"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Κατασκευάζεται νέα γέφυρα στο Γκολφάρι

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στην αποκατάσταση της επικοινωνίας των κοινοτήτων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, που είχε διακοπεί με την καταστροφή της γέφυρας του Γκολφαρίου από πλημμύρα, προχωρά η αιρετή Περιφέρεια κατασκευάζοντας νέα γέφυρα. Ειδικότερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ενέταξε την κατασκευή του έργου, με συνολικό προϋπολογισμό 900.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 678.476,29 ευρώ προέρχονται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, ενώ η πρώτη εργολαβία του έργου βρίσκεται σε εξέλιξη με αρχική χρηματοδότηση από πόρους Κ.Α.Π., με το ποσό των 221.523,71 ευρώ.

Με την κατασκευή της υπόψη γέφυρας αποκαθίστανται οι κυκλοφοριακές ανάγκες της περιοχής και συγκεκριμένα των κατοίκων των κοινοτήτων που διασχίζει ο Αχελώος ποταμός από και προς την έδρα του Δήμου Πύλης, την περιοχή της Άρτας και την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας (Τρίκαλα), αλλά και των επισκεπτών από και προς τη Ήπειρο.

Το έργο είχε υποβληθεί για ένταξη στο ΕΣΠΑ τον Μάρτιο 2013, ενώ η αξιολόγησή του ολοκληρώθηκε στην τρέχουσα περίοδο και μετά την ολοκλήρωση της «εξυγίανσης» των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ από το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή νέας γέφυρας, επί του Αχελώου ποταμού, στην χ.θ. 6+800 της επαρχιακής οδού Μυρόφυλλο – Γκολφάρι – Διασταύρωση Ε. Ο. Τρικάλων – Άρτας.

Στην ίδια θέση, ήταν κατασκευασμένη, από το 1996, από τη ΔΕΗ, στα πλαίσια του Υδροηλεκτρικού έργου Μεσοχώρας, γέφυρα μίας λωρίδας κυκλοφορίας, μήκους 85,00 m και πλάτους 3,50 m, η οποία εξυπηρετούσε την άμεση οδική σύνδεση των οικισμών της Τοπικής Κοινότητας Μυροφύλλου με την Εθνική Οδό Τρικάλων – Άρτας. Η γέφυρα είχε κατασκευασθεί με αβαθή θεμελίωση, με αποτέλεσμα τον Νοέμβριο του 2010, μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρα του ποταμού, να υποσκαφούν και να καταρρεύσουν μερικώς, τα τρία από τα έξι μεσόβαθρα αυτής, συμπαρασύροντας ολόκληρη την κατασκευή πλην των ακροβάθρων.

Από την παλιά γέφυρα θα διατηρηθούν αφού ενισχυθούν και προσαρμοσθούν στον νέο φορέα,  τα δύο ακρόβαθρα αυτής. Η γέφυρα θα είναι μίας λωρίδας κυκλοφορίας, με πλάτος καταστρώματος 3,50 μ, πλάτος πεζοδρομίων 2Χ1,25 μ και θα έχει συνολικό μήκος 85,00μ. Ο φορέας της γέφυρας θα αποτελείται από τέσσερα ευθύγραμμα ανοίγματα, τα οποία θα εδράζονται στα υφιστάμενα ακρόβαθρα  καθώς  και  σε τρία νέα μεσόβαθρα.

Όπως τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Η αιρετή Περιφέρεια υλοποιεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα κατασκευής γεφυρών σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ένα έργο ουσίας, απαραίτητο για την ευρύτερη περιοχή, καθώς δίνει τη δυνατότητα της ασφαλούς μετακίνησης των ανθρώπινων κοινοτήτων και της μεταφορά των εμπορευμάτων. Η κατασκευή της νέας γέφυρας ήταν επιβεβλημένη, καθώς η παλαιά γέφυρα είχε καταστραφεί. Η νέα γέφυρα είναι μήκους 85 μέτρων, ενώ κατασκευάζονται  και οι προσβάσεις σε αυτή. Με την ολοκλήρωση του έργου αποκαθίσταται η κυκλοφοριακή σύνδεση που διακόπηκε και δίνεται λύση στη χρόνια ταλαιπωρία των κατοίκων, οι οποίοι αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν άλλες διαδρομές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης