"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

15.2 C
Trikala

Κωμωδία…. θεϊκή από την κοντινή μας Κροατία, στην Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Αστείρευτο γέλιο, έξυπνη σάτιρα, έντονη κριτική, στοιχεία της ζωής κλειστών κοινωνιών, ξεπροβάλλουν στην περυσινή κροατική ταινία «Θεϊκό Κόλπο» που προβάλλεται τη Δευτέρα 30 Μαρτίου από την Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων.

 

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο πατήρ Φαμπιάν αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σ’ ένα μικρό νησί των Δαλματικών ακτών που μαστίζεται από υπογεννητικότητα. Υπό την απειλή να μειωθεί το καθολικό ποίμνιο του, συλλαμβάνει ένα ιδιόμορφο σχέδιο…

Με τη βοήθεια του περιπτερά του χωριού τρυπάνε όλα τα προφυλακτικά που είναι προς πώληση, ενώ αργότερα συμμετέχει στο πρωτοφανές σχέδιο και ο φαρμακοποιός του χωριού, ο οποίος αντικαθιστά τα αντισυλληπτικά χάπια με βιταμίνες! Σύντομα, μία σειρά από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες θα προκαλέσουν το απόλυτο χάος και το αφελές σχέδιο θα φανερώσει σταδιακά όλες τις τραγικές αδυναμίες του.

the-priests-children1

ΚΡΙΤΙΚΗ

Η νέα μεγάλου μήκους ταινία του Κροάτη σκηνοθέτη Βίνκο Μπρέσαν είναι μία έξυπνη καυστική σάτιρα την οποία είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο 54ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. «Το γεγονός ότι οι Κροάτες είναι ως επί το πλείστον καθολικοί και το ότι η καθολική εκκλησία είναι ένας κυρίαρχος θεσμός, δεν μου άφησε κανένα περιθώριο ως σκηνοθέτη παρά να κάνω μια ταινία για το θέμα αυτό. Η πρωτοβουλία του πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’ να επιτρέψει μόνο την  κατά περίσταση χρήση των προφυλακτικών μου έβαλε την ιδέα, σε εμένα τον άμεμπτο, ότι η τοπική ιστορία που ήθελα να διηγηθώ έγινε ξαφνικά παγκόσμια.» Βίνκο Μπρέσαν (Vinko Bresan)

Το «Θεϊκό Κόλπο» είναι μια έξυπνη, αφοριστική κωμωδία που σατιρίζει τις τακτικές της καθολικής εκκλησίας, αλλά και τη ζωή στις μικρές κοινωνίες, εκεί όπου κυριαρχούν η ίντριγκα και τα πάθη. Με πολλές απολαυστικές σκηνές και έξυπνες ατάκες, αυτή η ταινία από την Κροατία είναι γεμάτη ιδιαίτερους χαρακτήρες, πανέμορφα τοπία και γερές δόσεις χιούμορ.

Το «Θεϊκό Κόλπο» καταφέρνει να προσεγγίσει με ένα παιχνιδιάρικο τρελούτσικο ύφος σοβαρά ζητήματα και προβλήματα που αφορούν στις σχέσεις των ανθρώπων, τις προσδοκίες, την επιθυμία ή άρνηση ενός παιδιού, σατιρίζοντας το συντηρητισμό, την υποκρισία και τον επιφανειακό «καθωσπρεπισμό» τόσο της Καθολικής Εκκλησίας όσο και των μικρών κοινωνιών. Δε λείπουν, μάλιστα, και οι αναφορές στην παιδοφιλία.

the-priests-childrenΟι μηχανορραφίες των τριών κεντρικών προσώπων τούς οδηγούν σε μια ενδελεχή παρατήρηση και της παραμικρής λεπτομέρειας των ανθρώπων που έχουν βάλει στόχο. Με αυτόν τον τρόπο, «βγαίνουν στη φόρα» καλά κρυμμένα μυστικά και ατοπήματα πολλών κατοίκων του νησιού, προβάλλοντας μια εικόνα που έρχεται σε αντίθεση-αντίφαση με το προσωπείο του ευσεβούς, καλού και σεμνού πολίτη που φορούν όταν οδεύουν προς την Εκκλησία.

Τα τραγικά γεγονότα δεν λείπουν και η δεξιοτεχνία του σκηνοθέτη αναγνωρίζεται στο γεγονός ότι έχει κατορθώσει να βρει τον ακριβή τόνο και ρυθμό παντρεύοντας το τραγικό με το κωμικό, δύο στοιχεία που αντιφάσκουν μεταξύ τους, κατάλληλα συνδυασμένα, όμως, καταφέρουν να αποδώσουν κινηματογραφικά τον κλαυσίγελο.

Πηγή Clickafe.gr, clickatlife.gr

 

Tips

Βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενότητα «Ματιές στα Βαλκάνια»

Info
«Θεϊκό Κόλπο» (Τα Παιδιά του Ιερέα / Svecenikova djeca / The Priest’s Children)
Σκηνοθεσία: Βίνκο Μπρεσάν
Σενάριο: Βίνκο Μπρεσάν, Μάτε Μάτισιτς
Παίζουν: Κρέσιμιρ Μίκιτς, Νίκσα Μπουτιγιέρ, Μαρίζα Σκάρισιτς, Λαζάρ Ριστόβσκι Έτος: 2013
Χώρα: Κροατία
Γλώσσα: Σερβοκροάτικα
Διάρκεια: 93 λεπτά
the-priests-children3

ΠΟΥ, ΠΟΤΕ, ΠΟΣΟ

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015, στον δημοτικό κινηματογράφο, μύλος Ματσόπουλου.
Ωρα έναρξης 21.45
Εισιτήρια: Κάρτα μέλους 20 ευρώ (10 ευρώ για άνεργους/φοιτητές) συν 2 ευρώ ανά ταινία. Μη μέλη 5 ευρώ.

 

Μπορείτε να δείτε το τρέιλερ της ταινίας στο youtube στη διεύθυνση:

http://www.youtube.com/watch?v=xUaaIYRGzSw

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης