"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Μια τρύπα… στο γάλα!

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σε απόγνωση βρίσκονται οι Θεσσαλοί αγελαδοτρόφοι (γαλακτοπαραγωγής) και γενικότερα οι παραγωγοί ζωικής παραγωγής από τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα εισαγόμενων ποσοτήτων γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, με την πολιτεία να περιορίζεται σε παθητικό ρόλο, ενώ οι ελεγκτικοί της μηχανισμοί δηλώνουν αδυναμία παρέμβασης, καθώς το κλασικό (με μικρή διαφοροποίηση) ρητό «είναι η αγορά ηλίθιε» βρίσκει και δω εφαρμογή.

Μια τρύπα... στο γάλα!

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη έρευνα για να διαπιστώσει κανείς ότι τα εισαγόμενα προϊόντα κυριαρχούν στην ελληνική αγορά. Οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Η εγχώρια παραγωγή γάλακτος το 2016 ανέρχεται σε 550.000 τόνους, ενώ οι καταναλωτικές ανάγκες στην αγορά ανέρχονται σε 1.200.000 τόνους. Ουσιαστικά τα μισά γαλακτοκομικά προϊόντα που βρίσκουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ προέρχονται από εισαγόμενο γάλα. Είτε παράνομο, είτε νοθευμένο σε κάποια μονάδα τυποποίησης. Η παράνομη εισαγωγή γάλακτος αφορά κυρίως τα Σκόπια και την Αλβανία και όλο το παιχνίδι παίζεται στο Τελωνείο των Ευζώνων και γενικότερα στα σύνορα, ενώ η νοθεία αφορά ποσότητες γάλακτος που έρχονται ελεύθερα από Βουλγαρία, Ρουμανία, λόγω συμμετοχής τους στην Ε.Ε.

Έτσι με ιδιαίτερη ικανοποίηση οι αγελαδοτρόφοι ενημερώθηκαν για την κατάρτιση υπουργικής απόφασης, που προβλέπει υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μάλιστα η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδος (ΕΦΧΕ) εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση. Να σημειωθεί πως το αίτημα για την επικύρωση της παραπάνω απόφασης διαβιβάστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκο Μπόλαρη, στον αρμόδιο γενικό γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Χρήστο Κασίμη, προκειμένου να προωθηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διαβούλευση στα κράτη μέλη. Πώς όμως σχολιάζουν το θέμα των συνεχιζόμενων εισαγωγών γάλακτος οι Θεσσαλοί αγελαδοκτηνοτρόφοι, οι οποίοι –επιπροσθέτως- εμφανίζονται διστακτικοί για το αν θα εφαρμοστεί το μέτρο περί υποχρεωτικής αναγραφής προέλευσης στο γάλα;

* Απ. Μωραΐτης (αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γαλακτοπαραγωγών Ελλάδας): «Να μην αυξηθεί η διάρκεια ζωής του γάλακτος στην αγορά καθώς αυτή διευκολύνει τις εισαγωγές και να στηριχθούν οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι αναφορικά με το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, διότι όσοι περισσότεροι αποχωρούν από την παραγωγή, τόσο ανοίγουν την όρεξη στους μεγάλους να επιβάλουν τους δικούς τους κανόνες στην αγορά» ζητά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Λάρισας και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γαλακτοπαραγωγών Ελλάδας Αποστόλης Μωραΐτης.

Σύμφωνα με τον κ. Μωραΐτη «τα τελευταία χρόνια σαν Ομοσπονδία έχουμε επισημάνει τον κίνδυνο αφανισμού της ελληνικής γαλακτοπαραγωγής από τις συνεχείς εισαγωγές και έχουμε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα πάταξης αυτού του φαινομένου. Για παράδειγμα στα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να υπάρχει ειδική γωνία για τα ελληνικά προϊόντα, ή επιτέλους να μπει η ετικέτα αναγραφής προέλευσης του γάλακτος. Δυστυχώς η μάχη στην αγορά είναι αδυσώπητη και μου θυμίζει το ρητό «όταν μαλώνουν τα βουβάλια στον βάλτο, την πληρώνουν τα βατράχια». Δηλαδή τα σούπερ μάρκετ στο πλαίσιο του ανταγωνισμού πιέζουν τις γαλακτοβιομηχανίες για ακόμη φθηνότερα προϊόντα κι αυτές με τη σειρά τους, τους παραγωγούς. Το αυστριακό γάλα πωλείται με 75-80 λεπτά, αλλά ο Έλληνας πώς θα τον ανταγωνιστεί, όταν έχει αυξημένο κόστος παραγωγής;».

«ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ»

Επίσης ο κ. Μωραΐτης αναφέρεται και στη λανθασμένη απόφαση συγχώνευσης του ΕΛΟΓΑΚ με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα: «Όλοι συμφωνούν ότι η συγχώνευση του ΕΛΟΓΑΚ με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα ήταν καταστροφική, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο ΕΛΟΓΑΚ δεν επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά στηρίζονταν οικονομικά από τις εισφορές των κτηνοτρόφων και των μεταποιητών, έχοντας μάλιστα και πλεόνασμα. Ο ΕΛΟΓΑΚ διέθετε δικά του εργαστήρια και εποπτική υπηρεσία ελέγχου του γάλακτος και του κρέατος που έκαναν πολύ σημαντική δουλειά στο ζήτημα της ασφάλειας και της προέλευσης των προϊόντων, δουλειά που χάθηκε με τη συγχώνευσή του».

* Νικήτας Πρίντζος (πρόεδρος ΕΒΟΛ): Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΒΟΛ Νικήτα Πρίντζου, αφού με έντονη ανησυχία διαπιστώνει τον κίνδυνο αφανισμού της ελληνικής κτηνοτροφίας, με βάση και την αλήθεια των αριθμών. Το 2007 σαν χώρα παράγαμε 900.000 τόνους, το 2015 πέσαμε στους 550.000 τόνους και φέτος θα πέσουμε κάτω από τους 500.000 τόνους. Στη Θεσσαλία το τελευταίο δίμηνο κλείσανε περισσότερες από 10 μικρές αγελαδοτροφικές μονάδες, αποτέλεσμα του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται».

Η πρόταση του κ. Πρίντζου είναι η εξής: Μηνιαίο ισοζύγιο από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα με δελτίο τύπου με τις εισαγωγές γάλακτος κάθε βιομηχανίας, ώστε να γνωρίζει η αγορά τις δυνατότητες κάθε εταιρίας. Δεν καταλαβαίνω πού κολλάει η δικαιολογία περί «προσωπικών δεδομένων», όταν κινδυνεύει με αφανισμό ένας ολόκληρος κλάδος».

* Νίκος Παλάσκας (πρόεδρος Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας): Το πρόβλημα της νοθείας στη φέτα απασχολεί έντονα τους Θεσσαλούς κτηνοτρόφους, οι οποίοι χρόνια ολόκληρα φωνάζουν για τον κίνδυνο να χάσει η χώρα μας την ελληνικότητα αυτού του δυναμικού προϊόντος, που είναι ανάρπαστο σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπως είναι γνωστό η γνήσια φέτα παράγεται από 75% πρόβειο γάλα και 25% γίδινο. Το πρόβειο γάλα κοστίζει περίπου 90λ-1 ευρώ και το γίδινο 60-65λ. Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό, με την αναρχία που επικρατεί στην ελληνική αγορά ότι το συμφέρον κάποιου μεταποιητή είναι να νοθεύσει το προϊόν, προσθέτοντας περισσότερη ποσότητα γίδινου. Ανάλογη κατάσταση και στα γιαούρτια. Η λύση για την προστασία της φέτας από φαινόμενα νοθείας, σύμφωνα με τον κ. Παλάσκα είναι η δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης στη φέτα, η οποία θα βάλει κανόνες και θα αποτελέσει προστασία αλλά και εγγύηση για τη συνέχισή της. Γιατί η φέτα δεν αποτελεί απλά γαλακτοκομικό προϊόν. Αν δεν το προσέξουμε αυτό σε λίγο καιρό την κατοχύρωση της φέτας που κερδίσαμε με τόσο κόπο θα τη χάσουμε. Σήμερα κάποιοι παράγουν λευκό τυρί και το ονομάζουν φέτα. Ποιος θα τους ελέγξει, ποιος θα επιβάλλει πρόστιμα;»

Γ. Ρούστας –  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης