"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12 C
Trikala

Μετά το Noor1… Βαρουφάκης

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σε καμιά περίπτωση δεν θα μπούμε στην ατζέντα του Τσίπρα» είναι η βασική γραμμή που διαρρέει το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την στρατηγική που θα ακολουθήσει την επόμενη περίοδο η ΝΔ. Με δεδομένο πως στο οικονομικό πεδίο το αφήγημα της αντιπολίτευσης περί «αδιεξόδου» και «καταστροφής» ακυρώθηκε, η ΝΔ βάζει πλώρη για δύο άλλες υποθέσεις, τις οποίες, σε συνεργασία με τα αντιπολιτευόμενα μέσα, θα επιχειρήσει να τις αναδείξει στην κεντρική πολιτική ατζέντα.

Η πρώτη ήταν η εμπλοκή του Πάνου Καμμένου στην υπόθεση του Noor1 και οι ισχυρισμοί του ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη πως δέχτηκε πιέσεις για να «δώσει» τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τη σχέση του με την υπόθεση του ναρκωπλοίου. Όμως τουλάχιστον για το καλοκαίρι αυτή… τελείωσε. Η συζήτηση για Εξεταστική ήταν να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, ημέρα που σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός στην Κω. Αναπόφευκτα το ζήτημα θα περνούσε σε δεύτερη μοίρα και έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να ζητήσει αναβολή της συζήτησης.

Το αίτημα του Πάνου Καμμένου για άμεση διεξαγωγή της συζήτησης, καθώς η κατάσταση στο νησί έδειχνε να ομαλοποιείται, δεν είχε ανταπόκριση από τη ΝΔ και έτσι η υπόθεση θα εξεταστεί μετά τις 28 Αυγούστου, όταν και θα ανοίξει ξανά η Ολομέλεια της Βουλής.

Επόμενο «καυτό» θέμα στην ατζέντα της αντιπολίτευσης αναδεικνύεται ο Γιάνης Βαρουφάκης και το βιβλίο του, «Ενήλικοι στο Δωμάτιο – Η μάχη μου με το βαθύ κατεστημένο για την Ευρώπη και την Αμερική».

Τα όσα αναφέρει σε αυτό ο Γιάνης Βαρουφάκης έχουν ειπωθεί από τον ίδιο επανειλημμένα και έχουν δημοσιευθεί πολλαπλώς τα τελευταία δύο χρόνια. Εξάλλου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών είναι πληθωρικός και οι εμφανίσεις του σε μέσα ενημέρωσης, συνέδρια, εκδηλώσεις και φόρουμ, σε Ελλάδα και εξωτερικό, μόνο σπάνιες δεν ήταν από τη στιγμή που αντικαταστάθηκε. Η υπόθεση για το «παράλληλο νόμισμα», οι ανησυχίες του Αλέξη Τσίπρα για «νέο Γουδή» και οι διάλογοι στο Μαξίμου μετά το δημοψήφισμα, η συζήτηση για τα αποθεματικά του Νομισματοκοπείου κλπ. Οι ισχυρισμοί του κατά καιρούς προκάλεσαν αντιδράσεις από το Μαξίμου, το οποίο ωστόσο στη συνέχεια έπαψε να απαντά, να διαψεύδει ή να επιβεβαιώνει.

Σήμερα όμως, αν και το βιβλίο κυκλοφορεί από τον Μάιο, οι ισχυρισμοί Βαρουφάκη, με μια συντονισμένη κίνηση από τα μέσα ενημέρωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιστρέφουν στο προσκήνιο ως «καυτές» αποκαλύψεις. Ολη την εβδομάδα ηλεκτρονικά και τηλεοπτικά μέσα παρουσιάζαν αποσπάσματα και η σκυτάλη πέρασε στις κυριακάτικες εφημερίδες. Το «Βήμα της Κυριακής», η «Καθημερινή» και το «Πρώτο Θέμα» δημοσιεύουν με πολυσέλιδα αφιερώματα αποσπάσματα από το εν λόγω βιβλίο, μιλώντας για «μαρτυρίες βόμβες» που «συγκλονίζουν» και «προκαλούν αλυσιδωτές πολιτικές σεισμικές δονήσεις».

Αρχικά ήρθε στο προσκήνιο το «εναλλακτικό σχέδιο» του Γιάνη Βαρουφάκη με το παράλληλο νόμισμα, το οποίο και απέρριψε ο Αλέξης Τσίπρας. Η ύπαρξη του «plan X», όπως αναφέρεται, έχει αποκαλυφθεί και επιβεβαιωθεί από το 2015, όμως ξαφνικά, πριν από δέκα ημέρες, η αναφορά σε αυτό από τον Γκλεν Κιμ, τον Κορεάτη σύμβουλο του Βαρουφάκη και σήμερα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, σε μια ομιλία του στην Ιταλία προκάλεσε την «έκρηξη» της ΝΔ, που ζήτησε εξεταστική και κατήγγειλε την κυβέρνηση και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα για σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Οι διαστάσεις όμως που έλαβε αυτή η «έκρηξη» δεν ήταν αρκετές και έτσι οι «αποκαλύψεις» συνεχίστηκαν με αποσπάσματα από το βιβλίο του Βαρουφάκη. Μετά τα νέα κυριακάτικα δημοσιεύματα η ΝΔ επανήλθε στο αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή. «Η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το α’ εξάμηνο του 2015 είναι πλέον επιβεβλημένη», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης.

Προς ενίσχυση κλήθηκε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τον «Βήμα Fm». Όμως ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ «χάλασε» λίγο το σκηνικό.

Παραδέχτηκε πως ο ίδιος είχε «εναλλακτικό σχέδιο» για έξοδο της χώρας από το ευρώ, που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδας, όμως το σχέδιό του απορρίφθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα υποστήριξε πως ο Γιάνης Βαρουφάκης «λέει ανακρίβειες και παίζει ένα κακόγουστο θέατρο προκειμένου να αντλεί επικοινωνιακή δύναμη και ισχύ».

«Πληροφορώ τη ΝΔ και την ηγεσία της, για να μη ψάχνουν αυτά που οι ίδιοι θεωρούν ως φαντάσματα, ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Βαρουφάκης διέθεταν σχέδιο εξόδου από την ευρωζώνη, προκειμένου να αποφύγουν μια συνθηκολόγηση και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου» , ανέφερε μεταξύ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Το αν η νέα αντιπολιτευτική επιχείρηση της ΝΔ θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για την Πειραιώς θα το δείξει ο χρόνος. Το σίγουρο πάντως είναι πως ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο εκδοτικός του οίκος μπορούν να χαμογελούν με ικανοποίηση καθώς το βιβλίο με τόση διαφήμιση ίσως γίνει best seller. Εκτός και αν επαναληφθεί η ιστορία με τον βοσκό που φώναζε συνεχώς για τον λύκο και στο τέλος δεν του έδινε σημασία κανείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης