"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14 C
Trikala

Μετέωρα: Σε αυτή τη γωνιά της Ελλάδας το τοπίο είναι απόκοσμο – Σκέτη μαγεία

lafarm

Σχετικά άρθρα

Bίκυ Ντούλα

Πραγματικά δεν ξέρω πως βρέθηκα στα Μετέωρα, ήταν πολύ τυχαίο όλο αυτό. Γενικά το έχω αυτά με τα ταξίδια αλλού ξεκινάω να πάω και αλλού καταλήγω στο τέλος δεν ξέρω γιατί μου συμβαίνει, ίσως πρέπει να το κοιτάξω κάποια στιγμή αλλά τέλος πάντων δεν είναι της παρούσης. Έτσι λοιπόν, δεν έχει σημασία το πως βρέθηκα στα Μετέωρα λοιπόν ας κρατήσουμε το ότι βρέθηκα.

Και εσείς που μένετε Αθήνα μπορείτε πολύ εύκολα να βρεθείτε : είτε θα πάρετε το τρένο από το Σταθμό Λαρίσης και να φτάσετε κατευθείαν στην Καλαμπάκα, αν δεν οδηγείτε είναι μια καλή επιλογή. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο από Αθήνα για Τρίκαλα και από εκεί λεωφορείο για Καλαμπάκα-Μετέωρα. Αν έχετε αυτοκίνητο ή έχει κάποιος φίλος και μπορείτε να τον ψήσετε, θα μπείτε στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας, κι με το που φθάσετε στην πόλη της Λαμίας θα δείτε στα δεξιά  την έξοδο προς Καρδίτσα-Τρίκαλα. Θα περάσετε μετά και από τον Δομοκό και θα μπείτε στην πεδιάδα της Θεσσαλίας. Ακολουθήστε τις πινακίδες για Καρδίτσα-Τρίκαλα-Καλαμπάκα και φτάνετε. Πολύ εύκολη διαδρομή και δεν έχει κάτι ιδιαίτερο από στροφές και τέτοια. Αξίζει να επισκεφτείτε τα Μετέωρα και για μονοήμερη εκδρομή, αλλά εντάξει όσο περισσότερες μέρες μπορείς να κάτσεις και να δεις περισσότερα πράγματα.

Πραγματικά να ξέρεις πως το τοπίο που θα αντικρίσετε μόλις φτάσετε από το πρώτο λεπτό σε μαγεύει και δεν ξέρεις που να πρωτοκοιτάξει το  μάτι σου. Θα νιώσεις πραγματικό δέος για το τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος και το πόσο όμορφα και αρμονικά μπορεί να συνεργαστεί με τη φύση και το μεγαλείο της, έτσι ένιωσα και εγώ.

Γι αυτό και είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο για την φυσική ομορφιά των βράχων και για τα μοναστήρια που βρίσκονται σε κάποιες από τις παρυφές των βράχων και είναι όλα μοναδικά. Σ’όλα πήγα. Γενικά να ξέρετε πως στα Μετέωρα υπήρχαν 24 μοναστήρια παλιά, αλλά σήμερα λειτουργούν μόνο τα 6 δυστυχώς ενώ τα υπόλοιπα 15 είναι ακατοίκητα και ερειπωμένα.  

Σήμερα αυτές οι 6 Μονές  που λειτουργούν είναι : ( η Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου, Ι.Μ. Βαρλαάμ, Ι.Μ. Ρουσάνου, Ι.Μ. Αγίας Τριάδας, η Ι. Μ. του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά και η Ι.Μ. Αγίου Στεφάνου). Σίγουρα αξίζει να τις επισκεφθείτε όλες αν έχετε το χρόνο, πραγματικά αξίζει. Το καταλαβαίνω μπορεί να μην ενδιαφέρεσαι τόσο πολύ για το θρησκευτικό κομμάτι των Μετεώρων θεωρώ όμως πως αξίζει να επισκεφτείς έστω μια από τις Μονές γιατί πρέπει να πάρεις μια ιδέα για το πώς ζούσαν οι ασκητές και το πώς ζουν οι ελάχιστοι πλέον Μοναχοί των Μετεώρων.Περπατώντας στα δρομάκια και τις αυλές θα νιώσεις μια απίστευτη γαλήνη και μια ηρεμία και πλησιάζοντας στα κάγκελα στην άκρη της κάθε αυλής αν κοιτάξεις κάτω θα νιώσεις πραγματικό δέος για το τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος και το πόσο όμορφα και αρμονικά μπορεί να συνεργαστεί με τη φύση και το μεγαλείο της.

Περπατώντας μετά στα δρομάκια και τις αυλές θα νιώσεις μια απίστευτη γαλήνη και μια ηρεμία και πλησιάζοντας στα κάγκελα στην άκρη της κάθε αυλής αν κοιτάξεις κάτω θα νιώσεις πραγματικό δέος για το τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος και το πόσο όμορφα και αρμονικά μπορεί να συνεργαστεί με τη φύση και το μεγαλείο της.

Αν είστε λάτρης της πεζοπορίας δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε το σύμπλεγμα των βράχων των Μετεώρων μέσα από ένα πλούσιο δίκτυο μονοπατιών. Δεν είσαι fan της πεζοπορίας και των μονοπατιών? Όχι ψέμματα χαχα, εντάξει ούτε εγώ είμαι τόσο λάτρης να σας πω την αλήθεια αλλά υπάρχει λύση δοκιμάστε biking tour! Θα βρείτε στην Καλαμπάκα ταξιδιωτικά γραφεία που οργανώνουν εκδρομές και εναλλακτικές δραστηριότητες στα Μετέωρα με πλήθος πακέτων να επιλέξετε! Αν θέλεις κάτι πιο extreme δοκίμασε αναρρίχηση στους βράχους που δεν βρίσκονται μοναστήρια.

Αν πας μονοήμερη όπως εγώ και έχεις χρόνο και γενικά υπάρχει αυτοκίνητο στην παρέα τότε μπορείς πολύ άνετα πιο μετά να επισκεφτείς το χωρίο Καστράκι  το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό, μόλις 2 χλμ από το κέντρο της Καλαμπάκας αποτελεί έναν υπέροχο παραδοσιακό προορισμό και είναι μία θαυμάσια ευκαιρία να περιπλανηθείτε στα στενά σοκάκια του χωριού με θέα τους πρώτους βράχους των Μετεώρων. Στο Καστράκι θα βρείτε λίγα και καλά εστιατόρια για να φάτε δεν έχετε δηλαδή πάρα πολλές επιλογές για φαγητό αλλά όπου και να επιλέξετε να φάτε δεν θα απογοητευτείτε καθώς όλα τα φαγητά είναι χειροποίητα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε ντόπιο κρασί και τσίπουρο. Από φαγητά να προτιμήσετε κυρίως να δοκιμάσετε κοκορέτσι, κεμπάπ, λουκάνικο με πράσο,  χορτόπιτα με άγρια χόρτα, πρασοτηγανιά, αρνάκι γκιούλμπασι και μοσχαράκι στη στάμνα, κρεατόσουπα, νόστιμα μαγειρευτά όπως στιφάδο, κεμπάπ χοιρινό ή πρόβειο, ακόμα και κοντοσούβλι θα βρείτε.

Στην Καλαμπάκα υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και ξενώνες για να μείνετε σε φθηνές τιμές.Μπορείτε να το αποφασίσετε και εκείνη τη στιγμή αν θα διανυκτερεύσετε τελικά το βράδυ ή όχι όπως κάνω και εγώ δηλαδή. Τώρα οι υπόλοιποι κανονικοί άνθρωποι κάνουν έναν προγραμματισμό. Ναι εντάξει το ξέρω χαχα.. Πάντως μη ξεχάσατε και παραλείψετε αν πάτε να επισκεφθείτε την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου με τους τρεις τρούλους, του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Αθανασίου που βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Πραγματικά ένα ταξίδι που αξίζει να το κάνετε και η αλήθεια είναι πως θα ξεσκάσετε και θα ηρεμήσετε λίγο από την φασαρία της πόλης!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης