"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

Οι επιπτώσεις της νέας «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης» στη Θεσσαλία.

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το Υπουργείο Παιδείας και ο κ. Φίλης, στο πλαίσιο μιας νέας «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης», όχι μόνο δεν διορίζει εκπαιδευτικούς, όπως είχε προαναγγείλει και εμμονικά συνεχίζει λέγοντας, ότι είναι αίτημα του υπουργείου προς το κουαρτέτο των δανειστών μας και θα γίνει πραγματικότητα, αλλά αντίθετα προσπαθεί να κάνει εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού για το επόμενο σχολικό έτος σε δεκάδες Π.Υ.Σ.Π.Ε. , συρρικνώνοντας τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Καταργεί τα σχολεία Ε.Α.Ε.Π. που θα είχαν προβλήματα στελέχωσης από το σχολικό έτος 2016-17 και επιβάλλει το «νέου τύπου» ολοήμερο με λιγότερες ώρες υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.
Σχετικά :1.337 σχολεία Ε.Α.Ε.Π. επί 60 ώρες μείωση/σχολείου την εβδομάδα ίσον 80.220 ώρες διά 22 ώρες που είναι ο μέσος όρος υποχρεωτικού ωραρίου εκπαιδευτικού ίσον με 3.646 εκπαιδευτικούς λιγότερους γενικά στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα στη Θεσσαλία μετά από σχετική έρευνα και σε περίπτωση εφαρμογής του νόμου, περίπου το 10% με 15% του φετινού εκπαιδευτικού προσωπικού ανάλογα το Π.Υ.Σ.Π.Ε. θα πλεονάζει.
Εκπαιδευτικοί στη Θεσσαλία για το σχολικό έτος 2015-16.
Περιφέρεια Διεύθυνση Πλήθος Εκπαιδευτικών
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 850-127=723
Μείωση 15%(Π.Ε.70 περίπου -75).
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ 1845-185=1.660
Μείωση 10%(Π.Ε. 70 περίπου -95)
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 1481-148=1.333
Μείωση 10% (Π.Ε. 70 περίπου -90)
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ 1.008-152=856
Μείωση 15% (Π.Ε. 70 περίπου -90)
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ 5.184-612=4.572

Όπως καθαρά φαίνεται οι μειώσεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό (612) αν τελικά ισχύσει η πρόταση νόμου του υπουργού κ. Φίλη, θα είναι τεράστιες. Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής που ξεκάθαρα γίνεται στα πλαίσια όχι της αναβάθμισης ή της όποιας παιδαγωγικής αλλά της μείωσης δαπανών και της εξοικονόμησης προσωπικού έτσι ώστε να μην χρειαστούν διορισμοί , αποσπάσεις και αναπληρωτές.
Για τη Θεσσαλία σημαίνει ότι δεν θα γίνουν αποσπάσεις μιας και δεν θα υπάρχουν κενά καθώς επίσης και πάρα πολλές υπεραριθμίες εντός των Π.Υ.Σ.Π.Ε. της Θεσσαλίας με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Ακόμα και αν υπάρξει περίπτωση τα παραπάνω νούμερα να μην είναι ακριβώς έτσι όπως έχω υπολογίσει και είναι κατά περίπτωση μικρότερα, το πρόβλημα που θα προκύψει για τους εκπαιδευτικούς και πάλι θα είναι απίστευτο.
Αν συνυπολογίσει κανείς τις θέσεις νηπιαγωγών που θα χαθούν με την εφαρμογή της νέας ρύθμισης του νομοσχεδίου που προβλέπει την αύξηση του αριθμού των νηπίων-προνηπίων από 7 στα 14 ανά τμήμα, τότε μπορεί εύκολα κάποιος να αντιληφθεί τόσο το μέγεθος του αριθμού των υπεράριθμων που θα προκύψουν όσο και την μεγάλη μείωση στις προσλήψεις των συναδέλφων αναπληρωτών την επόμενη χρονιά.

Νάστος Γεώργιος αιρετός Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. Θεσσαλίας

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μήπως ο κ. αιρετός να μας παρουσίαζε έτσι αναλυτικά και τις ώρες των ΜΗ ΕΑΕΠ και τον αριθμό των δασκάλων όπως π.χ. και ο ‘ιδιος ΠΟΥ ΔΕΝ καλύπτουν το ωράριό τους αλλά αμοίβονται κανονικά ….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης