"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

«Κουρεμένες» οι εκλογικές αποζημιώσεις εφόρων και δικαστικών αντιπροσώπων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Κονδύλι 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την καταβολή της ειδικής αποζημίωσης και των οδοιπορικών εξόδων των διοριζόμενων, εφόρων, αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής και γραμματέων, για τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Μιχάλη Θεοχαρίδη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκουρα.
Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, στους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών, καταβάλλεται ποσό 115 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης, στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών καταβάλλεται ποσό 90 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης και στους δημόσιους ή δημοτικούς υπαλλήλους που χρησιμοποιούνται ως διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας και στους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών, ποσό 50 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης.

Βάσει της ίδιας απόφασης στους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, καθορίζονται οκτώ ημέρες απασχόλησης και στους αναπληρωτές εφόρους ορίζονται έξι ημέρες απασχόλησης. Για τους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής (δικηγόρους – συμβολαιογράφους) καθορίζονται επτά ημέρες απασχόλησης και στους αναπληρωτές αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής ορίζονται τρεις ημέρες απασχόλησης.

Ειδικά στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους στις εκλογικές περιφέρειες Α’ και Β’ Αθηνών, Νομού Αττικής, Α’ και Β’ Πειραιά, Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, καθορίζονται οκτώ ημέρες απασχόλησης. Στους αναπληρωτές τους ορίζονται τρεις ημέρες απασχόλησης εκτός από εκείνους οι οποίοι δεν υπηρετούν στους νομούς αυτούς ως προς τους οποίους ορίζονται τέσσερις ημέρες.

Για όσους εκτελούν καθήκοντα εκτός του νομού που υπηρετούν προβλέπονται πρόσθετες ημέρες. Για τους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής καθορίζονται οκτώ ημέρες απασχόλησης, ενώ για τους αναπληρωτές αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής ορίζονται τέσσερις απασχόλησης .

Ειδικά για τους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους, στα νησιωτικά συμπλέγματα των νομών Δωδεκανήσου (εκτός των νησιών Ρόδος και Κως) και Κυκλάδων (εκτός των νησιών Σύρου και Νάξου), καθώς και στα νησιά Ικαρία του νομού Σάμου, Κύθηρα και Αντικύθηρα του νομού Αττικής, Γαύδος του νομού Χανίων, Σαμοθράκη του νομού Έβρου, Θάσος του νομού Καβάλας, Ψαρρά και Οινούσες του νομού Χίου, Λήμνος και Αγίος Ευστράτιος του νομού Λέσβου, στα νησιά των Βορείων Σποράδων (Αλλόνησος, Σκίαθος, Σκόπελος, Σκύρος) και των άγονων γραμμών του Ιονίου Πελάγους, καταβάλλεται ημερήσια αποζημίωση για εννέα ημέρες λόγω συγκοινωνιακών δυσχερειών, ενώ για τους αναπληρωτές τους οι ημέρες απασχόλησης είναι πέντε.

Διαμαρτύρονται οι δικηγόροι

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, το ποσό που προκύπτει ως αποζημίωση για τις ημέρες της απασχόλησής τους κατά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είναι 630 ευρώ και είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό των ευρωεκλογών (810 ευρώ), αλλά και αισθητά μικρότερο εκείνου που λάμβαναν μέχρι και τις εθνικές εκλογές του 2012, όταν και έλαβαν μέχρι και 1.000 ευρώ αποζημίωση για μία Κυριακή.

Οι ίδιοι εκφράζουν την απορία τους για το πώς στις εκλογές του 2012 που είχε διατεθεί για την καταβολή της ειδικής αποζημίωσης και των οδοιπορικών εξόδων των εφόρων, αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής και γραμματέων κονδύλι 18 εκατ. ευρώ έλαβαν αισθητά υψηλότερη αποζημίωση σε σχέση με εφέτος, που το σχετικό κονδύλι είναι αυξημένο κατά 2 εκατ. ευρώ.

Θ.Κ.

Newsroom ΔΟΛ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης