"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Μέσω Δημάρχου διαμαρτυρία τρικαλινών μαθητών στον υπουργό Υγείας

lafarm

Σχετικά άρθρα

«Κάντε κάτι για το κάπνισμα»! Αυτό ζήτησαν τρικαλινοί μαθητές από τον Δήμαρχο Τρικκαίων, αυτό μετέφερε ο Δήμαρχος Τρικκαίων στον Υπουργό Υγείας. Διότι «το παθητικό κάπνισμα προκαλεί προβλήματα υγείας και για αυτό το λόγο πρέπει να παρθούν μέτρα για την καταπολέμησή του».

Μέσω Δημάρχου διαμαρτυρία τρικαλινών μαθητών στον υπουργό Υγείας

Πρόκειται για την επιστολή 16 μαθητών/τριών του Β3 του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων, που ως ομαδική εργασία απέσπασε έπαινο στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό, του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τον Έλεγχο του Καπνίσματος.
Η επιστολή αφορούσε στη λήψη μέτρων για το παθητικό κάπνισμα και το πρωί της Δευτέρας 22 Μαΐου 2017 οι μαθητές επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο κ. Παπαστεργίου, για να τον ενημερώσουν σχετικώς. Συνοδευόμενοι από τη διευθύντρια κ. Φ. Σμιξιώτη και τις καθηγήτριες κ. Κωνσταντίνα Τζιοβάρα, Ευαγγελία Τάσιου (απουσίαζε η κ. Μαρία Λέγγα), συνομίλησαν με τον Δήμαρχο, όχι μόνο για τα της επιστολής, αλλά και για συνολικότερα τα βήματα ή τις προσπάθειες που έχουν γίνει στην αντικαπνιστική εκστρατεία. Ο κ. Παπαστεργίου, απαντώντας στις συνεχείς ερωτήσεις, τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστεί ο νόμος, με παράλληλη έμφαση που θα πρέπει να δοθεί στην απόκτηση ουσιαστικής Παιδείας.
Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζοντας την παλιότερη επιστολή του στον κ. Ξάνθο, τον Υπουργό Υγείας, κινήθηκε άμεσα: απέστειλε νέα επιστολή στον Υπουργό, επισυνάπτοντας το κείμενο των μαθητών και ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων. Ένα εξ αυτών είναι η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και στην ΕΛ.ΑΣ, καθώς η έλλειψη προσωπικού της πρώτης, δεν επιφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα.
Η δε επιστολή του κ. Παπαστεργίου καταλήγει: Σας παρακαλώ, λοιπόν, όχι απλώς να μελετήσετε την επιστολή, αλλά να λάβετε υπ’ όψιν σας ειδικότερα την τελευταία φράση, την οποία υιοθετώ και προς εσάς: «Μπορεί να είμαστε μαθητές Γυμνασίου και να μην έχουμε τη δύναμη να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας αλλά ελπίζουμε να λάβετε υπ’ όψιν  σας την άποψή μας και να στηρίξετε την προσπάθειά μας».
Βέβαιος για την ευαισθησία σας, αναμένω με ενδιαφέρον τις ενέργειές σας προς την κατεύθυνση αυτή.

Η επιστολή Παπαστεργίου

Η επιστολή του Δήμαρχου Τρικκαίων στον Υπουργό Υγείας είναι η ακόλουθη

«Κύριε Υπουργέ,

Πριν 3 μήνες, στις 9 Φεβρουαρίου 2017, σας απέστειλα επιστολή, με την οποία ζητούσα να αναλάβετε πρωτοβουλία ενάντια στο κάπνισμα. Συγκεκριμένα, σας είχα προτείνει, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, ώστε οι αρμοδιότητες για τον έλεγχο εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας να ανατεθούν ταυτόχρονα και στα όργανα της ΕΛ.ΑΣ. Τούτο, με δεδομένο ότι η Δημοτική Αστυνομία έχει ελάχιστο προσωπικό και πλήθος αρμοδιοτήτων και καθηκόντων.
Απευθύνομαι ξανά σήμερα σε εσάς για το ίδιο θέμα, αλλά με μια εξόχως σημαντική συνημμένη επιστολή. Πρόκειται για τα όσα 16 μαθητές του τμήματος Β3 του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων κατέθεσαν στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό, του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τον Έλεγχο του Καπνίσματος.
Η επιστολή των νέων ανθρώπων, των συμπολιτών μου, είναι σαφής και συγκεκριμένη: ζητούν τη λήψη μέτρων ενάντια στο κάπνισμα. Πιστεύω ότι τα λόγια περιττεύουν, όταν οι νέοι και οι νέες απευθύνονται στα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας και στην Αυτοδιοίκηση, για να βελτιώσουν τις συνθήκες της ζωής τους.
Πόσω μάλλον, όταν το ίδιο κράτος, ενώ δεν εφαρμόζει τον νόμο, πραγματοποιεί μέσω του Υπουργείου Παιδείας τη σημαντική Θεματική Εβδομάδα, στο πλαίσιο της οποίας γίνονται δράσεις ενάντια στο κάπνισμα!
Σας παρακαλώ, λοιπόν, όχι απλώς να μελετήσετε την επιστολή, αλλά να λάβετε υπ’ όψιν σας ειδικότερα την τελευταία φράση, την οποία υιοθετώ και προς εσάς: «Μπορεί να είμαστε μαθητές Γυμνασίου και να μην έχουμε τη δύναμη να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας αλλά ελπίζουμε να λάβετε υπ’ όψιν  σας την άποψή μας και να στηρίξετε την προσπάθειά μας».
Βέβαιος για την ευαισθησία σας, αναμένω με ενδιαφέρον τις ενέργειές σας προς την κατεύθυνση αυτή».

 
Το κείμενο των μαθητών είναι το ακόλουθο:

«Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,

Ο λόγος για τον οποίο σας στέλνουμε αυτή την επιστολή είναι για να σας εκφράσουμε τα παράπονά μας και τη βαθιά λύπη μας για την αύξηση του παθητικού καπνίσματος και τις επιπτώσεις του.

Στην εποχή μας έχει παρατηρηθεί έντονη αύξηση του παθητικού καπνίσματος στους εξής χώρους: στο σπίτι, σε χώρους εργασίας , σε χώρους διασκέδασης και σε οχήματα. Παρά το γεγονός της προσπάθειας της κοινωνίας για τη μείωση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους , με την τοποθέτηση αντικαπνιστικών πινακίδων, οι άνθρωποι εξακολουθούν να αδιαφορούν. Η αδιαφορία αυτή έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των παθητικών καπνιστών.

Η ρύπανση του παθητικού καπνίσματος έχει πολλαπλές μορφές. Η ρύπανση σε έναν κλειστό χώρο μπορεί να παραχθεί από την εκπνοή του καπνιστή και το ίδιο το τσιγάρο που καίγεται. Επίσης , μπορεί να προκληθεί από το τριτογενές παθητικό κάπνισμα , δηλαδή το αόρατο τοξικό μείγμα που προσκολλάται στα μαλλιά , στα ρούχα των καπνιστών και στα αντικείμενα ενός χώρου καπνίσματος . Επιπλέον το τοξικό αυτό μείγμα περιέχει βαρέα μέταλλα , καρκινογόνες ουσίες και ραδιενεργά στοιχεία , ικανά να μολύνουν ένα παιδί που ανυποψίαστο μπουσουλάει στο πάτωμα και κατόπιν βάζει τα χέρια του στο στόμα. Το τριτογενές κάπνισμα παραμένει , έστω και αν ο χώρος αυτός αεριστεί.

Έπειτα από πολλές έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει αποδειχθεί η συσχέτιση παθητικού καπνίσματος και ανάπτυξης νόσου. Σήμερα το παθητικό κάπνισμα θεωρείται η τρίτη προλήψιμη αιτία θνησιμότητας και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Η καταμέτρηση θανάτων παγκοσμίως έδειξε ότι πεθαίνουν 600.000 άνθρωποι ετησίως από το παθητικό κάπνισμα. Από αυτούς το 1/3 είναι παιδιά και γυναίκες , ενώ οι άντρες θεωρούνται περισσότερο υπεύθυνοι για το ενεργητικό κάπνισμα. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πιθανότητες για καρδιοπάθειες , πνευμονοπάθειες , καρκίνους αυξάνονται κατά 20% στους ανήλικους. Επίσης το παθητικό κάπνισμα προκαλεί προβλήματα στις εγκυμονούσες και επηρεάζει την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου.

Επιπλέον ως θύματα ενεργών καπνιστών θα θέλαμε να σας προτείνουμε κάποιες λύσεις για τη μείωση του παθητικού καπνίσματος . Αρχικά θα μπορούσαμε να χωρίσουμε ειδικά μέρη σε δημόσιους χώρους για τους καπνιστές. Επίσης, θα πρέπει να πληρώνουν ένα χρηματικό ποσό – πρόστιμο – όσοι παραβιάζουν και αγνοούν τις αντικαπνιστικές πινακίδες, εφαρμόζοντας έτσι τον νόμο κατά του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Ακόμα πρέπει να γίνει ενημέρωση των γονέων για το παθητικό κάπνισμα και να γίνονται σχολικές δραστηριότητες κατά του καπνίσματος.

Συμπερασματικά το παθητικό κάπνισμα προκαλεί προβλήματα υγείας και για αυτό το λόγο πρέπει να παρθούν μέτρα για την καταπολέμησή του . Μπορεί να είμαστε μαθητές Γυμνασίου και να μην έχουμε τη δύναμη να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας αλλά ελπίζουμε να λάβετε υπ’ όψιν   σας την άποψή μας και να στηρίξετε την προσπάθειά μας.

Ευχαριστούμε πολύ».

Με εκτίμηση

Οι μαθητές του Β3 του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων

Ζαφείρη Ειρήνη

Παιδαράκη Μαρία

Παπακώστα Ευθυμία

Πλευρά Αθηνά – Χριστίνα

Πολυμέρου Ευφροσύνη

Σούλο Αδελαϊδα

Στραπάτσα Δήμητρα

Ελεάννα Καραδήμα

Τσιόκα Μαρίνα

Τσιούτσιας Ραφαήλ

Τσιούνης Φώτης

Πολύμερος Χρήστος

Παρδάλης Χρήστος

Καλούσιος Μιχάλης

Παπαμάνθος Παναγιώτης

Τζιάννης Λευτέρης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης