"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Καθαρές λύσεις με τη Μεσοχώρα

lafarm

Σχετικά άρθρα

FRAGMA MESOXORAS

 

Την πεποίθησή του ότι με την σημερινή έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, θα γίνει δυνατή η ολοκλήρωση και η λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας σε ενάμιση χρόνο από σήμερα εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Ανδριώτης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.

Ο κ. Ανδριώτης, που βρέθηκε στην περιοχή το προηγούμενο διήμερο επιθεωρώντας το έργο στη Μεσοχώρα, εξέφρασε τη βούληση, τόσο της διοίκησης της ΔΕΗ όσο και της κυβέρνησης, το συγκεκριμένο έργο να υλοποιηθεί και να λειτουργήσει προς ενεργειακό και όχι μόνο όφελος της χώρας.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, από κοινού με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ επισήμανε ότι το έργο στη Μεσοχώρα έχει κοστίσει περισσότερο από 570 εκατομμύρια ευρώ, ενώ όσο δεν λειτουργεί η επιχείρηση χάνει κάθε χρόνο ενέργεια αξίας 30 εκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που η χώρα πληρώνει για τα δικαιώματα διοξειδίου του άνθρακα άλλα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Καθαρές λύσεις με τη Μεσοχώρα

«Πρόκειται για μία αιμορραγία που πρέπει να σταματήσει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδριώτης, ενώ ανέφερε ότι με την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα λυθούν τα χέρια της ΔΕΗ, θα μπορέσει να αποκαταστήσει τις βλάβες που έχουν σημειωθεί στο έργο λόγω της αχρησίας, θα έρθει νερό στο φράγμα και είναι δυνατό να λειτουργήσει ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός μετά από ενάμιση χρόνο.

Σε ό,τι αφορά το γιατί τόσα χρόνια δεν λειτούργησε το έργο, κατά τη γνώμη του κ. Ανδριώτη δύο είναι οι βασικοί παράγοντες: Ο πρώτος ότι το έργο είχε συμπεριληφθεί στο συνολικό πακέτο των έργων εκτροπής του Αχελώου και στην άδεια περιβαλλοντικών όρων του συνολικού πακέτου. Πλέον το έργο της Μεσοχώρας έχει αποσυνδεθεί από τα έργα της εκτροπής. Η μελέτη το αντιμετωπίζει ως ένα καθαρά ενεργειακό έργο.

Ο δεύτερος λόγος ήταν οι ανεπάρκειες της πολιτείας. Η πολιτεία έφτιαξε νόμους που έλεγε ότι για να γίνει οποιοδήποτε έργο πρέπει να έχει σχέδια διαχείρισης υδάτων.

Από την άλλη όμως τα σχέδια αυτά δεν γίνονταν με τον σωστό τρόπο που απαιτούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι οι προσφυγές που έφθαναν στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν ως αποτέλεσμα την ακύρωση των έργων καθώς δεν υπήρχαν τα απαιτούμενα σχέδια διαχείρισης.

Επιτέλους τώρα υπάρχουν σχέδια διαχείρισης, άρα τα έργα δεν μπορούν να ακυρωθούν με αυτή τη δικαιολογία και πλέον δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για να προχωρήσει το έργο της Μεσοχώρας», κατέληξε ο κ. Ανδριώτης.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι με στρατηγική και σχέδιο θα καταφέρουμε να λειτουργήσει το έργο μετά από 18 μήνες.

Υπάρχει η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η διαβούλευση της οποίας ολοκληρώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου, ενώ έχουμε κερδίσει και τη μάχη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων, επισήμανε ο περιφερειάρχης, κάνοντας λόγο για ένα έργο «που θα φέρει θέσεις εργασίας, θα αξιοποιήσει τουριστικά την περιοχή, θα δώσει φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή ενέργειας αλλά και τη δυνατότητα να πιάσουμε τους στόχους της «Ευρώπης 2020», δηλαδή το 20% της ενέργειας που παράγεται να είναι φιλική στο περιβάλλον. Επίσης δίνουμε τη δυνατότητα να μην πληρώνουμε στο χρηματιστήριο ρύπων 4 εκ. ευρώ τον χρόνο, να κερδίζει η ΔΕΗ 30 εκ. ευρώ τον χρόνο, να μην εισάγουμε πρώτες ύλες και να μην καίμε το απόθεμα του λιγνίτη και να προστατεύουμε το περιβάλλον με λιγότερη έκλυση διοξειδίου. Ακόμη, το έργο συμβάλει καθοριστικά και στην αντιπλημμυρική προστασία των κατάντη περιοχών, καθώς επίσης και στη βιώσιμη ανάπτυξη από την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων στα κατάντη λειτουργούντα έργα του Αχελώου.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το έργο αυτό είναι σχεδόν ολοκληρωμένο. Χρειάζονται από τη ΔΕΗ περίπου 28 εκ. ευρώ για να επισκευαστούν οι ζημιές που έγιναν από τη χρονική απαξίωση του έργου. Σε ό,τι αφορά τους κατοίκους της περιοχής εκεί, τους οποίους και σκεφτόμαστε, δεν πρόκειται να αδικηθεί κανείς».

«Το έργο το θέλει η πλειοψηφία των Θεσσαλών και όλων των Ελλήνων», ανέφερε ο κ. Αγοραστός.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πρόκειται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας που θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα.

 

Μπορεί να λειτουργήσει σε 18 μήνες το φράγμα της Μεσοχώρας

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα βοηθήσει στην τουριστική αξιοποίηση της περιοχής και θα δώσει ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον, ενώ ξεκαθάρισε ότι από το έργο δεν πρόκειται να αδικηθεί κανείς, ενώ επιθυμεί την υλοποίησή του η πλειοψηφία τόσο των Θεσσαλών όσο και των Ελλήνων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης