"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

15.2 C
Trikala

Μόρια: Χιλιάδες υποφέρουν για να μην έρθουν περισσότεροι

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το ρεπορτάζ ξεκινά με τη μαρτυρία ενός 27χρονου Κούρδου ο οποίος δεν άντεξε τις άθλιες συνθήκες αλλά και την εντεινόμενη βία στον καταυλισμό και διανυκτερεύει πλέον μόνος του στην παραλία. «Κάθε μέρα είχε συγκρούσεις στον καταυλισμό. Δέχθηκα επανειλημμένως επιθέσεις. Από Άραβες, επειδή είμαι Κούρδος. Βλέπετε την ουλή στο μάτι μου; Εδώ στην παραλία, μόνος, αισθάνομαι πολύ πιο ασφαλής. Επειδή δεν αντέχω στον καταυλισμό, οι φίλοι μου μού φέρνουν φαγητό».

Άθλιες είναι και οι συνθήκες υγιεινής με αποτέλεσμα να εξαπλώνονται πολύ γρήγορα και ασθένειες, είπε προς το πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και ο Σουλεϊμάν Ουζμάν, ένας νεαρός Λίβυος γιατρός από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

«Οι συχνότερες ασθένειες αλλάζουν συχνά. Έχουμε πραγματικά επείγοντα περιστατικά, όπου πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα, όπως επιληπτικές κρίσεις, αλλά δυστυχώς και αυξανόμενες ψυχικές ασθένειες, διότι η ψυχική επιβάρυνση είναι ακραία, ειδικά για γυναίκες και παιδιά. Στον καύσωνα πολλοί είχαν πάθει αφυδάτωση. Επίσης καταγράφουμε πολλές πνευμονίες».

Χθεσινό δημοσίευμα της κυριακάτικης Welt κάνει λόγο για σημαντική αύξηση του αριθμού των προσφύγων που καταφθάνουν το τελευταίο διάστημα από την Τουρκία. Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν που επικαλείται η εφημερίδα, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που πέρασαν σε ευρωπαϊκό έδαφος από την Τουρκία είναι φέτος αυξημένος κατά 43% σε σχέση με πέρσι. Με τον χειμώνα να βρίσκεται προ των πυλών, ελλοχεύει ο κίνδυνος κοινωνικής καταστροφής, προειδοποιεί ο δήμαρχος της Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο οποίος ζητά να μεταφερθεί μέρος των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα:

«Πιστεύω αυτό να το καταλαβαίνουν όσοι το ακούνε. Όλοι έχουμε δει, πιστεύω, τις εικόνες αυτές στην Ελλάδα, οι εικόνες ταξιδεύουν όμως σε όλο τον κόσμο. Υφιστάμεθα μια φοβερή δυσφήμιση ως νησί αλλά και προσβολή ως άνθρωποι. Διότι οι άνθρωποι της Λέσβου είναι εκείνοι που επέδειξαν αλληλεγγύη, ανθρωπιά, που διαχειρίστηκαν σε πρώτη φάση αυτό το τεράστιο πρόβλημα που είχε πέσει στις πλάτες τους. Αλλά βεβαίως είναι δεδομένο ότι δεν θα μπορεί μια ζωή να βασιζόμαστε στους Λέσβιους πολίτες για να αντιμετωπίσουμε την κρίση».

Μολονότι η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Τσίπρας προσωπικά έχουν υποσχεθεί την παροχή βοήθειας, στην πραγματικότητα δεν θέλουν να υπάρξει βελτίωση της κατάστασης, υποστηρίζει ο Σαλάμ Αλντέν, από την οργάνωση αρωγής της Δανίας Team Humanity.

«Γιατί πρέπει να υποφέρουν οι πρόσφυγες; Πρέπει να υποφέρουν διότι κάποιος, είτε η Ελλάδα είτε η Κομισιόν, θέλει να υποφέρουν. Έτσι θέλουν να δείξουν σε όσους περιμένουν στην Τουρκία: μην έρχεστε διότι θα υποφέρετε και εσείς. Και γιατί ποινικοποιούν εμάς που εργαζόμαστε σε οργανώσεις αρωγής; Θέλουν να μας ξεφορτωθούν και δεν το καταλαβαίνω αυτό. Εάν δεν υπήρχαν οι εθελοντές από τις οργανώσεις αρωγής, αυτό το νησί θα βυθιζόταν τελείως στο χάος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης