"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Νίκη χωρίς θρίαμβο για Ερντογάν – Στο 51,7% το «Ναι» στο 95% των ψήφων – Χάνει Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη ο Σουλτάνος – Για παρανομίες φωνάζει η αντιπολίτευση

lafarm

Σχετικά άρθρα

Μειώνεται περαιτέρω η διαφορά μεταξύ του “ναι” και του “όχι” στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Τουρκία.

Το “ναι” συγκεντρώνει ποσοστό 51,7% έπειτα από την καταμέτρηση του 95% των ψήφων.

Το “όχι” προηγείται στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη.

“Παράνομες ενέργειες”

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), κατήγγειλε ότι παράνομες ενέργειες διαπράχθηκαν υπέρ της κυβέρνησης στο δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ερντογάν.

“Πολλές παράνομες ενέργειες διαπράττονται υπέρ της κυβέρνησης σήμερα, αλλά το “όχι” θα νικήσει στο τέλος” δήλωσε ο Ερντάλ Ακσουνγκέρ σε δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, αναφερόμενος στην απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να αποδεχθεί ως έγκυρα ασφράγιστα ψηφοδέλτια.

Τα πρώτα αποτελέσματα μετά το κλείσιμο της κάλπης

Με ποσοστό 57% προηγείται το «ναι» έπειτα από την καταμέτρηση του 50% των ψήφων, μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Τα στοιχεία που επικαλείται το Ανατολη καταδεικνύουν ότι το “ναι” συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά στα κεντρικά της χώρας, ενώ το “όχι” δείχνουν να επιλέγουν οι ψηφοφόροι στις παράκτιες περιοχές και το νοτιανατολικό τμήμα.

Με καταμετρημένο το 24% των ψήφων, το “ναι” στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση προηγείται με ποσοστό 63%, μετέδωσε νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

“Πρόβλημα νομιμότητας” του δημοψηφίσματος βλέπει το CHP

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι η απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να κάνει δεκτά ασφράγιστα ψηφοδέλτια θα προκαλέσει “σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας” στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως ανέφερε ένα στέλεχος του κόμματος.

Πόλη – βαρόμετρο η Κωνσταντινούπολη

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, που άρχισαν να μεταδίδονται με την άρση της απαγόρευσης, με καταγεγραμμένο το 63% των ψήφων, το «ΝΑΙ» φαίνεται να προηγείται με 55%. Ειδικότερα, στην Κωνσταντινούπολη, στο 9% των καταμετρηθέντων το «ΝΑΙ» προηγείται με 54,9 %.

Το ποσοστό της Κωνσταντινούπολης είναι σημαντικό καθώς συνήθως είναι πολύ κοντά στο τελικό της Επικράτειας. Είναι βέβαια νωρίς για όποια ξεκάθαρη εικόνα. Πάντως αν η πορεία εξακολουθήσει έτσι, το «ΝΑΙ» θα βρεθεί πολύ κοντά στο μέσο όρο των δημοσκοπήσεων που διαπίστωναν την τελευταία εβδομάδα ανοδικές τάσεις. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή φαίνεται να είναι πάνω από 83%.Οι κάλπες στην Τουρκία έκλεισαν στις 5 το απόγευμα και στις δυτικές περιοχές της χώρας.

Η συμμετοχή

Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Τουρκία εκτιμάται στο 86%, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο HABERTURK TV.

Έκλεισαν οι κάλπες σε όλη τη χώρα, ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων

Οι κάλπες σε όλη την Τουρκία έκλεισαν στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) και ξεκίνησε αμέσως η καταμέτρηση των ψήφων του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση που, αν εγκριθεί, αναμένεται να δώσει υπερεξουσίες στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά μέσα στις επόμενες ώρες. Στην ανατολική Τουρκία, όπου τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν μία ώρα νωρίτερα το πρωί, έκλεισαν στις 16.00.

Περίπου 55 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν δικαίωμα συμμετοχής σε αυτή τη διαδικασία. Οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό είχαν ήδη ψηφίσει τις προηγούμενες ημέρες στα κατά τόπους προξενεία ή εκλογικά τμήματα.

Πηγή: ΑΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης