"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Οι φαρμακοποιοί ξανά σε θέση μάχης

lafarm

Σχετικά άρθρα

Θέση μάχης λαμβάνουν ξανά οι φαρμακοποιοί. Αιτία αυτή τη φορά τα νέα μέτρα για την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων στην ελληνική αγορά που προωθεί το υπουργείο Υγείας και τα οποία εκτιμάται ότι θα επιβαρύνουν οικονομικά τα ιδιωτικά φαρμακεία. Ηδη, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προσανατολίζεται στο να προσφύγει με κάθε ένδικο μέσο για να ακυρώσει τα νέα μέτρα, έχοντας ήδη δώσει σχετικές οδηγίες στη νομική του υπηρεσία.

Σύμφωνα με τα μέτρα του υπουργείου Υγείας, τα φαρμακεία, υποχρεούνται για κάθε πρωτότυπο φάρμακο εκτός πατέντας (δηλαδή φάρμακο που έχει περάσει η περίοδος προστασίας του, και άρα μπορεί να «αντιγραφεί»), που χορηγούν σε ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ, να επιστρέφουν στον Οργανισμό το 0,8% της λιανικής αξίας του. Το συγκεκριμένο ποσοστό ισχύει για το 2018 -θα αναπροσαρμόζεται κάθε έτος- και εκτιμάται ότι θα επιφέρει συνολική επιβάρυνση στα φαρμακεία ύψους 4,8 εκατ. ευρώ.

Κατά το υπουργείο Υγείας, η θεσμοθέτηση αυτού του μέτρου γίνεται προκειμένου οι φαρμακοποιοί να αναγκαστούν να συμμετάσχουν δυναμικά στην «εκστρατεία» προώθησης των γενοσήμων, τα οποία αυτή τη στιγμή αποτελούν μόλις το 25%-30% των φαρμάκων που χορηγούνται σε ασφαλισμένους, όταν ο στόχος είναι να ξεπεράσουν το 40%. Υπενθυμίζεται ότι οι φαρμακοποιοί έχουν κατ’ επανάληψη κατηγορηθεί ότι δεν προωθούν τα γενόσημα. Αλλωστε, με βάση το τι ισχύει σήμερα, τον φαρμακοποιό συμφέρει να χορηγήσει πρωτότυπο και άρα πιο ακριβό φάρμακο, αφού σε αυτή την περίπτωση το κέρδος του θα είναι μεγαλύτερο. Η λογική πίσω από τη νέα παρέμβαση, είναι ότι ο γιατρός συνταγογραφεί δραστική ουσία, ο φαρμακοποιός προτείνει το γενόσημο για να «γλιτώσει» την επιβάρυνση, και ο ασφαλισμένος επιλέγει. Αξίζει να σημειωθεί ότι και για τους ασφαλισμένους προωθούνται κίνητρα προκειμένου να επιλέγουν γενόσημα, με μείωση της συμμετοχής στη δαπάνη.

«Ο φαρμακοποιός τιμωρείται για τις επιλογές άλλων», σχολιάζει στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης. Οπως επισημαίνει, ο γιατρός είναι αυτός που καθορίζει τη δραστική ουσία και συχνά υποδεικνύει στον ασθενή και πιο συγκεκριμένο σκεύασμα να λάβει. Επιπλέον, ο χρόνια πάσχων που λαμβάνει τακτικά ένα σκεύασμα δύσκολα θα το αλλάξει με ένα γενόσημο, ειδικά όταν οι διαφορές στις τιμές είναι μικρές. Ο κ. Θεοδοσιάδης υπενθυμίζει ότι κατά την εκτέλεση της συνταγής, ο ασφαλισμένος που θα λάβει πρωτότυπο, υπογράφει σε ειδικό πεδίο ότι είναι δική του επιλογή να μη λάβει γενόσημο.

Kathimerini

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης