"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.2 C
Trikala

Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων για τα 6 Ρίχτερ που χτύπησαν τη Θεσσαλία

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ευθύμης Λέκκας: Ο επικεφαλής του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, έκανε λόγο για πολύ μεγάλο σεισμό, αισθητό σε όλη την κεντρική Ελλάδα. Τόνισε, όμως, ότι το αισιόδοξο μήνυμα είναι οι έντονοι μετασεισμοί, κάτι που ενδεχομένως δείχνει γρήγορη εκτόνωση της σεισμικής ακολουθίας. Συνέστησε να μην λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία στη Θεσσαλία και να παραμείνει ο κόσμος για λίγες ώρες έξω από τα σπίτια του.

Άκης Τσελέντης: Για πολύ μεγάλο σεισμό μίλησε στο ΑΠΕ και ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου προσθέτοντας ότι «σε αυτή τη φάση μελετάμε την εξέλιξη του φαινομένου συνιστώντας την προσοχή των κατοίκων της περιοχής».

Μανώλης Σκορδίλης: «Το ρήγμα της περιοχής έχει δώσει σεισμούς στο παρελθόν. Ο πιο πρόσφατος είναι στον 18ο αιώνα. Ήταν το 1781, με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός που έγινε σήμερα είναι περίπου στο όριο των σεισμών που δίνει η περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ. «Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό», σημείωσε και πρόσθεσε πως «υπήρξαν και αρκετοί μετασεισμοί με αρκετά μεγάλα μεγέθη, γεγονός που είναι λογικό». Ομεγαλύτερος -μέχρι στιγμής- μετασεισμός έγινε στις 12.34 και το μέγεθός του ήταν 4,8 Ρίχτερ.

Κώστας Παπαζάχος: Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ δήλωσε στο ΑΠΕ ότι ο σημερινός σεισμός είναι «ισχυρότερος από ό,τι νομίζαμε αρχικά, εξηγώντας πως «ο σεισμός, με τα τελικά μεγέθη σεισμικής ροπής τα οποία έχουν υπολογιστεί, είναι της τάξης των 6,3 Ρίχτερ». Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθεί κάποιος ακόμη μεγαλύτερος σεισμός απάντησε: «Κάτι τέτοιο από το συγκεκριμένο ρήγμα είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί έχει εξαντληθεί το σεισμικό του δυναμικό. Υπάρχουν γειτονικά ρήγματα και πιο ανατολικά, αλλά αυτή τη στιγμή ας επικεντρωθούμε στη μετασεισμική ακολουθία και όχι στο απίθανο σενάριο της ενεργοποίησης κάποιου γειτονικού ρήγματος». Αναφορικά με τη μετασεισμική ακολουθία εκτίμησε ότι θα εξελίσσεται και τις επόμενες εβδομάδες. «Το θέμα δεν είναι τόσο τα δικά μας συμπεράσματα όσο η κατάσταση κυρίως με τις βλάβες που έχουν γίνει εκεί. Ο σεισμός είναι σε ένα γνωστό ρήγμα, έχει γνωστό μέγεθος, γνωστή μετασεισμική ακολουθία, τυπικές επιπτώσεις. Θα έχουμε καμιά σαρανταριά μετασεισμούς με μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ. Τις επόμενες 15 μέρες θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τονίσω όμως ότι η ακολουθία δυστυχώς θα κρατήσει μέχρι και 3 – 4 μήνες αρκετά καλά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης