"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Μεγάλη επιτυχία είχαν οι εκδηλώσεις στο Μουσείο για τον Ασπροπάρη

lafarm

Σχετικά άρθρα

MATHITES  1

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην «Αίθουσα Ασπροπάρη» του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών το διήμερο εκδηλώσεων για τον Ασπροπάρη, τον εμβληματικό γύπα των Μετεώρων ο οποίος κινδυνεύει με εξαφάνιση. Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώθηκαν από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το Μουσείο και το Δασαρχείο Καλαμπάκας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της πρώτης ημέρας, στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου παρευρέθηκαν οι Δήμαρχοι Τρικάλων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου και Καλαμπάκας κ. Χρήστος Σινάνης, ο Δασάρχης Καλαμπάκας κ. Χρήστος Πίσσιας, οι εκπρόσωποι της Ορνιθολογικής κα Ρούλα Τρίγκου, κ. Δημήτρης Βαβύλης, κα Victoria Saravia και κα Κωνσταντίνα Ντεμίρη, εκπρόσωποι φορέων της πόλης, κάτοικοι της περιοχής, εκπαιδευτικοί, μαθητές και αρκετοί «Φίλοι του Μουσείου».
MATHITES 2
Ο Δήμαρχος Καλαμπάκας αναφέρθηκε καταρχήν στη σημαντικότητα της λειτουργίας του Μουσείου στην πόλη και στην προσφορά του στην περιοχή, ενώ δήλωσε με σαφήνεια ότι ο Δήμος βρίσκεται στο πλευρό του Μουσείου και στηρίζει κάθε προσπάθεια που ευαισθητοποιεί τους πολίτες σχετικά με το περιβάλλον, καθώς και πρωτοβουλίες που αντιμετωπίζουν απειλές για την πανίδα και τη χλωρίδας της περιοχής όπως τις δράσεις που υλοποιούνται από την Ορνιθολογική στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ για τον Ασπροπάρη.

Ο Δήμαρχος Τρικάλων αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο που επιτελεί το Μουσείο, καθώς και στη συμβολή του στην τουριστική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Δήλωσε δε αλληλέγγυος σε κάθε πρωτοβουλία που αφορά περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ο Δασάρχης Καλαμπάκας αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που έχει το Δασαρχείο για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και της τοπικής βιοποικιλότητας, ενώ ενημέρωσε για τη συνεργασία του Δασαρχείου με την Ορνιθολογική σχετικά με τον Ασπροπάρη, όπως τη λειτουργία ταΐστρας στα Μετέωρα, συμμετοχή σε σεμινάρια κ.λπ.

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας αναφέρθηκαν στον Ασπροπάρη, στις δράσεις που υλοποιούνται για την προστασία του και στις απειλές που αντιμετωπίζει. Τόνισαν τα χαρακτηριστικά, τη μεταναστευτική του διαδρομή, καθώς και τη στενή του σχέση με τον άνθρωπο. Στάθηκαν ιδιαίτερα στο πρόβλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων και τους κινδύνους που επιφυλάσσει η παράνομη διασπορά και χρήση τους στη φύση, που αποτελεί την κυριότερη αιτία θνησιμότητας του Ασπροπάρη.
MATHITES 3
Αναφέρθηκαν επίσης στις δράσεις του ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE+ και τις δράσεις που υλοποιεί η Ορνιθολογική σε συνεργασία με οργανώσεις από την Ελλάδα, Βουλγαρία και Μ. Βρετανία για τη διάσωση του Ασπροπάρη ή Τυροκόμου όπως είναι η τοπική του ονομασία, όπως τη δορυφορική παρακολούθηση των μεταναστευτικών του διαδρομών, την εκστρατεία ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα, την ενημέρωση των ανθρώπων της υπαίθρου κ.ά.

Τέλος, ο κ. Νίκος Πάλλας εκ μέρους του Μουσείου, αναφέρθηκε στη στήριξή του σε κάθε προσπάθεια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, ως βασικό συστατικό στοιχείο της ύπαρξής του. Τόνισε δε χαρακτηριστικά, ότι η ανάδειξη της σημαντικότητας του Ασπροπάρη για την περιοχή ήταν στις προτεραιότητες του Μουσείου και πριν ακόμα από τη συνεργασία του με την Ορνιθολογική, γι’ αυτό και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου έχει ονομαστεί «Αίθουσα Ασπροπάρη».

Χαίρομαι, είπε ο κύριος Πάλλας, που αυτή μας η ευαισθησία ταυτίζεται με εκείνες των Δημάρχων, του Δασαρχείου και φυσικά της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, αφού πλέον μπορούν να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προστασίας του εμβληματικού αυτού γύπα των Μετεώρων.

Τη δεύτερη ημέρα υλοποιήθηκαν δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με το 25ο Δημοτικό Τρικάλων, με εμψυχωτές την κα Ρούλα Τρίγκου από την Ορνιθολογική και την κα Ελένη Μπακογιάννη εκ μέρους του Μουσείου. Τα παιδιά παρακολούθησαν παρουσίαση για τον Ασπροπάρη, έφτιαξαν μάσκες και άλλες κατασκευές για τον Ασπροπάρη και άλλα μεταναστευτικά πουλιά της Ελλάδας και ακολούθησε επίσκεψη στο μουσείο. Οι δράσεις αυτές άφησαν πλήρως ικανοποιημένα τόσο τα παιδιά, όσο και τους εκπαιδευτικούς που τα συνόδευαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης