"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.8 C
Trikala

Μετέωρα: 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις όταν επισκεφθείς αυτό το μαγικό μέρος

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ένα τοπίο που σε μαγεύει. Tα Μετέωρα είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο για τη φυσική ομορφιά των βράχων και για τα μοναστήρια που βρίσκονται σε κάποιες από τις παρυφές των βράχων. Εκατομμύρια τουρίστες από όλο το κόσμο επισκέπτονται τα Μετέωρα για να επισκεφθούν τα μοναστήρια, να περιπλανηθούν στο Καστράκι αλλά και να εξερευνήσουν το τοπίο των Μετεώρων μέσω όμορφων μονοπατιών που κινούνται ανάμεσα από τους βράχους.

Όσοι έχουν δει τα Μετέωρα μόνο από φωτογραφίες μένουν άναυδοι όταν πλησιάζουν και πατούν στους βράχους. Οι τουριστικές υποδομές είναι άρτιες με ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, ξενώνες και δωμάτια σε φθηνές τιμές, εστιατόρια και ταβέρνες στην Καλαμπάκα και το Καστράκι αλλά και λίγο εξω από αυτά με νόστιμο φαγητό, όπως και κάμπινγκ που βρίσκονται πλησίον της Καλαμπάκας.

Αν λοιπόν αναρωτιέστε που να πάω, που να μείνω, τι να κάνω, που να φάω και τι να δω στα Μετέωρα την Καλαμπάκα και το Καστράκι τότε διαβάστε τα 10 πράγματα που μπορείτε να κάνετε αν βρεθείτε στα Μετεώρα είτε για μία σύντομη απόδραση είτε για περισσότερες ημέρες.

Ακολουθούν παρακάτω τα 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στα Μετέωρα, την Καλαμπάκα και το Καστράκι

1) Σαν πρώτο φυσικά θα αναφέρουμε να επισκεφθείτε μία από τις Μονές που υπάρχουν. Σήμερα λειτουργούν 6 Μονές ( η Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου, Ι.Μ. Βαρλαάμ, Ι.Μ. Ρουσάνου, Ι.Μ. Αγίας Τριάδας, η Ι. Μ. του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά και η Ι.Μ. Αγίου Στεφάνου). Σίγουρα αξίζει να τις επισκεφθείτε όλες αν έχετε το χρόνο. Αναλυτικά για τα μοναστήρια και οράριό τους αναφερόμαστε στο άρθρο μας για τα μοναστήρια στα Μετέωρα.

2) Hiking tour στους βράχους των Μετεώρων. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε το σύμπλεγμα των βράχων των Μετεώρων από τη πεζοπορία σε ένα πλούσιο δίκτυο μονοπατιών. Δεν είσαι fan της πεζοπορίας και των μονοπατιών? Τότε δοκίμασε biking tour! Θα βρείτε στην Καλαμπάκα ταξιδιωτικά γραφεία που οργανώνουν εκδρομές και εναλλακτικές δραστηριότητες στα Μετέωρα με πλήθος πακέτων να επιλέξετε! Αν θέλεις κάτι πιο extreme δοκίμασε αναρρίχηση στους βράχους που δεν βρίσκονται μοναστήρια.

3) Επισκέψου το χωριό Καστράκι, χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό, μόλις 2 χλμ από το κέντρο της Καλαμπάκας αποτελεί έναν υπέροχο παραδοσιακό προορισμό και είναι μία θαυμάσια ευκαιρία να περιπλανηθείτε στα στενά σοκάκια του χωριού με θέα τους πρώτους βράχους των Μετεώρων. Στο Καστράκι οπως αναφέραμε και παραπάνω θα βρείτε και αρκετά ξενοδοχεία και ξενώνες να μείνετε σε φθηνές τιμές. Μη παραλείψετε να επισκεφθείτε την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου με τους τρεις τρούλους, του Αγίου Νικολαου και του Αγίου Αθανασίου που βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία του χωριού.

4) Επισκεφθείτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών που βρίσκεται στην Καλαμπάκα. Πρόκειται για ένα ιδιωτικό μουσείο και ιδρύθηκε πριν λίγα χρόνια και στο εσωτερικό του θα δείτε σημαντικά εκθέματα που διαχωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, πτηνά και θηλαστικά και συνολικά φτάνουν τα 300 εκθέματα.

5) Σπήλαιο Θεόπετρας – Η Θεόπετρα βρίσκεται 4 χιλιόμετρα από τα Μετέωρα και ξεχωρίζει από το δρόμο αφού βρίσκεται στο δεξί σας χέρι καθως πλησιάζετε στα Μετέωρα από τα Τρίκαλα. Η Θεόπετρα είναι ένας τεράστιος βράχος που ξεχωρίζει και σε αυτό το μεγάλο όγκο θα βρείτε πολλούς αναρριχητές που πάνε στο αναρριχητικό πεδίο αλλά και περισσότερο το σπήλαιο της Θεόπετρας που υπάρχουν τα περίφημα ανθρώπινα αποτυπώματα που χρονολογούνται στα 130.000 χρόνια.

6) Επίσκεψη στα ερειπωμένα μοναστήρια. Μπορεί τα Μετέωρα να είναι γνωστά για τα μοναστήρια που λειτουργούν αλλά και η εξερεύνηση στα ερειπωμένα μοναστήρια είναι μία όμορφη εμπειρία που περιλαμβάνει μία καλύτερη γνωριμία με την περιοχή και τη φύση. Μερικά από αυτά ειναι: ο βράχος του Αγίου Πνεύματος, το μοναστήρι της Υπαπαντής και ο Αγιος Νικόλαος ο Μπάντοβας.  Επίσης μία επίσκεψη στο βράχο της Αγιάς αξίζει να την κάνετε.

Ο βράχος της Αγιάς είναι ο ψηλότερος βράχος των Μετεώρων και η θέα προς την Καλαμπάκα στο τέλος ειναι φανταστική. Η διαδρομή για το βράχο είναι ένα από τα ομορφότερα μονοπάτια που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και μέρος του έχει λαξευτεί πριν χιλιάδες χρόνια από τους κατοίκους του Αρχαίου Αιγινίου. Για να επισκεφθείτε το βράχο θα πρέπει να πάτε με πιστοποιημένο οδηγό βουνού. Δείτε εδώ την εκδρομή που οργανώνει για το βράχο το visit meteora.


7) Δοκίμασε να φας σε κάποια από τις ταβέρνες στην Καλαμπάκα και το Καστράκι αλλά και να πιεις ντόπιο κρασί κ τσίπουρο. Μερικά από αυτά που μπορείς να φας είναι: κοκορέτσι, κεμπάπ, λουκάνικο με πράσο,  χορτόπιτα με άγρια χόρτα, πρασοτηγανιά, αρνάκι γκιούλμπασι και μοσχαράκι στη στάμνα, κρεατόσουπα, νόστιμα μαγειρευτά όπως στιφάδο, κεμπάπ χοιρινό ή πρόβειο, κοντοσούβλι και άλλα.

8) Αν έχεις περισσότερες μέρες να μείνεις στα Μετέωρα τότε είναι ευκαιρία να επισκεφθείτε και τα χωριά του Κόζιακα, δηλαδή την Ελάτη, το Περτούλι αλλά και τα χωριά του Ασπροποτάμου. Η διαδρομή είναι μεγάλη αλλά η ομορφιά της θα σας αποζημειώσει αφού οι εναλλαγές του υψομέτρου και της φύσης είναι πολλές και θα σας αφήσει με τις καλύτερες αναμνήσεις. Τα χωριά της περιοχής του Κόζιακα και του Ασπροποτάμου είναι ιδανική επιλογή για όλες τις εποχές του χρόνου.

9) Επισκέψου το Πλανητάριο Μετεώρων. Επισκεψου το πλανητάριο για να δεις τα Μετέωρα σε 3D. Το πλανητάριο είναι ανοιχτό από τις 9 εως και τις 2μ.μ και προβάλει 2 ταινίες 3D της μισής ώρας. Το πλανητάριο που πρόσφατα εγκαινιάστηκε θα το βρείτε στο Πολιτιστικο Κέντρο Καλαμπάκας.

10) Sunset spot! Κλείνοντας τη βόλτα σας στα Μετέωρα και οταν σουρουπώνει σταματήστε και δείτε το ηλιοβασίλεμα σε κάποιον από τους βράχους, θα καταλάβετε ποια είναι τα καλύτερα σημεία αφού θα δείτε και άλλους επισκέπτες που θα κάθονται εκει αποθανατίζοντας όμορφες φωτογραφίες. Αρκετοί επισκέπτες των Μετεώρων υποστηρίζουν ότι ειναι η καταλληλότερη ώρα να παρατηρήσεις τα Μετέωρα και όλο το τοπίο αφού τα χρώματα είναι μαγικά!

Οδικώς τα Μετέωρα απέχουν 360 χλμ. από την Αθήνα και 230 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

travelmania.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης