"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

ΚΕΔΕ : Πυρά σε Παπαστεργίου για υποτέλεια σε κυβέρνηση, υπουργούς-Παπαστεργίου: Ευθύνες στο υπουργείο Υγείας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σκληρή κριτική για την προσωπική επιλογή του να αναλάβει η ΚΕΔΕ την “φάκα:μάσκες” δέχθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Μάλιστα, η κριτική στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ ήταν και από «γαλάζιους» δημάρχους.

Συγκεκριμένα, τον χορό έσυρε ο α΄αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου. Ο οποίος είχε αφήσει υπονοούμενα για “στημένο” διαγωνισμό,Ο κ. Κυρίζογλου επανέλαβε ότι η ΚΕΔΕ δεν έπρεπε να αναλάβει αυτή την ευθύνη. Και κατηγόρησε εκ νέου τον κ. Παπαστεργίου ότι έλαβε μόνος του την απόφαση χωρίς να ρωτήσει κανέναν.  

«Θα έπρεπε να γίνει συζήτηση με στην Εκτελεστική Επιτροπή και μετά να απαντούσαμε στον υΠΕΣ», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε, αναφερόμενος στην χθεσινή θριαμβολογική ανακοίνωση του προέδρου της ΚΕΔΕ: «Δεν μπορεί κανείς πρόεδρος της ΚΕΔΕ και κανένα ΔΣ να γίνονται βαισιλικότεροι της βασιλέως και  κυβερνητικότεροι της κυβέρνησης.

Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της ΚΕΔΕ», τόνισε. «Αντί να θριαμοβολογούμε προώρως με τέτοια υποτέλεια προς την κυβέρνηση και τους υπουργούς, θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας», επισήμανε. Παράλληλα, απαντώντας στον κ. Παπαστεργίου που προηγουμένως είχε πει ότι «πετύχαμε τον στόχο μας», πρόσθεσε με έμφαση:

 «Δεν πετύχαμε τον στόχο μας. Δεν δώσαμε 5 εκατ. μάσκες στα σχολεία».

Η τοποθέτηση του κ. Κυρίζογλου προκάλεσε την αντίδραση του β΄ αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Κάρναβου, ο οποίος υποστήριξε ότι καλώς η ΚΕΔΕ ανέλαβε αυτή τη διαδικασία και ότι την έφερε σε πέρας.

«Μιλάς σαν παππάς από καθέδρας που έχεις το αλάθητο», απάντησε ο Λ. Κυρίζογλου. Ωστόσο, το «επεισόδιο» στην «γαλάζια» παράταξη της ΚΕΔΕ δεν πήρε διαστάσεις. Κι αυτό λόγω της παρέμβασης Παπαστεργίου που «μάζεψε» τον κ. Κάρναβο.

Κριτική και από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Κριτική στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ άσκησαν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης:

-Ο Απόστολος Καλογιάννης από την «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία» (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε ότι «δεν αναλογούσε αυτή η ευθύνη στην ΚΕΔΕ…. Ήταν λάθος η επιλογή να αναλάβει αυτή την υπόθεση. Αυτή η ευθύνη πρέπει να αναληφθε», πρόσθεσε. Και τόνισε ότι η απόφαση έπρεπε να έχει ληφθεί από την ΕΕ και όχι από τον πρόεδρο.  Κατέστησε δε σαφές ότι γι’ αυτό το λόγο η παράταξη διαφώνησε εξ αρχής και στη συνέχεια απείχε απ’ όλα τα ΔΣ.

-Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της «Νέας Αυτοδιοίκησης» ανεξάρτητοι) Γιώργος Ιωακειμίδης. «Κακώς αναλάβαμε αυτή την ευθύνη. Δεν κερδίσαμε, χαμένοι βγήκαμε», είπε χαρακτηριστικά.

– Ο Νίκος Σακούτης από τον «Συντονισμό Αιρετών» υποστήριξε από την πλευρά του ότι:

«Ήδη ακούγεται από επίσημα κυβερνητικά χείλη ότι η ΚΕΔΕ έκανε το διαγωνισμό».

Να σημειωθεί ότι κριτική δέχθηκε ο κ. Παπαστεργίου και από «γαλάζιους» προέδρους των ΠΕΔ, που έλαβαν τον λόγο.

Παπαστεργίου: Ευθύνες στο υπουργείο Υγείας

Στη δική του εισήγηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Υποστήριξε ότι το σφάλμα είναι του υπουργείου Υγείας και αφορά τις μάσκες για παιδιά 10 με 17 ετών. «Θλίβομαι με αυτό το πρόβλημα που δημιουργήθηκε αλλά δεν ήταν δική μας ευθύνη αλλά του υπουργείου Υγείας», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Χθες η αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας αναγνώρισε το λάθος της και παραδέχτηκε ότι ο τρόπος με τον οποίο είχε περιγράψει τις προδιαγραφές των μασκών δεν ήταν σωστός, με αποτέλεσμα η μεγάλη διάσταση της μάσκας να μην είναι κατάλληλη ως προς το μέγεθός της, για τα παιδιά. Όμως το λάθος αυτό δεν ακυρώνει την προσπάθεια που έγινε από την ΚΕΔΕ και τις υπηρεσίες της».

Παραδέχθηκε, πάντως, ότι «δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου». Αλλά και ότι «έχουμε αποπροσανατολιστεί από τα πραγματικά προβλήματα στους δήμους μας». Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δεν αναγνώρισε ότι ήταν λάθος που ανέλαβε την συγκεκριμένη ευθύνη. Ούτε, βεβαίως, απάντησε για τα όσα περί υποτέλειας στην κυβέρνηση, κατηγορήθηκε από τον α΄ αντιπρόεδρό του.

aftodioikisi.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης