"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.7 C
Trikala

Ντέρμπι δείχνει και η προϊστορία της Λάρισας με τον Α.Ο. Τρίκαλα

lafarm

Σχετικά άρθρα

aot larisa

Σωτήρης Κύρμπας : Έντεκα (11) φορές έχουν τεθεί αντιμέτωπες η Λάρισα με τα Τρίκαλα σε αγώνες πρωταθλήματος στην γειτονική πόλη. Από αυτούς, οι εννέα (9) για το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής και οι δύο (2) για την Γ’ Εθνική.
Η προϊστορία μας λέει ότι οι αναμετρήσεις των δύο ομάδων ήταν συναρπαστικές δεδομένου ότι δεν έπαυσαν ποτέ να αποτελούν κορυφαίο Θεσσαλικό ντέρμπι.
Με έδρα την Λάρισα η γηπεδούχος ομάδα επικράτησε στις 6 από αυτές τις αναμετρήσεις, 2 αγώνες έληξαν ισόπαλοι, ενώ ο Α.Ο. Τρίκαλα έχει αποχωρήσει 3 φορές νικητής.
Ας θυμηθούμε τους αγώνες αυτούς:

3 Δεκεμβρίου 1967:
Λάρισα – Α.Ο. Τρίκαλα 0-2 (χωρίς αγώνα)
(Β’ Εθνική)
Λάρισα: Ευθυμιάδης, Μπούτος, Λέλλης, Λιόκος, Καρέλιας, Ζάμπας, Αργυρίου, Κοντοκώστας, Βαραμέντης, Παγκαρλιώτας, Τρακάλας.
Α.Ο. Τρίκαλα (Μπαϊρακτάρης Νικόλαος): Αρσένος, Ρούβαλης, Τόσκας, Νίκας, Κόκκαλης, Μαυρίκος, Συνάτκας, Χαριτίδης, Ζαφειρόπουλος, Ραχαβέλιας, Μπεβενίου.
Ο κανονικός αγώνας διακόπηκε στο 75′ όταν οι παίκτες της Λάρισας επετέθησαν κατά του διαιτητή της συνάντησης κ. Καλαδάμη διαμαρτυρόμενοι για τέρμα του Ζάμπα που δεν μέτρησε. Μέχρι εκείνου του λεπτού ο Α.Ο. Τρίκαλα – με σκόρερ τον Συνάτκα στο 63′ – προηγείτο 1-0. Όπως ήταν αναμενόμενο ο αγώνας κατακυρώθηκε “στα χαρτιά” υπέρ των Τρικάλων με 2-0, αλλά σύμφωνα με τα ισχύοντα δεν μέτρησε το γκολ του Συνάτκα. Ανεξαρτήτως πάντως του γεγονότος ότι ο αγώνας κρίθηκε στα χαρτιά, η νίκη των Τρικάλων ήταν διαφαινόμενη ακόμη και αν ο κανονικός αγώνας συνεχίζονταν.

2 Μαΐου 1971:
Λάρισα – Α.Ο. Τρίκαλα 2-1
(Β’ Εθνική)
Λάρισα: Σκέντζας. Νικολακάκος, Σημαντήρης, Μπούτος, Λέλλης, Ζάχος (62′ Κυζίρογλου), Κουρδουκλάς, Καμπίσιος (75′ Παγκαρλιώτας), Χαριτίδης, Πανταζής, Αργυρίου.
Α.Ο. Τρίκαλα (Σταματιάδης Ανδρέας): Σιδηρόπουλος, Πανταζής, Νίκας, Γεωργίτσης, Παπασίμος, Κοτόβας, Κοκοτούλης (52′ Μπεσίρης), Μπεβενίου, Καλαντζής, Συνάτκας, Μυλωνάς.
Σκόρερ: 40′ Χαριτίδης, 86′ Πανταζής – 67′ Συνάτκας.
Η Λάρισα προηγήθηκε με απευθείας φάουλ του Τρικαλινού Μάκη Χαριτίδη. Στην επανάληψη ο Α.Ο.Τ. ισοφάρισε με τον Συνάτκα και στο 77′ κέρδισαν πέναλτι σε απόκρουση του Σημαντήρη με το χέρι πάνω στη γραμμή. Το εκτέλεσε ο Μπεβενίου στέλνοντας τη μπάλα στη ρίζα του δοκαριού! Και η κακοτυχία ολοκληρώθηκε με το γκολ του Λαρισαίου Πανταζή στο 86′ μετά από πάσα του Χαριτίδη.

4 Απριλίου 1976:
Λάρισα – Α.Ο. Τρίκαλα 3-0
(Β’ Εθνική)
Λάρισα: Κουβεντάρης, Μπούτος, Αναγνώστου, Δράμαλης, Λέλης, Παραφέστας, Σεϊταρίδης Δ., Ράμμος, Στεργιάδης, Χριστόπουλος, Μουσούρης (74′ Κουκουλίτσος).
Α.Ο. Τρίκαλα (Κυρίτσης Αλέξανδρος): Χατζηγιάννης, Μουλιώτας, Γεωργίτσης (80′ Κοσμάς), Χονδρός, Παπασίμος, Μπακάλης, Χαριτίδης, Πανταζής (64′ Μαρδάνης), Καραγεωργίου, Κατσιάκος, Συνάτκας.
Σκόρερ: 15′ Αναγνώστου, 46′ Χριστόπουλος, 85′ Κουκουλίτσος.
Απαράδεκτη εμφάνιση των Τρικάλων και ήττα στη Λάρισα με το “στρογγυλό” 3-0. Μόνο ένα 15λεπτό οι φιλοξενούμενοι στάθηκαν ισάξιοι στο γήπεδο και στο διάστημα αυτό είχαν δοκάρι στο 30′ με τον Κατσιάκο.

12 Δεκεμβρίου 1976:
Λάρισα – Α.Ο. Τρίκαλα 3-1
(Β’ Εθνική)
Λάρισα: Πουρπουτίδης, Ράμμος, Τσιτσιλής, Αναγνώστου, Μπούτος, Αργυρούλης, Κουμαριάς (75′ Μανδραβέλης), Παραφέστας, Κουκουλίτσος (46′ Δράμαλης), Μουσούρης, Μαντζουράκης.
Α.Ο. Τρίκαλα (Κουτσάγιας Απόστολος): Χατζηγιάννης, Μουλιώτας, Κοσμάς, Μπακάλης, Παπανικολάου (10′ Χονδρός), Μπατάλας, Λαγάρας, Κατσιάκος, Παραπραστανίτης, Μαρδάνης, Ψωφάκης.
Σκόρερ: 15′ Μουσούρης, 44′ Μουσούρης, 55′ Δράμαλης – 40′ Ψωφάκης.
Ικανοποιητικό ποδόσφαιρο απέδωσαν οι δύο θεσσαλικές ομάδες με τα Τρίκαλα να έχουν παράπονα από τον διαιτητή υποστηρίζοντας ότι το δεύτερο τέρμα της Α.Ε.Λ. σημειώθηκε από θέση οφσάιτ.

23 Οκτωβρίου 1977:
Λάρισα – Α.Ο. Τρίκαλα 2-0
(Β’ Εθνική)
Λάρισα: Μπουντόλος, Παραφέστας, Ράμμος, Αναγνώστου, Αργυρούλης, Δράμαλης, Λιάπης (73′ Μαντζουράκης), Μουσιάρης, Μανδραβέλης, Κουκουλίτσιος, Βαλαώρας.
Α.Ο. Τρίκαλα (Τουρμπέκι Στέφαν): Παπαευθυμίου, Μαντέλας, Μυλωνάς, Παπανικολάου, Μπατάλας, Ψωφάκης, Λαγάρας (46′ Καραβασίλης), Τυράκης, Παραπραστανίτης, Χονδρός, Φάσσας (33′ Κοσμάς).
Σκόρερ: 27′ Λιάπης (πέναλτι), 53′ Βαλαώρας.
Η νέα ήττα των Τρικάλων στη Λάρισα δεν ήταν κάτι το απρόσμενο, δεδομένου ότι η Α.Ε.Λ. ήταν το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου στην Β’ Εθνική. Προκάλεσε όμως την απόλυση του προπονητή Στέφαν Τουρμπέκι, περισσότερο για να εκτονωθεί η δυσαρέσκεια των φιλάθλων από τα απανωτά αρνητικά αποτελέσματα. Στον αγώνα οι γηπεδούχοι χωρίς να φθάσουν στο ζενίθ της απόδοσής τους πήραν μια εύκολη νίκη απέναντι στην απρόσωπη τρικαλινή ομάδα.

5 Ιανουαρίου 1997:
Λάρισα – Α.Ο. Τρίκαλα 0-1
(Β’ Εθνική)
Λάρισα: Γεωργίου, Παπαδόπουλος Θ., Κοζώνης (77′ Μπακογιάννης), Κολτσίδας, Κολομητρούσης, Ταξιάρχης, Ξάνθης, Νεμπεγλέρας, Προβίδας, Τσακμακίδης, Μαυρόπουλος (63′ Κόιτς).
Α.Ο. Τρίκαλα (Μπάμποβιτς Ζόραν): Κατσιαούνης, Τσόπτσης (77′ Πρεκατές), Θεοδοσιάδης, Πράπας, Ζάρρας, Κυζιρίδης, Γκάιτς (80′ Τσικρικάς), Μανίκας (69′ Στοΐνοβιτς), Ιορδανίδης, Μιρίλοβιτς, Πολυζωίδης.
Σκόρερ: 75′ Πολυζωίδης.
Παίζοντας παθιασμένα ο Α.Ο. Τρίκαλα πέτυχε σπουδαία νίκη μέσα στο Αλκαζάρ επί της γειτονικής Λάρισας σε ένα βαρύ γήπεδο και κάτω αντίξοες καιρικές συνθήκες. Η επιτυχία αυτή ήρθε την πιο κατάλληλη στιγμή για να αναθερμάνει τις φιλοδοξίες των Τρικάλων για άνοδο στα μεγάλα σαλόνια της Α’ Εθνικής. Η Λάρισα απογοήτευσε όχι τόσο για το αποτέλεσμα αλλά για τον τρόπο που αγωνίστηκε αφού παρά την υπεροχή που διατήρησε δεν μπόρεσε να διασπάσει την πολύ καλά οργανωμένη ομάδα του φιλοξενούμενων.

7 Σεπτεμβρίου 1997:
Λάρισα – Α.Ο. Τρίκαλα 1-1
(Β’ Εθνική)
Λάρισα: Παπαγιαννόπουλος, Κρούνιτς, Αγορογιάννης, Βαλκάνης, Αβραμούλης, Παυλίδης, Ταξιάρχης (59′ Κατσάρας), Ξάνθης (74′ Τσακμακίδης Γ.), Πάτε (74′ Χρυσοστομίδης), Προβίδας, Δρακόπουλος.
Α.Ο. Τρίκαλα (Μπάμποβις Ζόραν): Κατσιαούνης, Θεοδοσιάδης, Κυζιρίδης, Πράπας, Λαγούιας, Αγγελόπουλος Α., Ντάμπιτς (80′ Πολυζωίδης), Στοΐνοβιτς, Ιορδανίδης, Μανίκας (37′ Αγγέλης), Μιρίλοβιτς (75′ Κώτσης).
Σκόρερ: 26′ Προβίδας (πέναλτι) – 28′ Ιορδανίδης.
Κόκκινη κάρτα: 86′ Αγγελόπουλος Α.
Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής το θεσσαλικό ντέρμπι ανάμεσα στην Λάρισα και τα Τρίκαλα δεν έβγαλε νικητή. Το παιχνίδι ήταν αρκετά καλό και είχε γκολ, φάσεις, ρυθμό σε μια αναμέτρηση όπου το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται ως δίκαιο. Είχε και δύο δοκάρια (ένα για την κάθε ομάδα) στο 7′ για τα Τρίκαλα σε ωραία του Στοΐνοβιτς και στο 21′ για την Λάρισα σε εκτέλεση φάουλ του Δρακόπουλου. Αν κάποια ομάδα αδικείται λίγο περισσότερο από το τελικό σκορ, αυτή θα πρέπει να είναι η ομάδα των Τρικάλων, η οποία ήταν πιο επιθετική, ιδίως στο δεύτερο ημίχρονο χάνοντας αρκετές σημαντικές ευκαιρίες.

7 Μαρτίου 1999:
Λάρισα – Α.Ο. Τρίκαλα 1-0
(Β’ Εθνική)
Λάρισα: Καλλιγάς, Ιωσηφίδης (55′ Κυζιρίδης), Κατσάρας, Παυλίδης, Νασιάκος, Ταξιάρχης, Ζιάγκας, Ρίζνιτς, Πολυζωίδης (35′ Βενέτης), Αβραμούλης, Τέας (82′ Κοταρέλας).
Α.Ο. Τρίκαλα (Φιλίππου Μιχαήλ): Ζαφείρης, Λαγούιας, Πράπας, Αγγελόπουλος Α. (56′ Μπέκας), Καραπέτσας, Κώτσιος, Παχατουρίδης, Μιρίλοβιτς (66′ Χλωρός), Ιορδανίδης, Μουρατίδης, Καραΐσκος (46′ Τσακμακίδης).
Σκόρερ: 19′ Ταξιάρχης.
Στον αγώνα αυτόν η Λάρισα, χωρίς να είναι καλύτερη, σταμάτησε αήττητο σερί δεκαπέντε αγώνων των Τρικάλων στο πρωτάθλημα. Τα Τρίκαλα είχαν την υπεροχή στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα αλλά δεν ήταν αποτελεσματικά στις ευκαιρίες που δημιούργησαν. Στο 39′ οι φιλοξενούμενοι άγγιξαν την ισοφάριση όταν το σουτ του Αγγελόπουλου απέκρουσε εκπληκτικά ο Καλιγάς. Η κορυφαία στιγμή του αγώνα ήταν στο 51′ με τα Τρίκαλα να κερδίζουν πέναλτι όταν ο Λαγούιας ανατράπηκε εντός περιοχής από τον Ταξιάρχη. Ανέλαβε να το εκτελέσει ο Καραπέτσας που έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι και στην επιστροφή ο Παχατουρίδης δεν κατάφερε να νικήσει τον Καλιγά.

3 Φεβρουαρίου 2001:
Λάρισα – Α.Ο. Τρίκαλα 2-3
(Β’ Εθνική)
Λάρισα: Γκούλιος, Κατσάρας, Νανούλης, Ζιάγκας (81′ Αβραμούλης), Τσανάκας (46′ Κανοτίδης), Τέας, Μάγγος, Μόρας, Κισκαμπάνης, Κοντοθανάσης, Γκέκας.
Α.Ο. Τρίκαλα (Φιλίππου Μιχαήλ): Ζαφείρης, Μανίκας, Μάνγκαν, Εφεντόπουλος Γ., Νασιάκος, Θεοδοσιάδης, Σπυράκος (75′ Τόνκοβιτς), Μπαντάς, Κονάτε (90′ Σίμος), Μητροφάνης (67′ Μοσχής), Αντωνίου Π..
Σκόρερ: 53′ Γκέκας, 73′ Γκέκας – 43′ Μπαντάς, 76′ Αντωνίου Π., 84′ Αντωνίου Π.
Κόκκινη κάρτα: 77′ Κατσάρας, 93′ Μπαντάς.
Οι φιλοξενούμενοι επικράτησαν δίκαια καθώς ήταν καλύτεροι και έχασαν και άλλες ευκαιρίες για να διευρύνουν το σκορ. Αντίθετα η Λάρισα είχε μόνο ένα καλό εικοσάλεπτο όταν πέτυχε και τα δυο της τέρματα. Ωστόσο μετά από το 2-1, ήρθε γρήγορα η ισοφάριση ενώ η αποβολή του Κατσάρα στο 77′ με δεύτερη κίτρινη κάρτα στάθηκε μοιραία για τους γηπεδούχους. Τα Τρίκαλα με τον Μιχάλη Φιλίππου ξανά στο πάγκο έκαναν την μεγάλη ανατροπή στα τελευταία δεκαπέντε λεπτά.

28 Φεβρουαρίου 2002:
Λάρισα – Α.Ο. Τρίκαλα 1-0
(Γ’ Εθνική)
Λάρισα: Νούσιας, Κοντοδήμος, Σακελλαρίου, Κατσάρας, Παπαδόπουλος, Κοντοθανάσης, Ευθυμιάδης (40′ Πλίτσης), Ζιάγκας, Ντράγκας (67′ Μπακογιάννης), Κυριάκος, Στάθης (78′ Ταχτιντής).
Α.Ο. Τρίκαλα (Γκαμπέτας Ιωάννης): Καρκαμάνης, Παπαευθυμίου, Κατσιούλης, Πράπας, Δενελάβας, Νασιάκος, Γιαζιτζόγλου (46′ Αριδάς), Ζάρκος (56′ Στάθης), Γκεοργκίεφ Τ. (65′ Νεστορόπουλος), Μάνγκαν, Γκεοργκίεφ Μ.
Σκόρερ: 11′ Στάθης.
Δύσκολα η Λάρισα κέρδισε το θεσσαλικό ντέρμπι κόντρα στα Τρίκαλα. Το παιχνίδι άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς για την Α.Ε.Λ. η οποία μόλις στο 11′ άνοιξε το σκορ όταν ο Στάθης εκμεταλλεύτηκε τραγικό λάθος του Κατσιούλη και πλάσαρε σωστά τον Καρκαμάνη. Η Λάρισα διατήρησε την πρωτοβουλία και στο 32′ ο Ντράγκας με σουτ έστειλε την μπάλα προς τα δίχτυα αλλά την τελευταία στιγμή πάνω στην γραμμή ο Πράπας έδιωξε. Στην επανάληψη, το πάνω χέρι πήραν τα Τρίκαλα αλλά δεν κατάφεραν να φτάσουν στην ισοφάριση.

22 Σεπτεμβρίου 2002:
Λάρισα – Α.Ο. Τρίκαλα 1-1
(Γ’ Εθνική)
Λάρισα: Νούσιας, Κατσάρας, Τσακμακίδης, Κοντοδήμος, Φλώρος, Χρόνης, Πλίτσης, Παπαχατζής (77′ Μπακογιάννης), Παλαιολόγος (83′ Ζιάγκας), Παγκαρλιώτας, Μολάς (83′ Βιλανάκης).
Α.Ο. Τρίκαλα (Παπαγεωργίου Αλέξανδρος): Γκούλιος, Λατσάρας, Λαζάρου (80′ Σκρέκας Γ.), Τσιούκας, Θεοδοσιάδης, Εφεντόπουλος, Παπακώστας (75′ Ρίζος), Γουλέτας, Γκαϊνταρτζίεφ (60′ Σακελλάρης), Ζλάτκοβ, Τόνκοβιτς.
Σκόρερ: 39′ Τσακμακίδης (πέναλτι) – 60′ Τσιούκας.
Κόκκινη κάρτα: 60′ Ζλάτκοβ.
Με νέο προπονητή στον πάγκο τους, τον Αλέξανδρο Παπαγεωργίου, τα Τρίκαλα “τσίμπησαν” την ισοπαλία στο Θεσσαλικό ντέρμπι με την Λάρισα στο Αλκαζάρ. Οι γηπεδούχοι είχαν την υπεροχή σε όλη σχεδόν την διάρκεια του παιχνιδιού και δημιούργησαν πολλές φάσεις μπροστά στην εστία του Γκούλιου, ο οποίος βρέθηκε σε καταπληκτική μέρα και κυριολεκτικά στέρησε τη νίκη από την παλιά του ομάδα. Να σημειωθεί ότι στο γκολ της ισοφάρισης των Τρικάλων αποβλήθηκε ο Ζλάτκοφ με δεύτερη κίτρινη κάρτα διότι πανηγύρισε προκλητικά το γκολ της ομάδας του. Στην συνέχεια η Λάρισα έχοντας και το αριθμητικό πλεονέκτημα πίεσε την εστία των φιλοξενούμενων, είχε δοκάρι με τον Κοντοδήμο και ευκαιρίες που εξουδετέρωσε ο Γκούλιος.

Η πρώτη φωτογραφία είναι λίγο πριν την έναρξη του επεισοδιακού αγώνα του Α.Ο. Τρίκαλα με την Α.Ε. Λάρισας στο γήπεδο Αλκαζάρ για το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής στις 3 Δεκεμβρίου 1967, οι δύο αρχηγοί των ομάδων (του Α.Ο. Τρίκαλα ο Φάνης Κόκκαλης) φωτογραφίζονται με το διαιτητικό τρίο. Ο αγώνας διακόπηκε στο 75′ όταν οι παίκτες της Λάρισας επετέθησαν κατά του διαιτητή της συνάντησης κ. Καλαδάμη διαμαρτυρόμενοι για τέρμα του Ζάμπα που δεν μέτρησε. Μέχρι εκείνου του λεπτού ο Α.Ο.Τ. – με σκόρερ τον Συνάτκα στο 63′ – προηγείτο 1-0. Όπως ήταν αναμενόμενο ο αγώνας κατακυρώθηκε “στα χαρτιά” υπέρ των Τρικάλων με 2-0.

Στην δεύτερη φωτογραφία ο Α.Ο. Τρίκαλα όπως εμφανίστηκε στο γήπεδο Αλκαζάρ στις 12 Δεκεμβρίου 1976 για να αντιμετωπίσει την Λάρισα για το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής από την οποία ηττήθηκε με 3-1.
Όρθιοι από αριστερά: Κατσιάκος, Μαρδάνης, Παραπραστανίτης, Παπανικολάου, Χατζηγιάννης, Μπακάλης.
Καθιστοί: Λαγάρας, Ψωφάκης, Μπατάλας, Κοσμάς, Μουλιώτα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης