"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Οδοιπορικό μνήμης και τιμής στους αγώνες του λαού των Τρικάλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

aris

Στις 6:00 μ.μ. το απόγευμα του Σαββάτου, θα πραγματοποιηθεί οδοιπορικό στην πόλη των Τρικάλων. Οδοιπορικό μνήμης και τιμής στην ιστορία των αγώνων του λαού της πόλης και ταυτόχρονα μια μαζική αντιφασιστική πορεία, η οποία θα ξεκινήσει από το Φρούριο της πόλης, όπου έχει μεταφερθεί ο φανοστάτης στον οποίο κρεμάστηκαν τα κεφάλια του Άρη και του πρωτοπαλίκαρού του Τζαβέλα.

Δεύτερο σημείο στάσης θα είναι το μνημείο της Αγροτικής εξέγερσης, που στις 2 Φεβρουαρίου του 1925 οι ξεσηκωμένοι Τρικαλινοί αγρότες, με την συμπαράσταση εργατών, δέχθηκαν δολοφονική επίθεση με πυροβολισμούς αξιωματικών του στρατού και των χωροφυλάκων, αφήνοντας 6 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.
Τρίτο σημείο στάσης, η πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, στην οποία βρίσκεται το άγαλμα του στρατιωτικού αρχηγού του ΕΛΑΣ και γεννημένου στα Τρίκαλα, στρατηγού Στέφανου Σαράφη.
Κατάληξη του οδοιπορικού θα αποτελέσει η πλατεία Ρήγα Φεραίου, εκεί όπου στις 17 Ιούνη του 1945, σε μια επίδειξη κανιβαλισμού, κρεμάστηκαν σε έναν από τους φανοστάτες της, τα κεφάλια του Άρη και του Τζαβέλλα. Στην ίδια πλατεία, όπου στις 18 Απρίλη του 1944, κρεμάστηκαν από τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους, πέντε παλικάρια της πόλης, οι ΕΠΟΝίτες Στέργιος Γάτσας, Γιάννης Μπριάζης, Κώστας Στεργιόπουλος, Κώστας Σύρμπας και Απόστολος Τσανάκας και στην οποία υπάρχει μνημείο στη μνήμη τους.

Στην ιστορικό αυτό χώρο, στις 7:30 μ.μ., θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τίτλο: “Ο ανυπότακτος οργανωμένος λαός: τότε και τώρα”.
Μια συζήτηση, στην οποία θα επιχειρηθεί από τις Εργατικές Λέσχες που τη διοργανώνουν, να πιαστεί το κόκκινο νήμα της οργανωμένης πάλης του λαού μας και των μορφών αλληλεγγύης, αντίστασης, πολιτισμού και δημιουργίας θεσμών αυτοδιοίκησης, δικαιοσύνης και λαϊκής κυριαρχίας από την ηρωική εποχή του Άρη, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, στις μέρες μας που κυριαρχεί η φτώχεια κι η ανεργία, που πάει να σηκώσει κεφάλι ο ρατσισμός κι ο φασισμός, που αμφισβητούνται και καταργούνται εργατικές κατακτήσεις, δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες από τους σύγχρονους δυνάστες των “θεσμών”.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης