"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

Κατεδαφίζουν αυθαίρετα εξοχικά-Για πρώτη φορά στην ιστορία κατεδαφίζονται σπίτια στον Αγιόκαμπο

lafarm

Σχετικά άρθρα

aythaireta

Για πρώτη φορά στα χρονικά, το ελληνικό κράτος εμφανίζεται αποφασισμένο να προχωρήσει σε κατεδάφιση κατοικιών στην περιοχή της Λάρισας. Πρόκειται για καμιά εικοσαριά αυθαίρετα εξοχικά σπίτια στην περιοχή Αγιοκάμπου, και πιθανότατα η «επίθεση της μπουλντόζας» να ξεκινήσει ακόμη και αύριο Δευτέρα.Απελπισία διακατέχει τους ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων εξοχικών. Τα οποία έχουν κτιστεί πριν 15-20 χρόνια, μερικά και παλιότερα, δίχως οικοδομική άδεια φυσικά.

Τα περισσότερα με την κλασική μέθοδο της τροχοβίλας, η οποία «φυτεύεται» στο οικόπεδο και αποκτά σταδιακά και επιπλέον χώρους. Εκτός από τα εξοχικά λίγων δεκάδων τετραγωνικών, υπάρχουν και μεγαλύτερες κανονικές εξοχικές κατοικίες με περισσότερους ορόφους.Η επίμαχη περιοχή, στο Κάτω Πολυδένδρι, ονομάζεται «του ΟΤΕ» καθώς δεκάδες στρέμματα είχαν αγοραστεί το 1975 από τα μέλη του σωματείου υπαλλήλων ΟΤΕ, οι οποίοι απέκτησαν έτσι το παραθαλάσσιο οικοπεδάκι τους.

Από μεταβιβάσεις, οικοπεδούχοι έγιναν και άνθρωποι εκτός ΟΤΕ. Η έκταση βρίσκεται πάνω από το παραλιακό ξενοδοχείο ‘’Golden Beach’’ και θεωρείται από παλιά προβληματική για οικοδόμηση, ως δασώδης περιοχή, σε κάποιο σημείο και αρχαιολογική.Ωστόσο είχαν ξεφυτρώσει κι εκεί εξοχικά σπίτια, αυθαίρετα εννοείται. Οι ιδιοκτήτες τους υποχρεώθηκαν κάποια στιγμή να πληρώσουν πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτου. Και με τη νομοθεσία του 2013 προχώρησαν στη λεγόμενη «τακτοποίηση», πληρώνοντας το επιβαλλόμενο τέλος.Η υπόθεση όμως δεν τελείωσε.

Αντιθέτως η «τακτοποίηση» ακυρώθηκε διότι η έκταση χαρακτηρίστηκε αναδασωτέα, έτσι απαγορεύεται σ΄ αυτή η ανέγερση και νομιμοποίηση αυθαιρέτου. Κι έτσι αποφασίστηκε να προχωρήσουν κατεδαφίσεις. Την ευθύνη έχει η Δασική Υπηρεσία, που υπάγεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας –Στ. Ελλάδας στην οποία, μετά την παραίτηση της Π. Γερακούδη δεν προΐσταται πλέον κομματικό στέλεχος ορισμένο από την κυβέρνηση.

Πληροφορίες θέλουν να έχει ολοκληρωθεί η σχετική αλληλογραφία με τους ιδιοκτήτες ενός ή και περισσότερων σπιτιών στο Κάτω Πολυδένδρι και η υπηρεσία έχει προχωρήσει σε διακοπή ρεύματος και νερού ενώ έχει ζητήσει και τα κλειδιά για να προχωρήσει στην κατεδάφιση. Μπορεί από την πλευρά των ιδιοκτητών να έχουν κατατεθεί προσφυγές και αιτήματα αναστολής ολίγων εβδομάδων, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι αυτές θα δοθούν.

Σύμφωνα με την πιθανότερη εκδοχή, οι μπουλντόζες των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης πρόκειται να κινηθούν αύριο Δευτέρα. Κι ενώ οι υπηρεσίες έχουν ενημερώσει τους ιδιοκτήτες που δεν συμμορφώθηκαν στην εντολή να γκρεμίσουν τα σπίτια τους ότι θα τους χρεώσουν τα έξοδα της κατεδάφισης, άγνωστο παραμένει το τι θα γίνει με την οικοσκευή που παραμένει εντός των αυθαιρέτων εξοχικών.Άγνωστο παραμένει επίσης πώς θα αντιδράσουν τελευταία στιγμή οι ιδιοκτήτες βλέποντας κόπους, έξοδα και το μεράκι μιας ζωής να εξανεμίζονται. Κι αν θα βρουν τρόπο να πετύχουν κάποια αναβολή. Ούτε είναι γνωστή η στάση που θα κρατήσουν οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες, της κυβέρνησης και οι αντιπολιτευόμενοι, καθώς και της αυτοδιοίκησης.Μοιάζει πρωταπριλιάτικο αλλά δεν είναι ψέμα.

Το κράτος ετοιμάζεται αύριο να κατεδαφίσει αυθαίρετα εξοχικά στα παράλια της Λάρισας. Ανάλογη αποφασιστικότητα είχε επιδειχθεί από τους τότε νομάρχες Λάρισας, πριν 25-30 χρόνια, όταν σε δύο καμπάνιες εναντίον των αυθαιρέτων είχαν κατεδαφιστεί αυθαίρετες κατασκευές στη Βελίκα και στην περιοχή του Στρίντζου. Τότε βέβαια οι κατεδαφίσεις είχαν περιοριστεί τη μια φορά σε κάποια στηθαία που έμπαιναν μέσα στο δρόμο και την άλλη σε σάρωμα περιφράξεων σε δημόσια έκταση. Στο στόχαστρο δεν είχαν βρεθεί ως τώρα ποτέ σπίτια.

Ζ. – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης