"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

ΚΚΕ(μ-λ) για την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία

lafarm

Σχετικά άρθρα

Μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη σημειώθηκε το βράδυ της 15/7 στη γειτονική Τουρκία. Η απόπειρα πραξικοπήματος από μερίδα του στρατιωτικού κατεστημένου μπορεί μετά από μερικές ώρες να κατέληξε σε αποτυχία, όμως συνοδεύτηκε από δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες από τις ένοπλες συγκρούσεις που έφτασαν μέχρι και σε βομβαρδισμούς και αερομαχίες. Και, το κυριότερο, άνοιξε μια νέα περίοδο αστάθειας και κινδύνων τόσο για το εσωτερικό της Τουρκίας όσο και για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και των λαών της.
Παρά τον προφανή αιφνιδιασμό του Ερντογάν και των κυβερνητικών στελεχών, όλα δείχνουν πως δεν επρόκειτο για «κεραυνό εν αιθρία», καθώς εκφράσεις δυσαρέσκειας και κινήσεις αμφισβήτησης της εξουσίας Ερντογάν είχαν εκφραστεί επανειλημμένα, περισσότερο ή λιγότερο φανερά, στο εσωτερικό της τουρκικής άρχουσας τάξης και του στρατιωτικού μηχανισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο φερόμενος ως επικεφαλής του πραξικοπήματος είχε αποπεμφθεί πρόσφατα από το στράτευμα λόγω της εμπλοκής του σε υπόθεση διαρροής άκρως απορρήτων στρατιωτικών εγγράφων. Επιπλέον, η πρόσφατη κίνηση Ερντογάν για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία φαίνεται ότι είχε στο βάθος της και την πλευρά της θωράκισης απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

– Διαψεύστηκαν πλήρως οι αρχικές εκτιμήσεις ότι το πραξικόπημα ήταν μία κίνηση χαμηλόβαθμων στρατιωτικών στελεχών. Αυτό που αποδείχτηκε ήταν το προφανές: ότι η κίνηση αυτή καθοδηγήθηκε από υψηλόβαθμα στρατιωτικά στελέχη και, προφανώς, ήταν μία κίνηση που δεν μπορεί παρά να απηχεί και τις βλέψεις μερίδων της τουρκικής αστικής τάξης και να στηρίζεται από αυτές. Μερίδες που έχουν ήδη εκφραστεί στο πολιτικό επίπεδο ενάντια στις προσπάθειες Ερντογάν για συνταγματική αναθεώρηση και τη συγκέντρωση αυξημένων εξουσιών στο πρόσωπό του.
Αυτό φάνηκε και από το διάγγελμα των πραξικοπηματιών στο οποίο δήλωναν υπερασπιστές του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

– Ωστόσο, κινήσεις σαν κι αυτή και σε χώρες σαν την Τουρκία, με έντονη την παρέμβαση του ιμπεριαλιστών, και κυρίως των ΗΠΑ, δεν μπορούν να αποδίδονται σε ενδοαστικές αντιπαραθέσεις και μόνο. Για εμάς είναι σαφές ότι η εμπλοκή των ιμπεριαλιστών –άμεση ή έμμεση, λιγότερο ή περισσότερο φανερή, έστω και σε επίπεδο «κλείσιμο του ματιού»- είναι καθοριστικός παράγοντας για κινήσεις τέτοιας βαρύτητας. Κινήσεις οι οποίες, από την πλευρά των ιμπεριαλιστών, μπορεί να έχουν και το χαρακτήρα της εκτίμησης δυνάμεων και δυνατοτήτων. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το καθεστώς Ερντογάν και οι μερίδες της τουρκικής άρχουσας τάξης που τον στηρίζουν, στην προσπάθειά τους να αναδειχτεί η Τουρκία σε ρυθμιστικό παράγοντα της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, έχουν προκαλέσει αρκετές φορές τη δυσαρέσκεια των ιμπεριαλιστών, τόσο της Δύσης όσο και της Ρωσίας.

– Η αποτυχία του πραξικοπήματος έχει να κάνει με πολλαπλά στοιχεία εμπλοκής στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας και πιθανά με τους όρους προετοιμασίας του, ωστόσο είναι σαφές ότι έπαιξε ρόλο και η μαζική κινητοποίηση του λαού ενάντια στους πραξικοπηματίες, έστω και αν γίνεται προσπάθεια να πιστωθεί στην έκκληση του Ερντογάν.

– Το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία -έστω και αποτυχημένο- σημαίνει νέες αντιδραστικότερες εξελίξεις για τον τουρκικό λαό και τους λαούς της περιοχής.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, σημαίνει μία περίοδο εκκαθαρίσεων και αντιδραστικών αναπροσαρμογών από το καθεστώς Ερντογάν, ώστε να πετύχει μεγαλύτερο έλεγχο του στρατού αλλά και να αποδυναμώσει τις αντιπολιτευτικές φωνές.
Για το λαό, αυτό σημαίνει μια νέα περίοδο διώξεων και καταστολής από ένα καθεστώς με φασιστικά χαρακτηριστικά, που έχει επανειλημμένα αποδείξει πόσο εχθρικό είναι απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα, τις δημοκρατικές ελευθερίες και τους λαϊκούς αγώνες. Ένα καθεστώς που φιμώνει, φυλακίζει, βασανίζει και δολοφονεί. Ένα καθεστώς όπου κάθε προοδευτική, δημοκρατική, αριστερή ή κομμουνιστική φωνή είναι στην παρανομία και υπό διωγμό.
Και το χειρότερο είναι ότι σε αυτή τη νέα αντιδραστική εκστρατεία εκκαθαρίσεων, το καθεστώς Ερντογάν θα αξιοποιήσει τη μαζική λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στους πραξικοπηματίες, θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ως λαϊκά νομιμοποιημένη κάθε κίνησή του προς το εσωτερικό ή και το εξωτερικό.
Αλλά και συνολικότερα για τους λαούς της περιοχής, η εξέλιξη αυτή σημαίνει δυσάρεστα νέα. Σε συνδυασμό με το φριχτό, μαζικό δολοφονικό χτύπημα στη Νίκαια, σημαίνει ένα νέο αναβαθμισμένο γύρο της επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες σε όλη την Ευρώπη. Σημαίνει τον ασφυκτικότερο ιμπεριαλιστικό έλεγχο, τη μεγαλύτερη πρόσδεση των εξαρτημένων αστικών τάξεων και των αντιδραστικών καθεστώτων της περιοχής στα αντιδραστικά ιμπεριαλιστικά σχέδια. Σημαίνει την επιτάχυνση των σχεδίων για περικύκλωση της Ρωσίας που καταγράφηκαν στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Σημαίνει τον ασφυκτικότερο νατοϊκό έλεγχο του Αιγαίου.

– Σε αυτή τη δύσκολη και απαιτητική συγκυρία, καθήκον των λαών και, φυσικά, των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, είναι η ενίσχυση της κατεύθυνσης του αγώνα για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών, η ενίσχυση του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα υποχείριά του που έχουν μετατρέψει την περιοχή σε ένα πεδίο πολεμικών συγκρούσεων και ανείπωτης φρίκης.
Σε αυτήν την κατεύθυνση δεν χωράει η παραμικρή αμφιβολία ότι οι λαοί πρέπει να χαράξουν τη δική τους πορεία. Πορεία ανεξάρτητη και σε αντιπαράθεση με τις ενδοϊμπεριαλιστικές και ενδοαστικές αντιπαραθέσεις, προς ένα μέτωπο των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο και το φασισμό.

Καλούμε τον ελληνικό λαό να εκφράσει αγωνιστικά την αλληλεγγύη του στο δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό. Να καταδικάσει τα αντιδραστικά σχέδια που στήνονται σε βάρος του αλλά και σε βάρος των λαών της περιοχής. Να καταδικάσει κάθε προσπάθεια αξιοποίησης του πραξικοπήματος σε βάρος του τουρκικού λαού και των δικαιωμάτων του.
Και, με τη σειρά του, να παλέψει ενάντια στην πολιτική της εξάρτησης που ακολουθεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετατρέποντας τη χώρα σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, δένοντας χειροπόδαρα τη χώρα στα ιμπεριαλιστικά δεσμά και θυσιάζοντας τα λαϊκά και εργατικά συμφέροντα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης