς ΚΑΠ και από το κουτσουρεμένο Π.Δ.Ε. και ολοκληρώνεται με την υπογραφή συμβάσεων αρχές καλοκαιριού ή στη καλλίτερη των περιπτώσεων Απρίλη-Μάη, πάντως πολύ αργότερα από την εποχή που χρειάζεται να παρέμβουν τα κατάλληλα συνεργεία ψεκασμού στα στάσιμα νερά για να καταπολεμήσουν τις προνύμφες των κουνουπιών…, αφού η περίοδος για την αναπαραγωγή των κουνουπιών ξεκινά πολύ νωρίτερα. Υπογράφουν συμβάσεις εκατομμύριων ευρώ για ψεκασμούς, που ξεκινούν καθυστερημένα και για «σημεία», που πιθανολογούν ότι θα έχουν στάσιμο νερό ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες!!!

Και αυτά βέβαια ισχύουν στις περιπτώσεις εκείνες που θα υπάρξει ενδιαφέρον από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και θα υποβάλλουν προσφορές και δεν θα γίνουν ενστάσεις και θα υπογραφούν συμβάσεις… Γιατί έχουμε και τις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι διαγωνισμοί κηρύσσονται «άγονοι» ή «μπλοκάρουν»… λόγω ενστάσεων.

Να αναθεωρηθεί η απόφαση…

Κύκλοι της υγείας στο νομό μας μιλάνε για μια πολύ αυστηρή απόφαση, μιας και για ένα κρούσμα στο κέντρο της πόλης και σε έναν άνθρωπο που μπορεί να κόλλησε σε άλλο μέρος τον ιό της ελονοσίας, αποκλείστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρωτεύουσα νομού.

Οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες και καλά θα κάνουν οι φορείς να ζητήσουν από το ΚΕΛΠΝΟ να επανεξετάσει στην απόφαση του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης