"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.3 C
Trikala

Κούλογλου: Η κατρακύλα που οδήγησε στην χρεοκοπία ξεκίνησε από το μακεδονικό

lafarm

Σχετικά άρθρα

H σταδιακή κατρακύλα της χώρας που οδήγησε στη χρεοκοπία το 2010 ξεκίνησε από την εμπλοκή στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο Κόκκινο 105,5 και εξήγησε ότι τότε «αντί να γίνουμε μέρος της λύσης και πρωταγωνιστής στα Βαλκάνια – οι βαλκανικές χώρες τότε ήταν γονατισμένες από την πτώση του κομουνισμού – γίναμε μέρος του προβλήματος. Αντί να υιοθετήσουμε ένα εξωστρεφές αναπτυξιακό μοντέλο, υιοθετήσαμε εκείνο της διαφθοράς και του καταναλωτισμού».

«Αυτό όμως ήταν μια συνειδητή επιλογή: Η υγιής επιχειρηματικότητα, αυτή που ανοίγεται στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη συνεπάγεται ρίσκα και προκλήσεις. Αντίθετα, από το σύστημα επιλέχθηκε η επιχειρηματικότητα που αναπτύσσεται με τη διαπλοκή και τη διαφθορά», προσέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε πως «κλειστήκαμε στον εαυτό μας και βράζαμε στο ζουμί μας. Όλα αυτά οδήγησαν στις συνθήκες που έφεραν τη χρεοκοπία της χώρας».

Η λύση του ονοματολογικού και η έξοδος από τα μνημόνια είναι γεγονότα αλληλένδετα, όπως ανέλυσε ο Στ. Κούλογλου, και για αυτό η λύση του ενός βοηθά στη λύση του άλλου. «Η Ελλάδα έχει υποστεί σημαντικές διπλωματικές ήττες από αυτό το πρόβλημα, η διευθέτηση του οποίου θα αναβαθμίσει τη διεθνή εικόνα μας σε μια περίοδο κρίσιμη όπως η έξοδος από τα μνημόνια και η διαπραγμάτευση για το χρέος. Εάν αφήσουμε πάλι την ευκαιρία να περάσει και το πρόβλημα να χρονίσει, την επόμενη φορά που θα το ανοίξουμε δεν θα έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα ως ‘Μακεδονία’ μόνο 140 χώρες αλλά 170!» είπε.

Με αφορμή τη νέα κυβέρνηση της Ισπανίας και ερωτηθείς σχετικά με τις ομοιότητες και τις διαφορές του πολιτικού τοπίου της Μαδρίτης με την Ελλάδα, ο Στέλιος Κούλογλου δήλωσε πως «η διεφθαρμένη δεξιά είναι μια ομοιότητα μεταξύ των δυο χωρών. Το ίδιο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σοσιαλιστικό κόμμα εκεί. Η διαφορά, ωστόσο, είναι ότι οι Ισπανοί σοσιαλιστές επέλεξαν διαφορετικό τρόπο να λύσουν τα προβλήματά τους από αυτόν που βλέπουμε να υιοθετείται στην Ελλάδα. Ο Σάντσεθ παραιτήθηκε από βουλευτής και πρόεδρος του κόμματος γιατί υποστήριζε μια συμμαχία με την αριστερά ενώ οι βαρόνοι του κόμματός του, η «παλιά φρουρά» της δεκαετίας του 1980, ήταν υπέρ μιας συμμαχίας με την δεξιά – άλλη μια ομοιότητα με την Ελλάδα».

 

Όμως η πανευρωπαϊκή τάση είναι οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις να στρέφονται προς την Αριστερά. «Τα σοσιαλιστικά κόμματα κατάλαβαν πως η συμμαχία με τη Δεξιά ήταν καταστροφική για την πορεία τους. Στην Πορτογαλία η κυβέρνηση των σοσιαλιστών με την υποστήριξη της Αριστεράς, είναι ίσως η μοναδική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση που τα πάει τόσο καλά και έχει την αποδοχή του κόσμου».

«Ελπίζω ότι η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει μια εξαίρεση στην ευρωπαϊκή αυτή τάση. Ο ίδιος ο πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ούντο Μπούλμαν, είπε στην ελληνική κεντροαριστερά πως θα είναι καταστροφικό εάν συνεργαστεί με τη δεξιά και όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιο ξεκάθαρα δεν γίνεται να τους το πει! Θα αρκούσε η κεντροαριστερά στην Ελλάδα να παρακολουθούσε τις διεθνείς εξελίξεις για να κάνει τη στροφή προς την Αριστερά», είπε ο Στέλιος Κούλογλου και σχολίασε ότι «η ζωή, όμως, είναι πεισματάρα και θα θέσει τα διλήμματα και στην ελληνική κεντροαριστερά που θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης