"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.3 C
Trikala

«Μια «Όμορφη Πόλη» που χωρά τον αναστεναγμό μας»

lafarm

Σχετικά άρθρα

Γέμισε ο κόσμος ποίηση του Μίκη Θεοδωράκη που στις παρτιτούρες του ξέρανε τα αγκάθια της αστικής τάξης. Έρωτας, ξενιτιά, ρωμιοσύνη, θάνατος και  ό,τι μας απασχολεί στην ελεγεία  του εμπνευσμένου δημιουργού, του διανοητή, του αγωνιστή, του ιδεολόγου που η πατριωτική συνεισφορά του είναι ανεκτίμητης αξίας.

Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

smaragdamichalitsianou@gmail.com

Πενήντα επτά χρόνια μετά την θρυλική παράσταση του 1962, που είχε ανάψει μεγάλες φωτιές ανάμεσα στο Μίκη και στο Μάνο Χατζιδάκι, όταν η «Οδός Ονείρων» του που ανέβηκε στο θέατρο Μετροπόλιταν θεωρήθηκε το αντίπαλον δέος της «Όμορφης Πόλης», της παράστασης του Μίκη Θεοδωράκη που παιζόταν λίγα μέτρα πιο κάτω στην ίδια οδό, στο θέατρο Παρκ.

Η παράσταση που είναι  sold out θα παίζεται ως την 31η Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και από τις 5 έως τις 9 Φεβρουαρίου 2020 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Στην «Όμορφή Πόλη» του 2020 δεν ανοίγουν τα παράθυρα μόνο στις λαϊκές γειτονιές με τα ολάνθιστα  γεράνια , για να ενωθεί ο λαός.« …Φτάνει να ενωθεί. Από κει και πέρα, πίστευα, ότι ο ενωμένος στη βάση του λαός αποκτά τόσο μεγάλη δύναμη, ώστε να οδηγείται προς την αυτοτέλεια ξεπερνώντας, αφήνοντας πίσω του, και αν χρειαστεί απομακρύνοντας ακόμα και αυτούς, που για ιδιοτελείς λόγους συνέτειναν στην ενότητά του» σχολιάζει  ο κορυφαίος μας συνθέτης.

«Μικρά κι ανήλιαγα στενά

και σπίτια χαμηλά μου

βρέχει στη φτωχογειτονιά

βρέχει και στην καρδιά μου Αχ ψεύτη κι άδικε ντουνιά

άναψες τον καημό μου

είσαι μικρός και δε χωράς

τον αναστεναγμό μου Οι συμφορές αμέτρητες

δεν έχει ο κόσμος άλλες

φεύγουν οι μέρες μου βαριά

σαν της βροχής τις στάλες Αχ ψεύτη κι άδικε ντουνιά

άναψες τον καημό μου

είσαι μικρός και δε χωράς

τον αναστεναγμό μου.»

Διαχρονικά τα τραγούδια του Μίκη έχουν ριζώσει στις καρδιές όλων των καταπιεσμένων λαών της γης.

 «Όμορφη πόλη», «Φεγγάρι μάγια μού ’κανες», «Μέσα στα μαύρα σου μαλλιά», «Της δικαιοσύνης», «Ενα το χελιδόνι», «Στρώσε το στρώμα σου», «Όταν με δείτε να μιλώ», «Μαργαρίτα, Μαργαρώ», «Βρέχει στη φτωχογειτονιά», «Είμαστε δυο», «Το τρένο φεύγει στις οκτώ», «Γωνιά γωνιά»… «Η  καινούργια απόπειρα περικλείει το εύρος όλης μου της ζωής, όπου φωτίζονται ιδιαίτερα οι κορυφώσεις με τη μορφή μιας καθαρά πνευματικής μορφής και περιεχομένου» σημειώνει στο πρόγραμμα ο κορυφαίος μας συνθέτης.

 Στη δίωρη παράσταση με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μ. Θεοδωράκης» στο Μέγαρο, «ο μύθος στήνεται μέσα από τα τραγούδια» υπογραμμίζει ο δημιουργός και σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Βάλαρης, ο οποίος δίνοντας το στίγμα της νέας εκδοχής της «Όμορφης Πόλης» καταθέτει: «Η σύγχρονη παράσταση δεν είναι επιθεώρηση όπως τότε, αλλά μια σύγχρονη σπονδυλωτή λαϊκή τραγωδία, με πρωταρχικό ρόλο στα τραγούδια, στην ποίηση του Μίκη Θεοδωράκη για πρώτη φορά στη σκηνή και τον χορό επί σκηνής με θέματα διαχρονικά και επίκαιρα».

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη , η αγαπημένη κόρη του Μίκη σηκώνει τα χέρια και θυμάται την συμβουλή που της έδωσε ο πατέρας της πριν από λίγο καιρό και είναι άρρηκτα δεμένη με την «Όμορφη Πόλη»: «Δεν θέλω να λυγίσεις ποτέ, θέλω να πηγαίνεις πάντα μπροστά. Στο ξεκίνημα μου η ζωή μου ήταν τραγική, δύσκολη, ήμουν πολύ φτωχός, αλλά προσπαθούσα με αισιοδοξία. Μαργαρίτα, πάντα μπροστά, μη σταματάς ποτέ, γιατί κανένας δεν θα σε βοηθήσει να σηκωθείς, ποτέ.»

Στην παράσταση τραγουδούν ο Γιάννης Κότσιρας, ο Δημήτρης Μπάσης, συμμετέχει η Σαλίνα Γαβαλά, ενώ ειδικές εμφανίσεις θα κάνουν, μεταξύ άλλων, οι Μελίνα ΑσλανίδουΓιώτα Νέγκα, Μπάμπης Στόκας, Ελένη Τσαλιγοπούλου. Πρωταγωνιστούν οι Κώστας Καζάκος, Γιώργος Κιμούλης, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Ελισάβετ Μουτάφη, Γιώργος Βάλαρης, Κωνσταντίνος Καζάκος, Αιμίλιος Ράφτης, Ακης Σιδέρης και η Λήδα Πρωτοψάλτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης