"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

15.2 C
Trikala

ΜΕΤΩΠΟ ΛΑΟΥ :  Κατηγορώ Εισαγγελέα κατά ρατσιστικού λόγου αποστράτου

lafarm

Σχετικά άρθρα

 
    Η ιστορία είναι γνωστή. Πριν από 1,5 χρόνο ο ε.α. ταξίαρχος Ιωάννης Ξηρός δημοσίευσε άρθρο σε τοπική εφημερίδα των Τρικάλων, αλλά και σε κάποιες ιστοσελίδες, με τον τίτλο «Να επέμβει ο Στόλος».
     Το άρθρο του (όπως συμβαίνει συνήθως στα άρθρα του) χαρακτηριζόταν από ισλαμοφοβία, μισαλλοδοξία, εθνικισμό, ρατσισμό, ξενοφοβία, το πολεμοχαρές και ανιστόρητο των απόψεών του.
    Πέραν αυτών όμως περιλάμβανε δημόσια πρόσκληση-παρότρυνση για διάπραξη δολοφονιών –ανυπεράσπιστων και αθώων προσφύγων- ανδρών, γυναικών και παιδιών. Έλεγε συγκεκριμένα: «…Να αναπτυχθεί ο ελληνικός πολεμικός στόλος στα εθνικά χωρικά μας ύδατα και να εφαρμόσει αποτροπή. Αν χρειασθεί να αναποδογυρίσουν στην αρχή κάποιες βάρκες και σημειωθούν απώλειες, ας γίνει. Ούτως ή άλλως το κρίμα είναι στον λαιμό της Τουρκίας που τους στέλνει εδώ. Συμβουλεύω ταχύτητα στα παραπάνω…»
     Η πρόκληση, πρόσκληση και παρότρυνση του αρθρογράφου για τέλεση πράξεων βίας –και μάλιστα σε βάρος αδύναμων και ανυπεράσπιστων προσφύγων- ήταν σαφής, ξεκάθαρη και αναμφίβολη.
    Το ΜΕΤΩΠΟ ΛΑΟΥ, εκφράζοντας την οργή, τα δημοκρατικά και ανθρωπιστικά συναισθήματα του Τρικαλινού Λαού, προχώρησε αμέσως σε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρικάλων κατά του «εμπρηστή» (στην κυριολεξία) αποστράτου. Ως μάρτυρες προτάθηκαν πολίτες, αλλά και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, μαζί και ο Δήμαρχος Τρικκαίων.
     Μέσα από την εισαγγελική-δικαστική διερεύνηση έτους και πλέον ο Εισαγγελέας Τρικάλων, έχοντας υπόψη το άρθρο 1 παρ. 1 του ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 927/1979 (όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4285/2014 στα πλαίσια προσαρμογής στην απόφαση-πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ) διαπίστωσε ότι ο «ο μηνυόμενος (Ιωάννης Ξηρός)χρησιμοποιώντας τον τύπο ως μέσο, εξέφρασε δημόσια μία ηθικά και κοινωνικά αποδοκιμαστέα άποψη, την οποία χαρακτηρίζει η αδιαφορία για το ύψιστο έννομο αγαθό της ανθρώπινης ζωής, η οποία προφανώς απαξιώνεται όταν πρόκειται για ανθρώπους διαφορετικής εθνικής καταγωγής και θρησκείας (εν προκειμένω μουσουλμάνους). Η ανωτέρω παραδοχή βασίζεται όχι μόνο στις επίμαχες φράσεις, αλλά και στις προηγηθείσες αυτών σκέψεις του αρθρογράφου. Δικαιολογημένα δε οι εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν και η συγκεκριμένη επιλογή της σύνταξης με χρήση προστακτικής (:να επέμβει ο στόλος… να αναπτυχθεί ο ελληνικός πολεμικός στόλος») εκλαμβάνονται από τους μηνυτές ως «προτροπή» σε πράξεις βίας κατά ομάδας προσώπων». Μ’ άλλα λόγια ο κ. Εισαγγελέας συμφωνεί και αποδέχεται πλήρως το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς του ΜΕΤΩΠΟΥ ΛΑΟΥ. Ωστόσο ο κ. Εισαγγελέας δεν παραπέμπει σε δίκη τον μηνυόμενο, διότι «η “προτροπή” (του)…….κρίνεται απρόσφορη να κινητοποιήσει αυτούς στους οποίους απευθύνεται να τελέσουν πράξεις βίας», γιατί (μεταξύ άλλων) είναι «…εν αποστρατεία αξιωματικός… αρθρογραφεί σε εφημερίδα τοπικής εμβέλειας…» και «…δε δύναται να κινητοποιήσει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και πολύ περισσότερο να υποδείξει τους υπηρετούντες σε αυτές τον τρόπο με τον οποίο θα εκτελέσουν τα καθήκοντά τους» Και καταλήγει πως στη συγκεκριμένη περίπτωση «ελλείπει το απαραίτητο στοιχείο της προσφορότητας… να προκαλέσει σε τρίτα πρόσωπα συμπεριφορές βίας σε βάρος ομάδας ανθρώπων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά…».
    Έχουμε δηλαδή μια εισαγγελική αποδοκιμασία κάθετη και απόλυτη, ηθικά και κοινωνικά, κατά των ρατσιστικών προτροπών του Ιω. Ξηρού για τέλεση εγκλημάτων κατά των προσφύγων, αλλά δεν παραπέμπεται και δεν θα κάτσει στο σκαμνί, αφού ο ρατσιστικός και πολεμοχαρής λόγος του κρίνεται«απρόσφορος» να προκαλέσει τα δεινά που επιδιώκει. Το «διά ταύτα» του κ. Εισαγγελέα (με το οποίο συμφώνησε και ο κ. Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας) δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Επ’ αυτού θα επανέλθουμε και νομικά και πολιτικά.
    Σε κάθε περίπτωση, η ξεκάθαρη εισαγγελική αποδοκιμασία και καταδίκη του επίμαχου ρατσιστικού άρθρου Ι. Ξηρού αποτελεί σπουδαίο γεγονός για την πόλη μας. Γιατί ο συγκεκριμένος ε.α. ταξίαρχος είχε πλημμυρίσει τα τελευταία χρόνια σελίδες τοπικών ΜΜΕ με κείμενά του παραληρηματικού ακροδεξιού, μισαλλόδοξου, εθνικιστικού, ρατσιστικού, πολεμοκάπηλου και αντικομμουνιστικού περιεχομένου. Κατ΄ επανάληψη έχει ζητήσει τον εγκλεισμό των ταλαίπωρων προσφύγων και δη σε ξερονήσια!!! Ο ίδιος δεν το κρύβει ότι είναι θαυμαστής του φασίστα δικτάτορα Μεταξά και του μετεμφυλιακού αστυνομικού κράτους της Δεξιάς! Συνάμα δε αμερικανόφιλος, ούλτρα νεοφιλελεύθερος και μνημονιακός.
    Και το χειρότερο: μετά τη δημοσίευση του επίμαχου ρατσιστικού άρθρου του απόστρατου ταξίαρχου, η Τοπική Εξουσία τον όρισε επίσημο ομιλητή σε εκδήλωση (9/3/2016) για το Αλβανικό Έπος!! Από κάτω ο Αντιπεριφερειάρχης Χρ. Μιχαλάκης, ο Δήμαρχος Δ. Παπαστεργίου και λοιποί εκπρόσωποι του Κατεστημένου, χειροκρότησαν με θέρμη και συγκίνηση τον «πύρινο πατριωτικό λόγο» του αποστράτου, ο οποίος λίγες μέρες νωρίτερα προέτρεπε τον Πολεμικό Στόλο να αναποδογυρίσει τις βάρκες στο Αιγαίο και να πνιγούν γυναικόπαιδα προσφύγων!! Υποκρισία και συνενοχή;
    Έστω και τώρα, θα αποδοκιμάσουν επιτέλους αυτή την πράξη τους, που συνιστά κατάμαυρη κηλίδα τους, οι επίσημες Αρχές των Τρικάλων ή όχι; Αναμένουμε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης