"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.5 C
Trikala

Να προστατευθούν τα άγρια αρωματικά φυτά του νομού Τρικάλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η περιοχή μας είναι ο παράδεισος των αρωματικών φυτών. Στα ορεινά της, το τσάι, η ρίγανη και τόσα άλλα αρωματικά φυτά, βλασταίνουν ελεύθερα γεμίζοντας με  φυσικό πλούτο την περιοχή μας. Από την άλλη προσελκύουν τους λάτρεις τους, αλλά και κάποιους με «εμπορικό» ενδιαφέρον που δυστυχώς πολλές φορές αντικρούεται με τους κανόνες συλλογής των φυτών αυτών ώστε να συνεχίσει η ελεύθερη βλάστησή τους.

Η εποχή ωρίμανσης και συλλογής των αρωματικών φυτών φύονται πολλά είδη αρωματικών φυτών, από τα οποία τα πιο γνωστά είναι η ρίγανη, το τσάι του βουνού, η μέντα, το μελισσόχορτο, το φασκόμηλο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, ο άγριος δυόσμος κ.α. και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της τοπικής χλωρίδας.

Η οικολογική τους αξία είναι μεγάλη, αφού συντηρούν πλήθος άγριων εντόμων, έχουν όμως και μεγάλη θεραπευτική – οικονομική αξία ως βότανα και μελισσοκομικά φυτά.

Όλοι οι ανανεώσιμοι φυσικοί πόροι, όπως τα βότανα πρέπει να διαχειρίζονται σωστά με γνώμονα την αειφορική κάρπωση, δηλαδή να παίρνουμε από τη φύση τόσα, όσα αυτή μπορεί γρήγορα να αναπληρώσει. Το ακριβώς αντίθετο είναι η υπερκάρπωση από την οποία κινδυνεύουν ορισμένα αρωματικά φυτά.

Η ρίγανη και το τσάι του βουνού βρίσκονται στην κορυφή της προτίμησης του πληθυσμού και δέχονται σημαντικές πιέσεις από την αλόγιστη συλλογή με σκοπό την παράνομη εμπορία, με άμεσο κίνδυνο την εξαφάνιση τους από ορισμένες περιοχές του Νομού.

Τόσο η ρίγανη όσο και το τσάι είναι πολυετή φυτά τα οποία αναβλαστάνουν κάθε χρόνο από το ρίζωμα τους, αλλά και με σπόρους.

Συνεπώς όσον αφορά τη συλλογή τους, θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε αφενός μεν να μην εκριζώνονται τα μητρικά φυτά και αφετέρου δε να μην κόβονται όλα τα ανθοφόρα στελέχη τους, τα οποία παράγουν τους σπόρους από τους οποίους προκύπτουν τα νέα φυτά. Πέρα από τη δράση του δασαρχείου κάθε χρόνο, καλό θα είναι να αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών ώστε να συλλέγουν με μέτρο αλλά και με σύνεση τα ευεργετικά και μοναδικά φυτά της περιοχής μας.

Elλένη Χολέβα – ΕΡΕΥΝΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης