"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.7 C
Trikala

Μαντρί «χρυσάφι», σύμφωνα με τον ΕΝΦΙΑ στη Βασιλική Καλαμπάκας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σοκ προκαλούν τα εκκαθαριστικά των φόρων ακινήτων στους ιδιοκτήτες και στο χωριό Βασιλική του νομού Τρικάλων αφού οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου φαίνεται να αντιμετωπίζονται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σαν οικόπεδα φιλέτα εντός της πόλης των Τρικάλων.

Όπως καταγγέλλει ο κ. Α. Μ., λογιστής, αμέτρητες είναι οι περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν αμύθητα ποσά για οικόπεδα ή ακόμα και για μαντριά αφού οι αντικειμενικές αξίες υπολογίζονται βάσει αυτών όμορων διαμερισμάτων τα οποία δεν συνορεύουν καν με το εν λόγω χωριό.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ιδιοκτήτη, ο οποίος για οικόπεδο 600 τετραγωνικών μέτρων εντός σχεδίου, καλείται να φορολογηθεί για 70.987 ευρώ την ώρα που πέρυσι η Φορολογική Διοίκηση προσδιόριζε την αντικειμενική αξία στα 7.700 ευρώ, όπως προκύπτει από το εκκαθαριστικό σημείωμα Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το ίδιο οικόπεδο.

Και δεν είναι το μόνο παράδειγμα. Όπως αναφέρει ο κ. Α.Μ. οικόπεδο εκτός σχεδίου, 400 τετραγωνικών μέτρων με μαντρί αποδεικνύεται χρυσάφι αφού από 4.300 ευρώ που είχε υπολογιστεί πέρυσι η αντικειμενική του αξία εκτινάχθηκε φέτος στις 29.000 ευρώ.

Για περίπου 50.000 ευρώ παραπάνω καλείται να φορολογηθεί άλλος ιδιοκτήτης για ακίνητο 80 τετραγωνικών μέτρων χτισμένο πριν το 1930 αφού η αντικειμενική του αξία υπολογίστηκε στις 61.500 την ώρα που πέρυσι ήταν 16.700.

Αν και σύμφωνα με ανακοίνωση το υπουργείο οικονομικών δεσμεύθηκε για διορθώσεις των «υπερβολικών επιβαρύνσεων» ακόμα και με νομοθετική παρέμβαση, αν χρειαστεί, με «τελικό στόχο να εξαλειφθούν ταχύτατα και πλήρως όλες οι πιθανές αδικίες» σε επικοινωνία που είχε ο κ. Α.Μ. με την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ενημερώθηκε πως τα συγκεκριμένα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι πελάτες του δεν είναι λανθασμένα αφού όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στον νόμο 4223 για τον «Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις» της 31 Δεκεμβρίου του 2013, «κτίσματα εντός ή εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού για τα οποία δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης καθώς και τα ειδικά κτίρια της υποπαραγράφου γ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου εντάσσονται στην κατώτερη τιμή ζώνης της Δημοτικής Ενότητας στην οποία βρίσκονται. Αν δεν έχουν καθοριστεί τιμές ζώνης της Δημοτικής ενότητας εντάσσονται στην κατώτερη τιμή ζώνης του οικείου Δήμου κι να δεν έχουν καθοριστεί τιμές ζώνης στο Δήμο εντάσσονται στην κατώτερη τιμή ζώνης της οικείας Περιφερειακής ενότητας».

Βέβαια όπως συμπληρώνει ο κ. Α.Μ. «ο τρόπος υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών με βάση αυτές όμορων διαμερισμάτων τα οποία δεν συνορεύουν γεωγραφικά είναι παράλογη. Είναι παράλογο ένα μαντρί εκτός σχεδίου στη Βασιλική Τρικάλων να υπολογίζεται σαν ένα οικόπεδο στο κέντρο των Τρικάλων ή της Καλαμπάκας».

newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης