"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Κατασκηνώνουν μέχρι να νικήσουν – EΛΕΥΘΕΡΑ ΑΓΡΑΦΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στα χνάρια των αποφάσεων που λαμβάνει τα τελευταία χρόνια, το 5ο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας επέλεξε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5/6) για να εκδώσει απορριπτικές αποφάσεις για τις αιτήσεις ακύρωσης κατά των αδειών εγκατάστασης δύο αιολικών πάρκων στα Aγραφα που είχαν καταθέσει 26 φορείς και περισσότεροι από 500 πολίτες.

Κατασκηνώνουν μέχρι να νικήσουν

Ωστόσο οι φορείς και οι πολίτες που αντιδρούν στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στα Αγραφα δεν το βάζουν κάτω και προχωρούν στη διοργάνωση «κατασκήνωσης για ελεύθερα Αγραφα χωρίς αιολικά».

Η κατασκήνωση ξεκινά σήμερα στο οροπέδιο Καραμανώλη και, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, θα παραμείνουν εκεί «μέχρι τη νίκη, την απόρριψη των αδειοδοτήσεων για την εγκατάσταση αιολικών και την ελευθερία των βουνών από τις επενδύσεις».

Η απόφαση του ΣτΕ αφορά την αδειοδότηση εγκατάστασης των δύο πρώτων αιολικών σταθμών στα οροπέδια της Νιάλας και του Βοϊδολίβαδου, που συνολικά περιλαμβάνουν 40 ανεμογεννήτριες (σε υψόμετρο από 1.500 έως 2.000 μέτρα). Οι ανεμογεννήτριες αυτές αποτελούν τις πρώτες από τις σχεδόν 600 που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στην περιοχή των Αγράφων.

Το ΣτΕ ήταν απορριπτικό κυρίως διότι οι λόγοι που επικαλούνταν οι προσφυγόντες αφορούσαν ζητήματα που θα έπρεπε να είχαν εγερθεί κατά των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και των Αποφάσεων Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων όταν αυτές εκδόθηκαν το 2012. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής των αιολικών πάρκων, καθώς σε μία από τις αποφάσεις αναφέρεται:

«Οίκοθεν νοείται ότι η εταιρεία δεν δύναται να εκκινήσει οποιαδήποτε υλική ενέργεια εκκίνησης των εργασιών στο αιολικό πάρκο, εάν προηγουμένως δεν έχει εγκριθεί από την αρμόδια αρχή (το ΥΠΕΝ) η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ)».

Ετσι τα έργα δεν έχουν ολοκληρώσει την αδειοδοτική τους διαδικασία και υπάρχουν ακόμα βασικές μελέτες οι οποίες πρέπει να εγκριθούν από υπηρεσίες που πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι οι περιοχές εγκατάστασης είναι προστατευόμενες περιοχές Natura.

Υπενθυμίζεται ότι τα Αγραφα, εκτός από ιστορικός τόπος αντίστασης και ελευθερίας, αποτελούν μία από τις πιο παρθένες ορεινές περιοχές στην Ευρώπη. Λόγω του ποικίλου τους ανάγλυφου, της γεωγραφικής τους απομόνωσης και της ισχνής παρουσίας του ανθρώπου αποτελούν περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Παράλληλα φιλοξενούν εξαιρετικά πλούσια χλωρίδα και πανίδα, οι οποίες περιλαμβάνουν σπάνια και απειλούμενα είδη, λόγος για τον οποίο η ευρύτερη περιοχή είναι ενταγμένη στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000.

Αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα σε πάνω από 1.500 σημεία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης, αδειοδότησης ή εγκατάστασης περίπου 20.000 ανεμογεννήτριες, γεγονός που εγκυμονεί τον υπαρκτό κίνδυνο της μη αναστρέψιμης βλάβης στο μεγαλύτερο μέρος της ορεινής ενδοχώρας.

Αφανισμός

«Οι αιολικές εγκαταστάσεις στα Αγραφα θα οδηγήσουν στον αφανισμό τεράστιων εκτάσεων παρθένου δάσους. Η διάνοιξη νέων δρόμων για τη μεταφορά των υλικών, η τοποθέτηση πυλώνων υψηλής τάσης, η ισοπέδωση των κορυφών, ο εκτοπισμός σημαντικών ειδών χλωρίδας και πανίδας λόγω των επιπτώσεων που θα φέρει η μετατροπή του βουνού σε βιομηχανικό πεδίο (της ρύπανσης, της όχλησης, της εδαφικής υποβάθμισης και της αλλαγής της τοπογραφίας) είναι πληγές που πρέπει να αφορούν όλες και όλους» αναφέρουν οι διοργανωτές της κατασκήνωσης στο οροπέδιο Καραμανώλη.

Για την κατασκήνωση μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ: https://www.facebook.com/savegreekmountains/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης