"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Μικέλης : Νέο ιδεολογικό δίπολο ;

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Μικέλης Χατζηγάκης : Ο Economist έγραφε πέρσι πως ο νέος πολιτικός διαχωρισμός δεν είναι πλέον μεταξύ αριστεράς και δεξιάς, αλλά μεταξύ «ανοιχτού και «κλειστού» συστήματος. Το πρώτο είναι υπέρ των ανοιχτών συνόρων, υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και κατά του προστατευτισμού. Πιστεύει, επίσης, ότι η ενίσχυση του ανταγωνισμού είναι το κλειδί για βιώσιμη και ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

Το δεύτερο πιστεύει ότι η παγκοσμιοποίηση βλάπτει τα έθνη και νοθεύει την «καθαρότητα» του ντόπιου πληθυσμού. Θεωρεί, μάλιστα, απαραίτητο να προστατευτούν οι εθνικές επιχειρήσεις από τον πολλές φόρες «αθέμιτο» ανταγωνισμό του ελεύθερου εμπορίου.

Σε πολλές χώρες του κόσμου το νέο δίπολο που περιγράφει ο Economist είναι ξεκάθαρο. Για παράδειγμα, δείτε τον Όρμπαν στην Ουγγαρία, την κυβέρνηση στην Πολωνία, ή τον Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Κλασσικά παραδείγματα «κλειστού» τύπου. Από την άλλη, Μακρόν, Μέρκελ και παλαιότερα ο Μπαράκ Ομπάμα αποτελούν παραδείγματα της «ανοιχτής» προσέγγισης.

Στην Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία είναι ένα ξεκάθαρο ανοιχτό φιλελεύθερο κόμμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει τον σαφή προσανατολισμό της κεντροδεξιάς παράταξης υπέρ μιας σύγχρονης κοινωνίας που η οικονομία της θα βασίζεται στους νόμους της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού.

Έχει ασπαστεί μια καθαρή φιλοευρωπαϊκή στάση και πιστεύει ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην καρδία της Ευρώπης. Είναι υπέρ των ανοιχτών συνόρων και της προστασίας των προσφύγων. Θεωρεί πως η παγκοσμιοποίηση δίνει ευκαιρίες για την Ελλάδα και δεν αποτελεί απειλή.

Από την άλλη πλευρά, ομολογώ πως είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς που βρίσκεται ιδεολογικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κύριος Πρωθυπουργός με την παρουσία του στην ΔΕΘ απλά επιβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί αριστερή ρητορική (διανθισμένη με «Grinvest») αλλά να προωθεί τις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφάρμοσε ποτέ κόμμα στην Ελλάδα.

Να στηρίζει εθνικές επιχειρήσεις αλλά μόνο όταν ανήκουν σε ανθρώπους που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ. Να δηλώνει φιλοευρωπαϊκό κόμμα αλλά και να μην δηλώνει – αναλόγως με την περίσταση.

Αυτή η ιδεολογική σύγχυση, όμως, δεν είναι πολύ επιζήμια μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για την ποιότητα της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας. Γιατί πάντα ένα σταθερό κοινοβουλευτικό σύστημα βασίστηκε σε δύο αντίθετους ιδεολογικούς πόλους και οι πολίτες μπορούσαν να τοποθετηθούν έναντι αυτών.

Σήμερα, ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας δυσκολεύεται να καταλάβει τι συγκεκριμένα υποστηρίζει η «άλλη πλευρά». Αν συνεχιστεί αυτή η ιδεολογική σύγχυση θα έχουμε μια σοβαρή διάβρωση του πολιτικού διαλόγου, αφού μόνον οι θέσεις της μιας πλευράς θα είναι ξεκάθαρες.

Υπάρχει, ωστόσο, και ένας δυνητικός φόβος από αυτή την ιδεολογική ασάφεια, προερχόμενος είτε από την άκρα αριστερά είτε από την άκρα δεξιά. Ελπίζω αυτός ο φόβος να μην επαληθευτεί ποτέ

 

ΕΣΤΙΑ 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ένα τρικαλινό τραγάκι για σφάξιμο Κυριάκο είναι κι ο γιος του Σωτήρη Χατζηγάκη ο Μικέλης.
    Ποιος τον έχρισε υποψήφιο βουλευτή; η βάση;;
    Ο μπαμπάς του βέβαια και οι αυλικοί του.
    Αν έχεις τα κότσια λοιπόν Πρόεδρε της ΝΔ δείξε κι εδώ την απαιτούμενη σοβαρότητα και ρίξε τον πέλεκυ.
    Ή σου τράβηξαν το αφτί οι γόνοι;
    Κι εσύ γόνος είσαι αλλά εδώ παρουσιάζεται η ευκαιρία της πολιτικής σου ζωής να γίνεις κύριος του εαυτού σου, ο Κυριάκος κι όχι ο Κούλης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης