"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.2 C
Trikala

Μικέλης : «Το νέο εναντίον του παλιού»

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ένα από τα βασικά διλήμματα των επόμενων εκλογών θα είναι το «νέο» εναντίον του «παλιού». Τι όμως καθιστά κάτι «νέο» και τι «παλιό»; Κατά την γνώμη μου η ηλικία είναι μόνο ένα κριτήριο και δεν αποτελεί πανάκεια. Η ηλικία, προφανώς, παίζει τον ρόλο της αλλά δεν φτάνει. Άλλωστε, ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Καρανίκας ηλικιακά νέοι είναι. Το νέο και το παλιό έχει να κάνει περισσότερο με νοοτροπίες, ιδέες και αξίες.

Ο λαϊκισμόςγια παράδειγμα, είναι ότι πιο παλιό υπάρχει. Όταν φανατίζεις τον απλό κόσμο και μιλάς για κρεμάλες στο Σύνταγμα ή όταν υπονοείς ότι έφταιγε ο ΣΚΑΙ για το τρομοκρατικό χτύπημα που υπέστη είσαι λαϊκιστής χονδρικής. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο πολιτικών που χρησιμοποιούν τον λαϊκισμό για να διχάσουν τους πολίτες και να κερδίσουν μερικές ψήφους. Άλλωστε, οι λαϊκιστές είναι άνθρωποι της ήσσονος προσπάθειας. Το δύσκολο στην πολιτική είναι να καταφέρεις να «βγάλεις» το καλύτερο εαυτό των πολιτών.

Ένα άλλο στοιχείο του παλιού είναι το ψέμα. Όταν, για παράδειγμα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάνει τα εγκαίνια του μετρό Θεσσαλονίκης χωρίς να υπάρχει μετρό (και μάλιστα βάζει φωτογραφίες-μουσαμάδες με εκδοτήρια εισιτηρίων!) αυτό είναι η επιτομή της απατεωνιάς και τους ψέματος. Το «νέο» στο οποίο αναφέρομαι έχει το θάρρος να λέει την αλήθεια στους πολίτες ακόμα και όταν δεν έχει άμεσο εκλογικό κέρδος. Γιατί γνωρίζει ότι αυτό είναι το σωστό. Γιατί κατανοεί πως μετά από 8 χρόνια περικοπών και θυσιών οι πολίτες πρέπει να ξέρουν την πραγματική κατάσταση.

Επίσης, το νέο εκφράζεται από ανθρώπους με παιδεία και εύρος γνώσεων που δεν έχουν ανάγκη την πολιτική για βιοπορισμό. Οι πολιτικοί οι οποίοι μπαίνουν στην πολιτική ως είδος κοινωνικής ανέλιξης ή προσπαθούν να μείνουν στην πολιτική επειδή δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο πρέπει να εκλείψουν. Η Ελλάδα χρειάζεται το μορφωμένο, το σοβαρό, το συνετό, το ψύχραιμο «νέο».

Ειδικά οι νέοι πολιτικοί πρέπει να αγωνιστούν για να προετοιμάσουν την είσοδο της Ελλάδας στην καινούργια εποχή. Για να φέρουν, για παράδειγμα, την τεχνολογία στην ελληνική επιχειρηματικότητα και για να αναμορφώσουν τα Ελληνικά σχολεία έτσι ώστε να μαθαίνουν τα παιδιά μας όχι μόνο τις απαραίτητες δεξιότητες για να επιτύχουν στην αγορά εργασίας, αλλά και τις αξίες για να γίνουν καλοί πατριώτες και χρήσιμοι πολίτες. Εν τέλει, οι νέοι πολιτικοί που θα επιλέξουμε στις επόμενες εκλογές είναι αυτοί που θα επωμιστούν και το βάρος ανόρθωσης της Ελλάδος.    

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αγαπητέ Μικέλη
    Πράγματι είναι πολύ εύστοχη η αναφορά σας στην αντίθεση του νέου και του παλαιού, αλλά εδώ υπάρχει μια σημαντική διαφορά η οποία είναι θέμα επιλογών του κοινωνικού συνόλου η οποία αφορά την πρόοδο του και την ευημερία του.
    Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι είναι νέο δεν είναι και κατ’ ανάγκη καλό αλλά και ότι είναι παλαιό είναι κατ΄ ανάγκη κακό, αν και πολλές φορές το παλαιό αναμορφώνεται, εξωραΐζεται, ανακαινίζεται και πουλιέται ως νέο.
    Τι ποιο παλαιό υπάρχει από τον κανόνα της αοράτου χειρός του Άνταμ Σμιθ στην οικονομία το οποίο έχει κατάλληλα κατά καιρούς αναπαλαιωθεί και σερβιριστεί ως καινούργιο και είναι ενώ στην ουσία αποτελεί τη δογματική μαγιά του υποτιθέμενου σύγχρονου νεοφιλελευθερισμού των αγορών;
    Εν κατακλείδι η πρόοδος των κοινωνιών δεν εξαρτάτε από το παλαιό ή το νέο αλλά από το ωφέλιμο ή το καταστροφικό για αυτές. Έτσι η συνθηματολογία παλαιό και νέο δεν έχει κανένα νόημα για τον Ελληνικό Λαό αλλά από ότι διαφαίνεται θα είναι και αυτό ένα σύνθημα πλάνης του Λαού όπως και όλα τα άλλα.
    Το νέο και το παλαιό δεν είναι θέμα ηλικιών αλλά θέμα διαμόρφωσης και υποδομής προσωπικοτήτων η οποία οικοδομείται με την κατάλληλη παιδεία και δει την πολιτική.
    Σε ότι αφορά τα ψεύδη την υποκρισία με τα δήθεν εγκαίνια κλπ θέλω να σας θυμίσω ότι κανένα πολιτικό κόμμα, πρωτίστως συμπεριλαμβανομένου και του δικούς σας, δεν είναι αναμάρτητο. (Θυμηθείτε Ζάππειο 1,2..κλπ.) Όλοι σας υποσχεθήκατε, ψηφιστήκατε κυβερνήσατε δεν πραγματοποιήσατε άρα εξαπατήσατε. Ελπίζω από τότε για το καλό του Ελληνικού Λαού να αλλάξατε.
    Σήμερα όμως θέλω να σας θέσω τα θέματα που αφορούν τον Ελληνικό Λαό και θα αποτελέσουν το βασικό διακύβευμα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης, όποτε αυτή γίνει.
    1)Τι θα κάνετε όταν έρθετε στην εξουσία σε σχέση με τους μισθούς και τις συντάξεις των Ελλήνων Πολιτών, Θα ασκήσετε πολιτική λιτότητας μειώνοντας ακόμη περισσότερο ή θα τις
    Αυξήσετε;
    2) Μιλάτε για ανάπτυξη, δεν διαφωνώ μαζί σας. Το πρόγραμμα σας -των 11 τομέων- που έχω ανιχνεύσει μέσου του διαδικτύου με βρίσκει σε πολλά σημεία σύμφωνο. δεν διαφωνώ .αλλά θέλει ποιο πολύ εξειδίκευση. Αλλά να γνωρίζεται ότι κανένα σχέδιο σας δεν θα πετύχει αν πρώτα δεν τονώσετε την αγοραστική δύναμη των πολιτών-καταναλωτών. Αυτό αποτελεί βασική τεχνική νομοτέλεια της εφαρμοσμένης οικονομικής πολιτικής.
    Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα για τον πατριωτισμό κλπ επίσης δεν λέτε την αλήθεια, εκτός εάν δεν έχετε ακόμη καταλάβει ότι η χώρα μας έχει μεταβληθεί επίσημα πλέον από το 2010 και μετά σε αποικία χρέους και θα διακυβερνάτε από τα θεσμικά όργανα των δανειστών για πολλά χρόνια.
    Κλείνοντας θα ήθελα να σας υπενθυμίσω την πλέον ακραία πράξη υποτέλειας όλων των πολιτικών κομμάτων η οποία έχει να κάνει με την υπόθεση Γεωργίου και των συγκατηγορούμενων του στην ΕΛΣΤΑΤ για τους οποίους πληρώνουμε και τα δικαστικά έξοδα και να δεν το κάνουμε αυτό, ή τους διώξουμε, λεφτά δεν έχει. Αν αυτό δεν είναι ωμός εκβιασμός και υποτέλεια. τότε τι είναι; Αλλά το ποιο σημαντικό είναι πως κανένα πολιτικό κόμμα δεν έχει ποτέ θέσει το ζήτημα της διερεύνησης των αριθμών του προσδιορισμού του ελλείμματος και των τρόπων υπολογισμού των από τους υπευθύνους –σήμερα κατηγορουμένους– στην ΕΛΣΤΑΤ την κρίσιμη περίοδο του 2009-2010,.κάντε το πρώτα και ύστερα μιλάμε για υγιή πατριωτισμό.
    Δικαιόπολης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης