"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Κυρώσεις στην Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις ζητά το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ υιοθέτησε σήμερα συμπεράσματα για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμφωνώντας «με τη θέσπιση ενός καθεστώτος-πλαισίου περιοριστικών μέτρων που απευθύνεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται στην παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Κομισιόν να υποβάλει σύντομα προτάσεις για το σκοπό αυτό».


Αναλυτικά, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων οι 28 αναφέρουν: «υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων παράνομης διάνοιξης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο όσον αφορά τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Το Συμβούλιο «υπενθυμίζει τα συμπεράσματά του της 15ης Ιουλίου 2019 σε όλα τα μέρη του και ιδίως ότι η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπιστεί με διάλογο και διαπραγμάτευση καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

Ικανοποίηση για τις αποφάσεις περί στοχευμένων μέτρων κατά των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ανακοινώνοντας πως το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στο επίπεδο των ηγετών την ερχόμενη Πέμπτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«To Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αποφάσισε σήμερα ομόφωνα να εγκαθιδρύσει καθεστώς κυρώσεων εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων, που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανακοίνωσε από το Λουξεμβούργο όπου βρίσκεται, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε γραπτή δήλωσε που εξέδωσε μετά το πέρας του Συμβουλίου, ο ΥπουργόςΕξωτερικών αναφέρει ότι «οι σημερινές αποφάσεις αποτελούν συνέχεια των πολιτικών, διπλωματικών και οικονομικών μέτρων, που αποφάσισαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ τον περασμένο Ιούλιο υπό το φως της μη-συμμόρφωσης της Τουρκίας προς τις αποφάσεις της Ένωσης».

Σημειώνει δε ότι «η ΕΕ, με τις σημερινές της αποφάσεις, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι οι ενέργειες της είναι καταδικαστέες, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μήνυμα προς όλους όσοι εμπλέκονται στις εν λόγω παράνομες ενέργειες ότι οι πράξεις τους έχουν συνέπειες».

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου για το αποτέλεσμα που ενισχύει την προσπάθεια μας για αποτροπή και τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας», δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ανακοίνωσε ότι «ως σχετική συνεννόηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το θέμα θα συζητηθεί περαιτέρω σε επίπεδο ηγετών στην επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Οκτωβρίου, το οποίο και θα επικυρώσει τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου».

Την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις εξέφρασε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας.

«Η ΕΕ μίλησε σταθερά και καθαρά, με μια φωνή που αναφέρεται στις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες και το διεθνες δίκαιο», υπογράμμισε ο Ν. Δένδιας σημειώνοντας την καταδίκη της Τουρκίας από την ΕΕ σε ό,τι αφορά «τις πάρανομες ενέργειες» αλλά και τις αναφορές σε κυρώσεις, σε εμπάργκο όπλων και στο προσφυγικό.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η ΕΕ «μίλησε επίσης καθαρά για το θέμα των παραβιάσεων της κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου». «Πήγε ενα βήμα παραπέρα από προηγούμενες αποφάσεις και αποφάσισε μέτρα κατά νομικών και φυσικών προσώπων, αυτό δηλαδή που επεδίωκε καθαρά η κυπριακή πλευρά», είπε και τόνισε ότι «είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γι΄αυτό».

Ερωτηθείς εάν η ΕΕ όπως και οι ΗΠΑ «εγκατέλειψαν» τον κουρδικό λαό, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι όσον αφορά την ΕΕ δεν πιστεύει «καθόλου» ότι συνέβη κάτι τέτοιο. «Εάν κανείς δει την σημερινή απόφαση βλέπει ότι η Τουρκία καταδικάστηκε, όπως το λέει η λέξη που χρησιμοποίησε η ίδια η ΕΕ» είπε και ερωτηθείς γιατί δεν επιβλήθηκε υποχρεωτικό εμπάργκο σημείωσε «δεν είναι εθελοντικό το εμπάργκο είναι νομικό ζήτημα, παραπέμπεται στα κράτη μέλη και θα επιβληθεί από όλα τα κράτη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης