"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Λαρισαίοι κλινικάρχες στον εισαγγελέα-Mηνυτήρια αναφορά από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ

lafarm

Σχετικά άρθρα

nosokomeio

 

*Διερευνάται δικαστικώς υπόθεση για απάτη ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας κατά των ασφαλιστικών ταμείων *Από 22 συμβεβλημένες ψυχιατρικές κλινικές χρεώθηκαν 1.900.000 υπεράριθμες ημέρες νοσηλείας και εισπράχθηκαν καθ΄ υπέρβαση 81 εκατ. ευρώ * ’’Πρωταθλήτρια’’ η Λάρισα όπου λειτουργούν οι πρώτες δύο σε υπερβάσεις κλινικές, οι οποίες χρέωσαν επιπλέον 30 εκατομμύρια .

Από την έρευνα των υπηρεσιών των ταμείων διαπιστώθηκε ότι την περίοδο από τον Μάιο του 2007 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2011 δηλώθηκαν από τις κλινικές πάνω από 1.900.000 υπεράριθμες ημέρες νοσηλείας ασφαλισμένων και έτσι εισπράχθηκαν παρανόμως από τα ταμεία περί τα 81 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι από τις 22 κλινικές όπου εντοπίστηκαν παραβάσεις, οι 9 λειτουργούν στη Θεσσαλία, κυρίως στη Λάρισα αλλά και στον Βόλο και τα Τρίκαλα. Επιπλέον, στη Λάρισα εδρεύουν οι δύο «πρωταθλήτριες» κλινικές της λίστας, με καθ΄ υπέρβαση εισπράξεις 17 και 13 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα. Η αναφορά του ΕΟΠΥΥ διαβιβάστηκε αμέσως στις κατά τόπους αρμόδιες εισαγγελίες, μεταξύ αυτών και της Λάρισας, στις πόλεις που εδρεύουν οι αναφερόμενες κλινικές. Συγκεκριμένα, πλην των θεσσαλικών πόλεων, στη Θεσσαλονίκη, στην Κατερίνη, στη Βέροια, την Κοζάνη, τη Δράμα, τη Γλυφάδα, το Ελληνικό και στο Ηράκλειο Κρήτης.

                                                            «Τρελό πάρτι»

Πρακτικά κατά το επίμαχο διάστημα εξελισσόταν «τρελό πάρτι» στις κλινικές καθώς στο ίδιο κρεβάτι, την ίδια ημέρα, εμφανίζονταν να φιλοξενούνται ταυτόχρονα ασφαλισμένοι και του ΙΚΑ και του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ των Ελευθέρων Επαγγελματιών και του ΟΠΑΔ του Δημοσίου, ίσως και του Οίκου του Ναύτου. Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν επρόκειτο για ασφαλισμένους του ιδίου φύλου ή παρόμοιας ηλικίας. Πέραν της αστείας εικόνας, τα Ταμεία πλήρωναν αδρά προφανώς για μη παρασχεθείσες υπηρεσίες.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, για τις εντοπισθείσες υπεράριθμες ημέρες νοσηλείας, η κάθε κλινική, από τον αριθμό των κλινών που διαθέτει στην άδεια λειτουργίας της μπορεί να υποβάλλει στα ταμεία τον μέγιστο αριθμό ημερών νοσηλείας ασφαλισμένων κάθε μήνα. Αν πχ διαθέτει 100 κλίνες, σε μήνα 30 ημερών, μπορεί να χρεώσει στο ταμείο μέχρι 3.000 ημέρες νοσηλείας ασφαλισμένων. Εννοείται ότι έτσι εμφανίζει το απόλυτο της πληρότητας, σε όλες τις ημέρες του μήνα. Τυχόν επιπλέον ημέρες νοσηλείας που θα υποβληθούν στο ασφαλιστικό ταμείο προφανώς δεν μπορούν να δικαιολογηθούν και θεωρούνται υπεράριθμες. Αυτές οι υπεράριθμες ημέρες νοσηλείας ασφαλισμένων, ξεπέρασαν κατά το επίμαχο διάστημα τον εξωφρενικό αριθμό των 1.900.000. Και καθώς οι κλινικές χρεώνουν στα ταμεία 42 ευρώ ημερησίως, το συνολικό ποσό που χρεώθηκε ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια.

                                                            Η διασταύρωση

Η εντυπωσιακή υπέρβαση εντοπίστηκε καθώς οι κλινικές χρέωναν ανά μήνα σε κάθε ασφαλιστικό ταμείο χωρίς να υπερβαίνουν τη δυναμικότητά τους. Συνολικά όμως η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική. Κάθε Ταμείο «έβλεπε» μόνο τις δικές του χρεώσεις που υπέβαλλαν κάθε μήνα οι κλινικές. Το 2012 μεταφέρθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και συνενώθηκαν οι Κλάδοι Υγείας του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ, του ΟΠΑΔ και λίγο αργότερα και των υπολοίπων ασφαλιστικών ταμείων. Η διασταύρωση, που ανέδειξε τις υπερβάσεις, ήταν πλέον απλή υπόθεση.

Όλα ξεκίνησαν ένα χρόνο πριν, όταν στις 25 Ιουνίου 2014, ο Κλάδος Υγείας του ΟΓΑ ενημέρωσε εγγράφως τον ΕΟΠΥΥ ότι από τον έλεγχο δικαιολογητικών διαπιστώθηκαν υπερβάσεις, κατά διαστήματα, στις ημέρες νοσηλείας που είχαν υποβάλλει έξι ψυχιατρικές κλινικές στο προαναφερθέν χρονικό διάστημα. Κάποιοι είχαν εμφανιστεί απρόσεκτοι ή εμφάνισαν συμπτώματα βουλιμίας.

Με έγγραφά του, στις 21 Ιουλίου 2014, ο διοικητής ΕΟΠΥΥ ζήτησε από καθένα εκ των διοικητών των ασφαλιστικών ταμείων που υπάγονται σ΄ αυτόν να αναφέρουν τον αριθμό των ημερών νοσηλείας που αποζημίωσαν ανά μήνα, κατά την επίμαχη περίοδο, όλες τις συμβεβλημένες νευροψυχιατρικές κλινικές της χώρας. Και τότε προέκυψε πολύ σοβαρό πρόβλημα. Το ανέδειξε η επεξεργασία των στοιχείων. Από τις απαντήσεις των ασφαλιστικών οργανισμών αναδείχθηκε η «συγκατοίκηση» πλήθους ασφαλισμένων στα ίδια κρεβάτια, τις ίδιες ημέρες. Συνολικά ο απίστευτος αριθμός των 1.900.00 υπεράριθμων ημερών νοσηλείας. Σημειωτέον ότι στον ΕΟΠΠΥ δεν έχουν απαντήσει ακόμη το ΕΤΑΑ και ο Οίκος Ναύτου, οπότε ο τελικός αριθμός μπορεί να αυξηθεί.

                                                Ο πρώην υπουργός

Οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ κατέγραψαν τις υπερβάσεις ανά συμβεβλημένη κλινική. Η λίστα των 22 νευροψυχιατρικών κλινικών, με τις υπερβάσεις καθεμιάς σε ημέρες νοσηλείας και χρεωμένων στα ταμεία ποσών αντιστοίχως, περιέχεται στην αναφορά προς την Εισαγγελία, η οποία υποβλήθηκε στις 24 Μαρτίου 2015.

Προηγουμένως, στις 31 Οκτωβρίου 2014, ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ είχε ενημερώσει εγγράφως για το θέμα τον τότε υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη ζητώντας οδηγίες για τον χειρισμό του. Ο υπουργός απάντησε τελικά στις 13 Ιανουαρίου 2015, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές που άλλαξαν την κυβέρνηση. Ζητώντας από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ να καταρτίσουν ατομικό φάκελο για κάθε κλινική με τις υπερβάσεις της, να μεθοδευτεί η είσπραξη των ποσών και σε συνδυασμό με την εισπραξιμότητα να εξεταστεί η καταγγελία των συμβάσεων, να διαβιβαστούν οι φάκελοι στον εισαγγελέα με μηνυτήρια αναφορά. Με βάση τις οδηγίες αυτές, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προχώρησε στην επεξεργασία των στοιχείων της υπόθεσης και την αποστολή τους στην Εισαγγελία.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης