"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

Κουρέτας καλεί υποψηφίους περιφερειάρχες για συζήτηση

lafarm

Σχετικά άρθρα

Δημόσια πρόσκληση απευθύνει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας προς τους συνυποψήφιους του για συζήτηση με θέμα την αγροτική παραγωγή στη Θεσσαλία.

Αναλυτικά, ο κ. Κουρέτας επισημαίνει τα εξή:

«Η ενδογενής παραγωγική ανασυγκρότηση είναι, κατά τη γνώμη μας, ο μόνος δρόμος για την Ελλάδα και άλλες χώρες της περιφέρειας. Ο βασικός λόγος είναι απλός: υπάρχει ένας προνομιακός οικονομικός χώρος για τους πόρους κάθε χώρας και αυτός είναι ο εθνικός χώρος, με την προϋπόθεση βεβαίως να αποφασίσει η χώρα να τον προστατεύσει.
Με λίγα λόγια, μπορούμε να ανασυγκροτηθούμε παραγωγικά αν παράξουμε πρωτίστως για να καλύψουμε τις δικές μας ανάγκες. Είναι λίγο περίεργο να κοπτόμαστε για νέες επενδύσεις, όταν οι ήδη υπάρχοντες εγχώριοι πόροι μένουν ανεκμετάλλευτοι, κι εννοούμε το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και μηχανήματα κι εγκαταστάσεις οι οποίες υπολειτουργούν. Στην πραγματικότητα, χιλιάδες επιχειρήσεις σήμερα αγωνίζονται να παραμείνουν σε λειτουργία χρησιμοποιώντας ένα μικρό κλάσμα του δυναμικού τους.  Αν η τιμή των εισαγώμενων προϊόντων είναι χαμηλή οι εγχώριοι πόροι μένουν σε αργία. Αυτό σημαίνει ότι είναι αναγκαία μια πολιτική υποκατάστασης των εισαγωγών σε όλα τα πεδία που μπορούμε, γιατί ο κύριος λόγος που το παραγωγικό δυναμικό της χώρας υπολειτουργεί είναι οι εισαγωγές.

Ας δούμε σαν παράδειγμα την παραγωγή ζάχαρης που απασχόλησε τελευταία την κοινή γνώμη. Την τελευταία 5ετία,  οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια ζάχαρης και τα καλλιεργούμενα στρέμματα τεύτλων μειώθηκαν κατά 75%. Αιτία ήταν το υψηλό κόστος. Πολλοί θέτουν το ερώτημα: Γιατί να παράγουμε κάτι αν μας κοστίζει περισσότερο από όσο να το εισάγουμε; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι κομβική.

Κάθε παραγωγή που μπορεί να πληρώνει όλα τα κόστη της, εργατικό, Α΄υλών, εξοπλισμού, κλπ και να αφήνει πλεόνασμα, συνεισφέρει στον πλούτο της εγχώριας οικονομίας. Δεν έχει σημασία αν σε κάποια άλλη χώρα το ίδιο προϊόν παράγεται φθηνότερα, γιατί η εισαγωγή του δεν δημιουργεί εισοδήματα, αντίθετα, αναλώνει εισοδήματα που πρέπει να έχουν δημιουργηθεί με κάποιον άλλο τρόπο ( που για τη χωρα μας αποδεδειγμένα η αγροτική παραγωγή λόγω της βιοποικιλότητας είναι προνομιακό μας πεδίο) , είτε χρηματοδοτείται από δανεισμό. Εννοείται ότι καμμία χώρα δεν μπορεί, αλλά ούτε και την συμφέρει, να παράξει τα πάντα. Θα μπει στο διεθνές εμπόριο, αλλά με τρόπο που να προστατεύσει την παραγωγή της και να αυξήσει την κατανάλωσή της.
Συμπερασματικά, παραγωγική ανασυγκρότηση σημαίνει, πάνω από όλα, τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των εγχώριων πόρων και αυτό μόνο στην ενδογενή κατεύθυνση μπορεί να εξασφαλιστεί. Σημαίνει επίσης ότι η παραγωγή γίνεται για να καλύψει ανάγκες και όχι για να νικήσει στον διεθνή ανταγωνισμό στραγγίζοντας τους εργαζόμενους, καταστρέφοντας ενδεχομένως το περιβάλλον, κοκ. Μιλάμε και κοπτόμαστε για τη φέτα . Η φέτα από τις εξαγωγές που κάνουμε μας φέρνει περίπου 300 εκατ. ευρώ. Δίνουμε όμως ως χώρα 2,7 δις για εισαγωγές γαλακτοκομικών-τυροκομικών. Το θέλουμε αυτό ως κοινωνία?

Εχουμε τα κότσια να ξεκινήσουμε την συζήτηση αυτή που για την περιφέρεια Θεσσαλίας είναι κομβική και θέλει σχεδιασμό και κυρίως πολιτική βούληση?

Η ερώτηση απευθύνεται στον κύριο Αγοραστό, στον κ. Τσιλιμίγκα και στους υπόλοιπους υποψήφιους που ενδεχομένως θα συμμετάσχουν και που δεν γνωρίζω ακριβώς ποιοί μπορεί να είναι».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης