"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.7 C
Trikala

Μουσείο Ελληνικής Παιδείας στην Καλαμπάκα

lafarm

Σχετικά άρθρα

To Moυσείο Ελληνικής Παιδείας που βρίσκεται στο κέντρο της Καλαμπάκας άνοιξε τις πύλες του στο κοινό. Σε αυτό εκτίθενται περισσότεροι από 5.000 τίτλοι βιβλίων, δυσεύρετα στις μέρες μας σχολικά αντικείμενα, σχολικές ενδυμασίες, σπάνιοι χάρτες και επιστολές κορυφαίων Ελλήνων ποιητών από τον συλλέκτη Παύλο Μπαλογιάννη, συμβολαιογράφο από την Καλαμπάκα.

https://youtu.be/x4LH1wuASqQ?t=5
Η συλλογή περιλαμβάνει ένα δίγλωσσο (λατινικά-ελληνικά) βιβλίο με λόγους των Δημοσθένη-Αισχύνη (Γενεύη 1607), μία έκδοση της ομηρικής Οδύσσειας (Βενετία 1803), ύμνους και επιγράμματα του Καλλίμαχου του Κυρηναίου (Λειψία 1761), ένα χειρόγραφο του καλλιγράφου Χαρίτωνος για τους πολέμους των Ρωμαίων (Ανδριανούπολη 1607), τον Πελοποννησιακό Πόλεμο του Θουκυδίδη (μετάφραση Νεόφυτου Δούκα, Βενετία 1605), πτυχίο της Μεγάλης του Γένους Σχολής, όπως και βιβλία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του 1917, βιβλία σχολικά του Παροικιακού Ελληνισμού κ.ά.
Ένα ιδιαίτερο κομμάτι της συλλογής αποτελούν τα «Κορασιακά Αναγνώσματα», που εκδόθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, ειδικά για τα παρθεναγωγεία. «Το καλόν κοράσιον σηκόνεται ευθύς το πρωί από την κλίνην του, άμα το φωνάξωσιν οι καλοί γονείς του», αναφέρει χαρακτηριστικά η εισαγωγή του βιβλίου.

Ξεχωρίζει, επίσης, το βιβλίο «Τα ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, σε έκδοση του 1919 και τον «Νέο Γεωργό», ένα αναγνωσματάριο της Γαλάτειας Καζαντζάκη, σε έκδοση του 1914.
Υπάρχουν, επίσης, βιβλία που κυκλοφόρησαν για τα κατηχητικά σχολεία, όπως και χάρτες που χρησιμοποιήθηκαν ως εποπτικά μέσα. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η μεγάλη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή.
Επίσης, στη συλλογή υπάρχουν εκατοντάδες μαθητικά τετράδια από το 1903, ενώ ξεχωριστή θέση κατέχουν και οι 1500 φωτογραφίες -κάρτες που είναι γραμμένες και σταλμένες από Γάλλους φαντάρους που υπηρετούσαν στο ανατολικό μέτωπο στο Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δύο χειρόγραφες επιστολές των ποιητών Γιάννη Ρίτσου και Κώστα Ουράνη, σπάνια σχολικά αντικείμενα, πένες και κονδυλοφόροι, όπως και σχολικές ενδυμασίες του περασμένου αιώνα, σε άριστη κατάσταση, συμπληρώνουν τη μεγάλη αυτή συλλογή.
Το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας λειτουργεί καθημερινά από 10.00 έως 20.00
Διεύθυνση: Χατζηπέτρου & Μ. Αλεξάνδρου, ΤΚ 42200, Καλαμπάκα
Τηλέφωνο: +30 2432075219
Email: mail@bookmuseum.gr
Ιστοσελίδα: http://www.bookmuseum.gr
Αξίζει να τονιστεί ότι με την έναρξη λειτουργίας του, το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας ανακοινώνει ότι για το χρονικό διάστημα 26 Οκτωβρίου έως 6 Δεκεμβρίου 2015 η είσοδος για τους μαθητές όλων των σχολείων του Δήμου Καλαμπάκας στους χώρους του Μουσείου είναι δωρεάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης