"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

Εργοστάσιο Γάλακτος “ΤΡΙΚΚΗ” – Μαρινόπουλος,

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Μαρινόπουλος Α.Ε. = υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, με άμεσο κίνδυνο πτώχευσης και φυσική συνέπεια το πέταμα στον δρόμο της ανεργίας 12.500 εργαζομένων (160 στην περιοχή μας).
Εργοστάσιο Γάλακτος “ΤΡΙΚΚΗ” = ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις με υιοθέτηση επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας, που σημαίνει μείωση μισθών και κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων.
Δύο ακόμη ιστορίες που προστίθενται στον μακρύ κατάλογο της κοινωνικής καταστροφής που συντελείται εδώ και χρόνια, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των μνημονίων, των κυβερνήσεων και των “θεσμών”.
Ιστορίες που βιώνει στο “πετσί” του ο κόσμος των εργαζομένων, αυτός ο κόσμος που ματώνει, που τρομοκρατείται, που απειλείται, που απολύεται, που καταπατούνται τα δικαιώματά του, που βλέπει τους μισθούς του να πετσοκόβονται και να δίνονται με καθυστέρηση μηνών, τις υπερωρίες του να μην πληρώνονται, τα ασφαλιστικά του δικαιώματα να χάνονται, την αξιοπρέπειά του να επιχειρείται να χαθεί και να λησμονηθεί.
Ιστορίες που περιέχουν κάθε πτυχή της σημερινής πραγματικότητας για τον κόσμο της εργασίας και της επισφάλειας, για τον κόσμο που τη μία μέρα δουλεύει και την επόμενη πετιέται στον δρόμο: εργοδοτική τρομοκρατία, σωματεία και Δ.Σ. εργαζομένων πλήρως υποταγμένων στην εργοδοσία, τα οποία υποσκάπτουν κάθε αγωνιστικό ξέσπασμα των εργαζομένων, αλλά και εργαζόμενους που δε σκύβουν το κεφάλι, επιτροπές αγώνα, συνελεύσεις, απεργίες, κινητοποιήσεις, σύνδεση με τους αγώνες όλων των εργαζομένων κι ανέργων.

Και να που, σε αντίθεση με όσα προφήτευαν οι γκουρού του καπιταλισμού, η ιστορία δεν τελειώνει ποτέ!
Και να που αυτός ο κόσμος δεν σταμάτησε ποτέ να χωρίζεται σε τάξεις…
Και να που ο κόσμος της “ελεύθερης αγοράς”, δεν δείχνει έλεος στους εργαζόμενους και τους φτωχούς.
Και να που κάποιες “ξύλινες” γλώσσες που τολμούσαν να αναφέρουν τη λέξη “κεφάλαιο”, δεν έχασαν την αλήθεια τους.
Και να που η οικονομική και κοινωνική καταστροφή που έφεραν τα μνημόνια και οι πολιτικές της Ε.Ε., της κυβέρνησης και των “θεσμών”, φτάνουνε και στις δικές μας πόρτες, στις δικές μας οικογένειες.
Και δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά…

Δεν είναι τυχαία η “όρεξη” που άνοιξε στους εκπροσώπους του κεφαλαίου στη χώρα μας αυτή την εποχή, ώστε να ισοπεδώσουν κάθε έννοια εργασιακού δικαιώματος στις επιχειρήσεις τους.
Τη στιγμή που τα μνημόνια υπογράφονται το ένα πιο σύντομα από το προηγούμενο,
τη στιγμή που το ασφαλιστικό “πέρασε” δίχως μεγάλες κοινωνικές αντιστάσεις και αισθάνονται πως οι συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι πιόνια στη δική τους πλευρά της σκακιέρας,
τη στιγμή που με επικεφαλής την κυβέρνηση και στο πλευρό της σύσσωμο τον αστικό πολιτικό κόσμο και φυσικά τα ΜΜΕ, ετοιμάζονται να “διαπραγματευτούν σκληρά” τα εργασιακά θέματα από φθινόπωρο με τους “θεσμούς”…
Καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι έρχεται μπροστά μας…

Σύμφωνα με το τρίτο Μνημόνιο του Αυγούστου 2015 και την απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανέλαβε την υποχρέωση «να επανεξετάσει το σύνολο των θεσμών της αγοράς εργασίας και να νομοθετήσει άμεσα» με βάση τις επιταγές των δυναστών ΕΕ – ΔΝΤ, δηλαδή
ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.
Επί λέξει, η τελευταία συμφωνία του eurogroup όπως διατυπώθηκε στις 12 Ιουλίου 2016 γράφει: «Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τη διαδικασία διαβούλευσης, καθοδηγούμενη από μια ομάδα ανεξαρτήτων ειδικών για να αναθεωρήσουν μια σειρά από τα ήδη υπάρχοντα πλαίσια στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συνδικαλιστικής δράσης, της συλλογικής
διαπραγμάτευσης λαμβάνοντας υπόψη τους τις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν στην ΕΕ σχετικά με την
αγορά εργασίας».

Κωδικοποιημένα το τρενάκι του τρόμου περιέχει:
– μεθόδευση για την κατάργηση 13ου-14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα,
– Νομοθετικές αλλαγές για την θέσπιση και προώθηση της γενικευμένης ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις (flexibility) και ευελισφάλεια (flexicurity) με την νομική κατοχύρωση-θεσμοθέτηση όλων των«νέων» μορφών φτηνής και απροστάτευτης εργασίας,
– Δυνατότητα για συμφωνία κατώτατου μισθού χαμηλότερου από τις Συμβάσεις Εργασίας (Γενική, κλαδική, οποιαδήποτε!), μέσα από τις ατομικές συμβάσεις εργασίες (ΑΣΕ) με νομοθετικά
κατοχυρωμένο δικαίωμα του εργοδότη για παράκαμψη όλων των ΣΣΕ.
– Κατάργηση της μετενέργειας όλων των ΣΣΕ,
– Πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Η κατεύθυνση είναι να μην υπάρχει κανένα ποσοτικό/ποσοστιαίο όριο. Επίσης να καταργηθεί το «διοικητικό βέτο», δηλαδή ο νόμος που προέβλεπε δικαίωμα και λόγο στο εκάστοτε Υπουργείο Εργασίας να εγκρίνει ή όχι μια ομαδική απόλυση,
– Κατάργηση όλων των προσαυξήσεων – επιδομάτων – προϋπηρεσιών (ή αστικά «ΑΠΟ-επιδοματοποίηση» του μισθού).Αμετάβλητος μισθός για όλο τον εργασιακό βίο,
-Κατάργηση νομοθετικά δια παντός της τριετίας
(προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας),
– Απεργία-Λοκ Αόυτ και αλλαγή συνδικαλιστικού νόμου,
– Εκτός από τον εργασιακό νόμο, μπροστά μας έχουμε και τη νέα μείωση του κατώτατου μισθού από 1-1-2017. Γιατί: Από την 1η Ιανουαρίου 2017 τίθεται σε εφαρμογή ο μηχανισμός διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα καθορίζεται πλέον από την κυβέρνηση (όχι από Εθνική Γενική Συλλογική
Σύμβαση) βάσει των οικονομικών μεγεθών (% ανεργίας, ΑΕΠ, κ.α. δείκτες). Ο κατώτατος μισθός, όπως ορίζει το μνημόνιο, θα προσδιορίζεται από ένα ενιαίο ποσοστό. Αναμένεται ο μηχανισμός υπολογισμού να καταλήξει σε βασικό κατώτατο μισθό κάτω από τα 586 € που ισχύει σήμερα για τους άνω των 25 ετών καικάτω από τα 510 € για τους έως 25 ετών.
Επίσης αναμένεται να μπει σε διαπραγμάτευση και η περαιτέρω μείωση του κόστους των υπερωριών, σε συνδυασμό με τις εργάσιμες ώρες ανά εβδομάδα τύπου Γαλλίας.

Στο Δημόσιο, πέραν της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από την ψήφιση των προηγουμένων γενικών
μνημονιακών νόμων και μια σειρά αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους χώρους(υγειά,εκπαίδευση, ΟΤΑ, κ.λ.π.) που προωθήθηκαν και προωθούνται, ετοιμάζουν νέα συνολική και γενική
αναδιάρθρωση. Ειδικά με την επανεκκίνηση των «συλλογικών διαπραγματεύσεων» που σχεδιάζουν από
τον ερχόμενο Σεπτέμβριο (η κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδιο νόμου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις
στον δημόσιο τομέα) επιδιώκουν να διαμορφώσουν ένα θεσμικό πλαίσιο ίδιο και παράλληλο με αυτό που θα νομοθετήσουν και θα εφαρμόζουν στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή «κανόνες και εργασιακές συνθήκες του ιδιωτικού τομέα», με ατομικές συμβάσεις και εργολαβίες, ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, μερική απασχόληση, νέα αξιολόγηση, κινητικότητα. Αλλάζουν ριζικά και το ισχύον πλαίσιο προσλήψεων, μαζί με την επιβολή ενός κυκλικού συστήματος συνεχών μετακινήσεων.
Οι συλλογικές συμβάσεις στο δημόσιο θα περιλαμβάνουν:
Τις προσλήψεις, όπου θα υπάρξει συμφωνία όχι μόνο στον αριθμό, αλλά και στις ειδικότητες με βάση και τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Τα προσόντα διορισμού ανά κατηγορία και ειδικότητα, το καθεστώς τοποθετήσεων, μετακινήσεων, μεταθέσεων, αποσπάσεων, το ύψος των αποδοχών, αλλά και στις πρόσθετες αμοιβές από οδοιπορικά και επιδόματα. Επίσης τη διαμόρφωση των οργανισμών και των νέων οργανογραμμάτων τους. Ακόμη θα επαναπροσδιοριστούν ειδικά καθεστώτα σε συγκεκριμένες ειδικότητες (π.χ. κατάργηση ΒΑΕ στους ΟΤΑ και αλλού) αλλά και τα ωράρια ανά τομέα ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν(π.χ. ωράρια εκπαιδευτικών, παιδαγωγικό προσωπικό, εργαζομένων στα ΒΑΕ, κ.λπ.)
Με τον ίδιο και ακόμη πιο βίαιο τρόπο θα προωθηθούν αυτά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ, μετά το πέρασμα τους στο «Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων» και την δρομολόγηση της πλήρους εκποίησης και ιδιωτικοποίησης τους.

Αυτά μας ετοιμάζουν οι “θεσμοί”, οι δανειστές”, η Ε.Ε., το ΔΝΤ και η κυβέρνηση (γιατί οι “δολοφόνοι” έχουν όνομα και πρέπει να αναφέρονται με αυτό) το επόμενο χρονικό διάστημα.
Το ήδη διαλυμένο εργασιακό και κοινωνικό τοπίο, ναρκοθετείται εκ νέου με νέα όπλα ενάντια στον “εχθρό λαό”.

Δηλώνουμε την αμέριστη και έμπρακτη στήριξή μας στους εργαζομένους του Μαρινόπουλου και του εργοστάσιου γάλακτος “ΤΡΙΚΚΗ” , την συμπαράσταση και την ενεργό συμμέτοχή μας στους αγώνες τους.
Καλούμε τον κόσμο της εργασίας, της αγροτιάς, της επισφάλειας και της ανεργίας, να σταθεί δίπλα στους αγώνες τους για δουλειά, αξιοπρέπεια και για καλύτερη ζωή.
Νίκη δική τους θα αποτελέσει νίκη για όλες και όλους μας!

ΛΕΣΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
30.6.2016

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης