"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

17.3 C
Trikala

Ο Δήμος Τρικκαίων ενεργοποιεί την καλλιέργεια φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με μαζική συμμετοχή καλλιεργητών και ενδιαφερομένων η επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας στον Δήμο Τρικκαίων υπό τη σκέπη του Ασκληπιού.

Το ομώνυμο σχέδιο του Δήμου για καλλιέργεια φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών παίρνει σάρκα οστά, όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της δημοτικής αρχής.  Αφετηρία, η ημερίδα ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 20 Απριλίου 2018 στους πρόποδες του Κόζιακα. Του βουνού από το οποίο, σύμφωνα με την παράδοση, ο πρώτος γιατρός τη ανθρωπότητας συγκέντρωνε τα βότανά του. Περίπου 3.000 χρόνια μετά, ο Δήμος Τρικκαίων δίνει το έναυσμα για μια νέα ταυτότητα στον αγροτικό τομέα.

Φωτογραφία του Dimitris Papastergiou.
Με τη συνεργασία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Πανεπιστημίου του Rutgers (State University of New Jersey), η ενημερωτική ημερίδα στο πρώην Δημαρχείο Κόζιακα συγκέντρωσε μέγιστο ενδιαφέρον. Επρόκειτο για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Επανεκκίνηση των Νέων στον τομέα της Καλλιέργειας των Αρωματικών – Φαρμακευτικών Φυτών», που απευθύνεται σε νέους καλλιεργητές ηλικίας έως 40 ετών.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου ήταν σαφής στον χαιρετισμό του: «Αν θες να χορτάσεις έναν άνθρωπο για μία μέρα δωσ’ του ένα ψάρι. Αν θες να τον χορτάσεις για μια ζωή μάθε του ψάρεμα». Αυτή η κινέζικη παροιμία – συμβουλή αντικατοπτρίζει την επιθυμία και την αναπτυξιακή δράση του Δήμου, ο οποίος δείχνει τον δρόμο στους νέους της περιοχής.

Φωτογραφία του Dimitris Papastergiou.

Για αυτό και ο κ. Ηλίας Κάλφας, από το γραφείο διαχείρισης των στρατηγικών projects της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, αναφέρθηκε επισταμένως στο ίδιο το πρόγραμμα και στη βοήθεια που θα προσφέρει η Σχολή: σε κάθε επίπεδο και σε κάθε σημείο του, το εξειδικευμένο προσωπικό προσφέρει τα εχέγγυα σε όσους καλλιεργητές επιθυμήσουν να μετάσχουν σε αυτή την πρωτοπόρα δράση.

Ολόκληρη η συζήτηση εμπεριείχε επιστημονικά στοιχεία, τόσο για τα επίπεδα πληροφόρησης και ενημέρωσης, όσο και για τον τρόπο συμβουλευτικής και ενίσχυσης των καλλιεργητικών δράσεων.
Το πρόγραμμα αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία για όσους νέους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον κλάδο.
Στο πλαίσιο εφαρμογής της δράσης Small Farm Adoption θα γίνουν εξατομικευμένες εκπαιδεύσεις σε νέους παραγωγούς στον δικό τους χώρο δηλαδή τη δική τους επιχείρηση. Για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα ο ωφελούμενος δεν θα έχει καμία οικονομική επιβάρυνση, δεδομένου ότι το σύνολο του κόστους θα καλυφθεί από το πρόγραμμα.

Φωτογραφία του Dimitris Papastergiou.

Προγραμματίζονται 10 επισκέψεις το χρόνο και για ένα χρονικό διάστημα τριών ετών. Το χρονικό διάστημα αυτό, θα δώσει τη δυνατότητα να γίνει ουσιαστική δουλειά, εκπαιδεύοντας σε βάθος τους παραγωγούς. Εκτός από τους γεωπόνους που θα έχουν τη μεγαλύτερη εμπλοκή λόγου γνωστικού αντικειμένου, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα εμπλακούν ενεργά επιστήμονες τροφίμων και οικονομολόγοι, οι οποίοι θα υποστηρίξουν τους παραγωγούς σε θέματα που αφορούν στο γνωστικό αντικείμενο που αντιστοιχεί στη δική τους ειδικότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης