"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.2 C
Trikala

Κώστας Αγοραστός για απλή αναλογική

lafarm

Σχετικά άρθρα

“Αν θέλεις να κάνεις κάτι, το κάνεις σωστά: απλή αναλογική πρώτης Κυριακής. Γιατί απλή αναλογική δεύτερης Κυριακής; είναι η κυβέρνηση δεύτερης Κυριακής;” σημειώνει μέσω του Alpha 96,5 ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ενόψει της ψήφισης του “Κλεισθένη 1″ στη Βουλή, την Παρασκευή 13 Ιουλίου.

Ο Κώστας Αγοραστός διατυπώνει την άποψη πως το νομοσχέδιο, το οποίο άπτεται της τοπικής αυτοδιοίκησης συλλήβδην, “δεν έχει κάνει τίποτα” για τη λειτουργία δήμων και περιφερειών καθώς “δεν υπάρχει ούτε αρχή της επικουρικότητας, ούτε η αρχή της ολότητας των πράξεων. Δηλαδή να μην γίνεται “μπαλάκι” ο άνθρωπος όταν θέλει να εξυπηρετηθεί”.

Αντιθέτως, το νομοσχέδιο “μόνο για την απλή αναλογική έρχεται. Κομματικές σκοπιμότητες εξυπηρετεί” υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε.

Σε άλλο σημείο της κριτικής του προς την κυβέρνηση, ο κ. Αγοραστός διερωτάται “γιατί δεν δίνουνε τα χρήματα και τους ανθρώπους;” την ώρα που “υπάρχει πλήρης υποστελέχωση της αυτοδιοίκησης” και σε σχέση με τις μνημονιακές δεσμεύσεις για την αναλογία αποχωρήσεων-προσλήψεων “το ένα προς ένα που έχουν πει στο δημόσιο τομέα, το κάνουν ένα προς τρια στην αυτοδιοίκηση. “

Κατά την άποψη του κου Αγοραστού, με την απλή αναλογική αυξάνεται το ενδεχόμενο “συναλλαγών” και εξηγεί πως σήμερα “συνεργαζόμαστε” με τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις. “Οι πλειοψηφίες κάνουν τις συνεργασίες, όχι οι μειοψηφίες. Επειδή δεν υπάρχει στο μυαλό η συναλλαγή, φεύγει απ’ το μυαλό κάποιων και μπορούν να υπάρχουν συνεργασίες. Όταν θα υπάρχει στο μυαλό η συναλλαγή, δεν θα μπορούν να γίνονται οι συνεργασίες”, υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. παραπέμποντας εν συνεχεία σε δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη: “Μα, το είπε και ο ίδιος ο υπουργός στην Άρτα: θα γίνεται μοίρασμα των θέσεων.”

Η ΕΝ.Π.Ε. έχει καταθέσει τρία κείμενα για τη βελτίωση του “Κλεισθένη 1″, το οποίο εστιάζει: α) στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ένα εργαλείο “χρήσιμο για τον πολίτη”, β) “καταθέσαμε μία σειρά απόψεων με αλλαγές πάνω στον “Κλεισθένη” και γ) να εξεταστούν οι αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης με τις κατά τόπους αποκεντρωμένες διοικήσεις, προκειμένου να εξοικονομηθεί προσωπικό, περιγράφει συνοπτικά ο κ. Αγοραστός.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό πως με βάση διατάξεις του “Κλεισθένη 1″ θα απαιτείται έγκριση για το κάθε έργο ξεχωριστά το οποίο θα εντάσσεται στο συνολικό ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα περιφερειών και δήμων και όχι έγκριση συνολικά επί του τεχνικού προγράμματος, που σημαίνει “εμείς που έχουμε 2.000 έργα, θα πρέπει να ψηφίζουμε 3.000 μέρες. Εκεί πέρα κι αν υπάρχει συναλλαγή”, εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε και περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Ταυτόχρονα, η εξαγγελία του κου Σκουρλέτη περί “Κλεισθένη 2″ στο εγγύς μέλλον, ο οποίος θα περιλαμβάνει βελτιώσεις για τον τρόπο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, προκαλεί την αντίδραση του κου Αγοραστού, ο οποίος διερωτάται χαρακτηριστικά “Μήπως ο Κλεισθένης 2 έπρεπε να προηγηθεί του Κλεισθένη 1; Μερικές φορές χάνονται στον χρόνο (σ.σ. οι κυβερνώντες)”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης