"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.7 C
Trikala

Με επιτυχία το 20ο Αντάμωμα Χασιωτών

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το 20ο  Αντάμωμα Χασίων πραγματοποιήθηκε  σήμερα Κυριακή 12 Ιουνίου στον χώρο αναψυχής του Αγίου Θεοδοσίου όπου και το ομώνυμο Μονίδρυο .
Και φέτος οι εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί , πραγματοποιήθηκαν με όλη την μεγαλοπρέπεια.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιελάμβανε Θεία Λειτουργία , ακολούθησε ο μεγάλος χορός , ομιλίες, Τραγούδια , χοροί και τέλος παραδοσιακό φαγητό για όλους( φασολάδα).
Πρόκειται για την πλέον ζωντανή και παραγωγική γεωγραφική ενότητα του δήμου Καλαμπάκας με δυναμική προοπτική εάν αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και ασκηθούν πολιτικές στο πλαίσιο ενός τοπικού παραγωγικού σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης κάτι που επιβάλει στον δήμο να έχει την προσοχή του στραμμένη σε τούτη δω την εσχατιά .


Ήταν πριν από 20 χρόνια με το ημερολόγιο να βρίσκεται στο 1997 . Εδώ λειτουργούσε ο πρώτος με εθελούσια συνένωση κοινοτήτων δήμος Χασίων που συναποτελούσαν τα χωριά της ανατολικής πλευράς ( Αγιόφυλλο , Αχλαδέα , Θεοτόκος , Γάβρος , Ασπροκκλησιά , Κερασούλα , Ψήλωμα , Σκεπάρι , Αγιος Δημήτριος ) και δήμαρχο τον Θανάση Πύργο .
Μέσα στους σχεδιασμούς δράσης και άσκησης πολιτικών της τότε δημοτικής αρχής τρείς άνθρωποι , ο δήμαρχος Θανάσης Πύργος , ο τότε αντιδήμαρχος Χαράλαμπος Ζούζουλας και ο μετέπειτα , Χασιώτης στην καταγωγή , Βουλευτής Χρήστος Μαγγούφης , βρέθηκαν στο αντάμωμα Σαρακατσανέων στο Περτούλι για να προκύψει έτσι η ιδέα ενός ανάλογου Χασιώτικου ανταμώματος , που αλλού , στο γνωστό χώρο όπου κάθε χρόνο της αναλήψεως αντάμωναν οι Χσσιώτες κάτω από το ασκητήριο του Αγίου Θεοδοσίου .


Η προσπάθεια ξεκίνησε άμεσα για να καταδειχθεί ότι ο θεσμός είχε και παρόν και μέλλον δεδομένου ότι αγκαλιάστηκε από τους Χασιώτες για να μετεξελιχθεί έτσι χρόνο με το χρόνο σε θεσμό μέσα από τις δράσεις του οποίου σφυρηλατούνταν ο κοινωνικός δεσμός και ταυτόχρονα αναδεικνύονταν ο πλούτος της ιστορίας και της λαϊκής παράδοσης .
Ο θεσμός αυτός δεν πρέπει να εκλείψει αλλά απεναντίας να ενδυναμωθεί πολύπλευρά και σ’ αυτό πρέπει να συμβάλουμε όλοι μας . Οι εποχές σήμερα είναι δύσκολες , καθώς όλα στοχεύουν την παράδοση , και δεν πρέπει με κανένα τρόπο να αφήσουμε να αλλοιωθεί και χαθεί υπογραμμίζει ο Μπάμπης .

xasia-antamoma-2016-218
Φέτος τις εκδηλώσεις του Ανταμώματος τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος κος Καλτσούδας Ανδρέας ( τελετάρχης ) , οι  Βουλευτές κκ. Δριτσέλη Παναγιώτα και Σκρέκας Κώστας , ο Αντοπεριφερειάρχης  κος Χρήστος Μιχαλάκης , ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κος Σινάνης , Δημοτικοί  Σύμβουλου , Αντιδήμαρχοι κ. άλλοι.

Συμμετείχαν τα Χορευτικά των Συλλόγων:

Αγναντιάς

Αγιοφύλλου

Ασπροκκλησιάς

Οξύνειας

Κρύας Βρύσης

Αύρας

Σκεπαρίου

Θεόπετρας

Ξηροκάμπου

Κακοπλευρίου

Βλαχάβας ( Παπαθύμιος)

Θεοτόκου

Γαύρου

Διάβας

 Και του χρόνου καλύτερα…..

 

stagonnews.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης