"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

15 C
Trikala

«Καταρρέει» η συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ ενώ οι προσφυγικές ροές διαρκώς αυξάνονται

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η Ευρώπη ανησυχεί για την αρνητική τροπή που έχει πάρει η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό ενώ τα ελληνικά νησιά «βουλιάζουν» ξανά από πρόσφυγες και μετανάστες, σε σχέση με τις μηδενικές ροές των προηγούμενων εβδομάδων.
Από την εκδήλωση του πραξικοπήματος την Παρασκευή 15 Ιουλίου μέχρι σήμερα, έχει σημειωθεί ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών και προσφύγων που έχει φτάσει στα νησιά, γεγονός που δείχνει το ανεξέλεγκτο πλέον της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα παράλια της Τουρκίας, σε σχέση με τον έλεγχο των ροών από τις εκεί αρχές. 
Χαρακτηριστικό είναι το  άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Spiegel υπό τον τίτλο, «Η Ελλάδα σχεδιάζει νέα κέντρα φιλοξενίας» και υπότιτλο, «Μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία έρχονται και πάλι όλο και περισσότεροι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά. Γι΄ αυτό το λόγο η κυβέρνηση προτίθεται να δημιουργήσει νέους χώρους φιλοξενίας σε όλη τη χώρα». 
Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, την ώρα που ανεβαίνει αργά αλλά σταθερά ο αριθμός των προσφύγων που καταφθάνουν τις τελευταίες μέρες στα ελληνικά νησιά, «η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει φόβους για ενδεχόμενη κατάρρευση της προσφυγικής συμφωνίας με την Τουρκία, γεγονός που θα μπορούσε να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τον αριθμό των προσφύγων.
Ο γερμανικός Τύπος επίσης, αναπαράγει δηλώσεις του εκπροσώπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης Γιώργου Κυρίτση, σύμφωνα με τις οποίες δημιουργούνται νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.
Ο Γιώργος Κυρίτσης ανέφερε ότι κάποιες από τις υπάρχουσες δομές «θα καταργηθούν και ο κόσμος που φιλοξενούσαν θα μεταφερθεί στις νέες. Ορισμένες από τις παλιές δομές μπορεί να κρατηθούν ως εφεδρεία». Όπως σημειώνει ο Γιώργος Κυρίτσης τα νέα κέντρα θα δημιουργηθούν λόγω ελλείψεων και ακαταλληλότητας σε κάποια από τα ήδη υπάρχοντα.
Δηλώσεις του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τη Μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλου φιλοξενεί σήμερα η εφημερίδα Die Welt. Ο έλληνας πολιτικός προαναγγέλλει την αποστολή, εντός της εβδομάδας, ειδικών στην Τουρκία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η χώρα θα μπορέσει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την άρση της βίζας.
«Την τρέχουσα εβδομάδα ειδικοί της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) θα ταξιδέψουν στην Τουρκία, προκειμένου να διεξάγουν τεχνικές συνομιλίες αναφορικά με την υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και την απελευθέρωση της βίζας», λέει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προς την Welt, προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι και ο ίδιος θα ταξιδέψει «σύντομα» στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο: «Κάνουμε τα πάντα για να λειτουργήσει η συνολική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας όπως έχει σχεδιαστεί και συνεχίζουμε να παρέχουμε στήριξη και τεχνογνωσία προκειμένου να επισπευστούν οι αναγκαίες για την απελευθέρωση της βίζας μεταρρυθμίσεις». Όπως σημειώνει ο κοινοτικός επίτροπος, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε επαφή με τις τουρκικές αρχές. «Για να λάβει η Τουρκία την απελευθέρωση της βίζας θα πρέπει να εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις», τόνισε ο έλληνας επίτροπος προσθέτοντας ότι η θέση της ΕΕ είναι ξεκάθαρη σε αυτό το ζήτημα.
Απάντηση έδωσε ο Αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, με αφορμή την αυστηροποίηση της Συνθήκης του Δουβλίνου και την τιμωρητική ρήτρα σε όσα κράτη μέλη δεν συμμορφώνονται με τις κοινές Ευρωπαϊκές αποφάσεις και συμφωνίες.
Η Κομισιόν δια στόματος Δημήτρη Αβραμόπουλου επιβεβαιώνει πως στην νέα πρόταση που υπέβαλε στις 4 Μαΐου, «προβλέπει διάταξη για τη χρηματοδοτική αλληλεγγύη, σύμφωνα με την οποία, κράτος μέλος που προσωρινά δεν συμμετέχει στο διορθωτικό μηχανισμό κατανομής οφείλει να καταβάλει εισφορά αλληλεγγύης ύψους 250.000 ευρώ ανά αιτούντα στα κράτη μέλη που εν τέλει προσδιορίζονται ως υπεύθυνα για την εξέταση αυτών των αιτήσεων».
Επίσης υπογραμμίζει πως ο κανονισμός θα τεθεί σε λειτουργία κατόπιν έγκρισής του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
Ωστόσο η Κομισιόν αποφεύγει να δώσει σαφή και λεπτομερή απάντηση για την μικρή πρόοδο που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της άρνησης κρατών-μελών να εφαρμόσουν την συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και να συμβάλλουν στην μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφορικά με τις καθυστερήσεις και την άρνηση κρατών μελών να συμμορφωθούν με τις Ευρωπαϊκές αποφάσεις, δηλώνει πως η Κομισιόν «θα εξακολουθήσει να υποβάλλει τακτικά εκθέσεις και επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να αναλάβει δράση σε περίπτωση που κράτη μέλη δεν συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους».
Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο καθώς και λόγω των ανεπαρκών αποτελεσμάτων που έχουν σημειωθεί στην διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων, είχε καταθέσει ερώτηση προς τη Κομισιόν και είχε ζητήσει την αυστηροποίηση του πλαισίου που ορίζει η Συνθήκη του Δουβλίνου, για όσα κράτη-μέλη αρνούνται να αναλάβουν τις κοινές Ευρωπαϊκές ευθύνες που τους αναλογούν σε σχέση με την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης