"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.1 C
Trikala

Λέσχη Eργασίας , Αλληλεγγύης & Πολιτισμού : ΔΕΝ ΨΩΝΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ BLACK FRIDAY

lafarm

Σχετικά άρθρα

​Σε κλοιό καταναλωτικής φρενίτιδας αναμένεται να βρεθεί την Παρασκευή 24/11 η χώρα, καθώς έρχεται για 2η χρονιά ο θεσμός Black Friday.

Οι εικόνες είναι λίγο πολύ γνωστές: χιλιάδες κόσμου να περιμένουν για ώρες σε ουρές, ενώ μόλις ανοίξουν τις πόρτες τους τα πολυκαταστήματα, να τρέχουν με κανιβαλιστική μανία για να προλάβουν την καλύτερη προσφορά, ποδοπατώντας τόσο άλλους καταναλωτές όσο και εργαζομένους. Από το 2006 έως σήμερα, ο απολογισμός των θυμάτων της Μαύρης Παρασκευής ανέρχεται σε 10 νεκρούς και 105 τραυματίες (blackfridaydeathcount.com).

Οι εργαζόμενοι φυσικά δεν έρχονται αντιμέτωποι μόνο με την εξυπηρέτηση συχνά «λυσσασμένων» καταναλωτών. Έρχονται αντιμέτωποι με την εντατικοποίηση του ήδη υψηλού φόρτου εργασίας, με την ορθοστασία για ατελείωτες ώρες, τις απλήρωτες υπερωρίες, τους μισθούς πείνας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αλυσίδα που εισήγαγε το Black Friday στην Ελλάδα, τα Public, φημίζεται για τις άθλιες συνθήκες (ψυχολογική πίεση για επιθετικές πωλήσεις, απολύσεις ακόμα και κατά τη διάρκεια άδειας, κακοπληρωμένη εργασία, εργοδοτική αυθαιρεσία, περίφημος θεσμός του mystery shopper) υπό τις οποίες εργάζονται οι υπάλληλοί της.

Θεσμοί – γιορτές του καταναλωτισμού, λοιπόν, όπως οι«λευκές νύχτες» και οι «μαύρες Παρασκευές», που στήνονται για την κερδοφορία του κεφαλαίου, αποτελούν μία ακόμα πτυχή της συνολικής επίθεσης στα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα, τη ζωή και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων. Έρχονται να συμπληρώσουν την δυσχερή κατάσταση των εργαζομένων, με τις ατομικές συμβάσεις, την εντατικοποίηση, τις απλήρωτες υπερωρίες, τη δουλειά τις Κυριακές, την ορθοστασία, τους μισθούς-ψίχουλα ή και τη μη καταβολή δεδουλευμένων, τις απολύσεις και την ανεργία, την εργασιακή επισφάλεια.

Ενάντια σε όλα αυτά, η απάντηση μας πρέπει να είναι συλλογική!

Αγωνιζόμαστε για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με 8ωρο ωράριο και ασφάλιση, με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και μισθούς!

Δεν ψωνίζουμε τις Κυριακές, τις λευκές νύχτες και τις μαύρες Παρασκευές!

ΛΕΣΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

22/11/2017

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης