"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

Μητσοτάκης: Έτσι θα κυβερνήσω

lafarm

Σχετικά άρθρα

Βέβαιος ότι από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα υπάρξει προεδρική πλειοψηφία και η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε νέες κάλπες με απλή αναλογική, υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βελλίδειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της παρουσίας του στη ΔΕΘ.

 

Συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής θα είναι καταστροφική, διότι θα εντείνει την πολιτική αστάθεια σε μια εποχή που η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη για σταθερότητα. Γι΄ αυτό και όπως είπε πριν από την προεδρική εκλογή θα έχει αλλάξει ο εκλογικός νόμος.

 

Σε όλες τις απαντήσεις που έδωσε, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε να καλλιεργεί την εικόνα ενός μετριοπαθούς πολιτικού που τοποθετηθεί το κόμμα του στον χώρο του Κέντρου. Σε αυτό το πλαίσιο έκανε πολλά ανοίγματα προς την Κεντροαριστερά. Ανέφερε ότι είναι στις προθέσεις του, ακόμη και αν έχει αυτοδυναμία, να αξιοποιήσει στην κυβέρνησή του πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους. Μάλιστα προανήγγειλε ότι η διεύρυνση της ΝΔ θα ξεκινήσει πριν από τις εκλογές, με την ένταξη στα γαλάζια ψηφοδέλτια προσώπων από τον χώρο του Κέντρου. «Και γιατί όχι από την Αριστερά», όπως συμπλήρωσε.

Με την παρουσία του στη ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να στείλει «μήνυμα ενότητας απέναντι σε αυτόν τον χυδαίο διχασμό που εκπέμπει η σημερινή πλειοψηφία». Χαρακτήρισε «μεγάλο δηλητήριο» τη στοχοποίηση του αντιπάλου που κάνουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. «Κυβερνούν για όσους θεωρούν δυνάμει κομματικούς πελάτες τους». Και, αναφερόμενος στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει, εφόσον κερδίσει τις επόμενες εκλογές, συμπλήρωσε: «Δεν είμαστε εδώ για λίγους. Είμαστε εδώ για όλους. Ο διχασμός κάνει ζημιά στη χώρα. Εγώ θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, όποιο κόμμα αν ψηφίσουν».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν και σε γενικές γραμμές εμφανίστηκε συναινετικός, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει όποια μέτρα από το δικό του Πρόγραμμα υιοθετήσει η σημερινή κυβέρνηση, ήταν απόλυτα κατηγορηματικός στο ζήτημα της μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμφωνήσουμε σε μεγάλο συνασπισμό με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ». Και, αφού επανέλαβε ότι ακόμη και αυτοδύναμος αν είμαι, θα επιλέξει ευρύτερες συγκλίσεις, συμπλήρωσε: «Η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη και δεν θα πάει σε εκλογές με απλή αναλογική. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την επόμενη μέρα θα υπάρχει κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ερωτώμενος για την προεδρική εκλογή του 2020 και αν θα στηρίξει τότε το όμμα του τον νυν Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο για να μην προκληθούν πρόωρες εκλογές, απάντησε: «Έχω πολύ καλή θεσμική συνεργασία με τον κ. Παυλόπουλο». Και συμπλήρωσε επαναλαμβάνοντας ότι είναι πεπεισμένος πως θα υπάρχει προεδρική πλειοψηφία και δεν θα προκληθεί θεσμική αναστάτωση, όπως το 2014. Τόνισε, πάντως, ότι το κόμμα του ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης θα επιμείνει στη πλήρη αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής.
«Δεν υπάρχουν πρόσωπα πασπαρτού», είπε αναφερόμενος στην κυβέρνηση που προτίθεται να σχηματίσει. «Θα κυβερνήσω με τους άξιους και πρόσωπα πέρα από τη Νέα Δημοκρατία» είπε χαρακτηριστικά. Ενώ αναφερόμενος στη μελλοντική κυβερνητική είπε ότι θα αλλάξει και η αλλαγή αυτή θα γίνει με την πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της επόμενης Βουλής. Ο ίδιος είπε ότι σε αυτή τη φάση μπορεί να φωτογραφίσει την αντίληψή του που λελογισμένα πιο σφικτό υπουργικό συμβούλιο και αν αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης. Συμπλήρωσε σε σχετική ερώτηση ότι θα διατηρηθεί το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης.

Εμείς έχουμε Πρόγραμμα
«Μόνον εμείς μπορούσε να φέρουμε επενδύσεις», είπε στα ερωτήματα που δέχθηκε για τα οικονομικά. Στο ίδιο πλαίσιο αρνήθηκε ότι έχει ίδιο πρόγραμμα με τον κ. Τσίπρα. «Εμείς θέλουμε να μεγαλώσουμε την πίτα και ο κ. Τσίπρας αρκείται να μοιράζει επιδόματα. Υπερφορολογεί την παραγωγική Ελλάδα και μεγαλώνει το Κράτος. Και δεν λέει τίποτε για το συμμάζεμα του Κράτους».

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι ο ίδιος διαθέτει συνολικό σχέδιο το οποίο «είναι πιο φιλόδοξο από εκείνο του κ. Τσίπρα». Στο ερώτημα αν θα ψηφίσει μέτρα που και ο ίδιος προτείνει εφόσον τα προωθήσει η σημερινή κυβέρνηση. «Δεν έχουμε λόγο να μην ψηφίσουμε μέτρα που είναι ευθυγραμμισμένα στη δική μας λογική», είπε. «Θα δούμε την εξειδίκευση», συμπλήρωσε αν και, αναφερόμενος ση διάσταση Μαξίμου και υπουργείου Οικονομικών αμφισβήτησε ότι η κυβέρνηση έχει το πράσινο φως των θεσμών. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε έχει διαφορετική αντίληψη από τον κ. Τσίπρα. «Εγώ δεν βλέπω πελάτες, βλέπω πολίτες», σημείωσε δηκτικά, επαναλαμβάνοντας την κριτική ότι η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί «διχαστική» και «ταξική» πολιτική με μόνο στόχο την ψηφοθηρία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι η μείωση φόρων και εισφορών είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για τη Νέας Δημοκρατία. Τόνισε επίσης ότι πρώτος στόχος αποτελεί η πρόσβαση στις αγορές, διότι το μαξιλάρι ασφαλείας δεν μπορεί να φαγωθεί. Ταυτόχρονα επανέλαβε την κριτική του για την τακτική που ακολουθούν εταίροι και δανειστές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι Θεσμοί στρουθοκαμήλιζαν όταν ξηλώνονταν μεταρρυθμίσεις» από τη σημερινή κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του επανέλαβε ότι είναι συνεκτικό και πλήρως κοστολογημένο. Μαζί, όπως είπε, με τις μειώσεις φόρων και εισφορών, διαθέτει και αντίστοιχο πρόγραμμα συμμαζέματος των δαπανών ύψους 2 δισ. ευρώ που «θα γίνει χωρίς να υποβαθμίσουμε την ποιότητα υπηρεσιών» του Δημοσίου, καθώς είναι η άλλη όψη του νομίσματος για τη μείωση των φόρων. Στα πολλά ερωτήματα που δέχθηκε για τη μείωση του Κράτους, επέμεινε στο ζήτημα της μείωσης των συμβασιούχων, που, όπως είπε, όταν λήγει η σύμβασή τους θα απομακρύνονται, όπως επιβάλει το Σύνταγμα.

Δεν υπάρχουν ακροδεξιοί στη ΝΔ
«Ακροδεξιοί δεν υπάρχουν στη Νέα Δημοκρατία», τόνισε απορρίπτοντας την κριτική που δέχεται από τα κυβερνώντα κόμματα. Και ανταπέδωσε τα ουρά λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας συγκυβερνά με τον κ. Καμμένο, ο οποίος είναι ακροδεξιός. Με αφορμή την αφορμή πήρε εκ νέου αποστάσεις από τους Ευρωπαίους πολιτικούς που αντιτάσσονται στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Μεταναστευτικό, όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και ο Ιταλός υπουργός Ματέο Σαλβίνι.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άσκησε κριτική για την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια της Λέσβου, δείχνοντας μάλιστα και σχετικές εικόνες από τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν εκεί. Ενώ έθεσε και ζήτημα κονδυλίων, λέγοντας ότι δεν υπάρχει μόνον σπατάλη και σημειώνοντας ότι απαιτείται να γίνει διερεύνηση.

Αναφερόμενος στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι κατελόγισε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «αδικαιολόγητο κυνισμό». Όπως είπε αναφερόμενος στη σύσκεψη – παρωδία που έγινε στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής το βράδυ της 23ης Ιουλίου, σχολίασε: «Ή γνώριζε ή δεν γνώριζε για τους νεκρούς. Αν γνώριζε είναι ψεύτης και υποκριτής. Αν δεν γνώριζε είναι ανίκανος διαχειριστής».

Ταυτόχρονα στηλίτευσε τις χυδαίες επιθέσεις κατά του ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Συνολάκη, υπογραμμίζοντας ότι «είναι φασιστικό» αυτό που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολλάκης να βγάλει στο διαδίκτυο τη διεύθυνση του επικεφαλής της Επιτροπής που μελέτησε το ζήτημα για λογαριασμό της ΝΔ. «Αν είχε δοθεί εντολή εκκένωσης στο Μάτι θα είχαν σωθεί ζωές», υποστήριξε, τέλος, επικαλούμενος το πόρισμα του κ. Συνολάκη.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κλήθηκε να σχολιάσει και τις διαδοχικές άδειες που λαμβάνει ο καταδικασμένος τρομοκράτης Δημήτρης Κουφοντίνας και ήταν κατηγορηματικός: Το καθεστώς θα αλλάξει, έχει σκοτώσει 11 ανθρώπους, δεν μπορεί να βγαίνει όποτε θέλει.

Λαϊκισμός ίσον ΣΥΡΙΖΑ – Ο Καμμένος είναι τσάμπα μάγκας
Αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Στη νέα έκδοση λεξικού του κ. Μπαμπινιώτη δίπλα στη λέξη λαϊκισμός θα υπάρχει η εικόνα του κ. Τσίπρα. Όχι η δική μου. Τσάμπα μάγκας είναι ο κ. Καμμένος ο οποίος λέει ότι δε θα στηρίξει τη συμφωνία ενώ δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση που τη ψηφίζει. Ήμουν ειλικρινής με τον ελληνικό λαό. Η συμφωνία παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της. Η ιστορία του ΝΑΤΟ έχει τελειώσει»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης