"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

Κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος στο Ελληνικό

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αφορά στην κήρυξη αρχαιολογικού χώρου έκτασης 280 στρεμμάτων και ελήφθη με πλειοψηφία 15-1.

Τα μέλη του ΚΑΣ κλήθηκαν να ψηφίσουν στη βάση δύο εισηγήσεων:
– Η μία προέβλεπε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος έκταση 700 στρεμμάτων
– Και η δεύτερη, που τελικά υιοθετήθηκε, προέβλεπε έκταση περίπου 300 στρεμμάτων (280, εν τέλει) να κηρυχθούν αρχαιολογικός χώρος.

Η ψηφοφορία έγινε επί των δύο προτάσεων, καθώς η πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που ζητούσε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 50% της έκτασης, απορρίφθηκε.

Σημειωτέον, ότι η παλαιότερη πρόταση αφορούσε την κήρυξη, ως αρχαιολογικού χώρου, έκτασης 3.000 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση, η οποία προβλέπει να κηρυχθεί ως αρχαιολογική ζώνη το 1/7 της έκτασης και χωρίς περιορισμούς δόμησης.

Οι συγκεκριμένοι χώροι αφορούν στις γραμμές του τραμ και στο αμαξοστάσιο, όπου θεωρεί ότι υφίσταται αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Στην υπόλοιπη περιοχή, σύμφωνα με την εισήγηση, θα εφαρμοστεί το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε το υπουργείο Πολιτισμού με τους επενδυτές και την Ελληνικό Α.Ε., το οποίο και προβλέπει τις ενέργειες που θα κάνει ο επενδυτής, σε περίπτωση που βρεθούν αρχαία.

Στη συνέχεια της συνεδρίασης, το ΚΑΣ επρόκειτο να αποφασίσει για την έγκριση ή μη:

α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και

β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγ. Κοσμά», Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης